Sömn är mer komplext än du tror.
1 av 2: Sömn är mer komplext än du tror. Foto: Shutterstock
Bara under 2019 har många genombrott gjorts på ämnet.
2 av 2: Bara under 2019 har många genombrott gjorts på ämnet. Foto: Shutterstock

6 udda saker vi lärt oss om sömn bara under 2019

Du lägger dig i sängen, somnar och sedan är det inte mer med det.

Nope, riktigt så enkelt är det faktiskt inte.

Sömn är nämligen en oerhört komplex mekanism som fortfarande bär på många mysterier.

Här är sex nya fynd som gjorts bara under 2019. 

1. Genen som gör att vi sover mer när vi är sjuka

Det är knappast en hemlighet att vi blir tröttare när vi är sjuka – vilket är helt logiskt eftersom kroppen vill undvika överansträngning medan den slåss mot exempelvis infektioner. Vad som däremot är nytt är att forskare vid University of Pennsylvania identifierat den gen som styr över denna mekanism. Forskarna har namngett genen Nemuri, en omskrivning av det japanska ordet för sömn.

Studien utfördes på fruktflugor och när genen plockades bort försvann flugornas drift att sova när de var sjuka. Enligt Bustle innebär detta ett av de bästa bevisen på att sömnen och immunsystemet är biologiskt sammankopplade.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

2. Sömnapné kan påverka din förmåga att skapa minnen

Som Hälsoliv redan rapporterat kan obstruktiv sömnapné leda till svårigheter att minnas detaljer ur sitt eget liv. Studien visar att även om de drabbade kan minnas viktiga händelser saknas ofta detaljer, som namn, datum och liknande. Problem med det självbiografiska minnet är också något man kunnat koppla till depression.

3. Du kan lära dig nya språk i sömnen – nästan

Visst vore det fantastiskt att lägga sig på kvällen och vakna upp med förmågan att prata flytande spanska? Riktigt så enkelt är det tyvärr inte, men vi har faktiskt kommit en liten bit på vägen. Forskare vid Universitetet i Bern listade nyligen ut att viss information går att koda in i hjärnan, beroende på när informationen ges.

När hjärnan befinner sig i djupsömn skiftar nämligen hjärncellerna mellan tillfällig aktivitet och inaktivitet i långsamma vågor. När de är aktiva finns därmed en liten lucka.  Samtidigt som deltagarna sov spelade forskarna upp två ord, ett verkligt och ett nonsensord. Deltagarna kunde senare ta med sig den informationen ut i den verkliga världen och para ihop orden.

PRENUMERERA Livsfrågor, hälsa, utseende - mer inspiration i M-magasin. Läs mer här (EXTERN LÄNK) 

4. Stress bygger om hjärnan när vi sover

Att vårt vakna liv spiller över på sömnen känner du säkert till. Detsamma gäller stress. Enligt en studie på möss från januari 2019 påverkas REM-sömnen drastiskt av våra stressnivåer – alltså det lättaste sovstadiet då vi drömmer. Mild daglig stress räckte för att mössen skulle tillbringa längre tid i REM-sömn. Enligt Bustle finns en stark koppling mellan REM-störningar och depressioner samt andra typer av humörstörningar.

Forskarna noterade också att hjärnan ändrar struktur, främst i hippocampus. Vissa typer av celler dog medan andra växte. Kontentan är att hos möss byggs hjärnan delvis om när de ökar tiden i REM-sömn för att hantera stress.

5. Sömnbrist ökar risken för sjukdomar

Det finns gott om forskning på vilka konsekvenser sömnbrist har på vår långsiktiga hälsa. Och hittills i år har ytterligare två studier fyllt på kunskapsbanken. Den ena studien, från Washington School of Medicine, kom fram till att sömnbrist ökar nivåerna av proteinet tau – samma protein som hittas i klumpar hos personer som lider av Alzheimers. Ju mindre du sover, desto mer verkar hjärna ackumulera proteinet vilket kan öka risken för sjukdomen.

Den andra studien, från American College of Cardiology, fokuserar på hjärthälsa. Forskarna undersökte 3000 vuxna spanjorer och noterade att personer som sov under sex timmar hade en ökad risk för att bygga upp plack i artärerna – något som kan kopplas till hjärtproblem.

LÄS OCKSÅ: Sömnproblem? 5 oväntade och enkla tips 

6. Att bli morgonmänniska är svårare än du tror

Huruvida vi är morgonmänniskor eller nattugglor har en stark koppling till våra gener. Sannolikt starkare än vid tidigare trott. Forskare har tidigare hittat 24 genetiska markörer som tycks styra om vi är en morgonmänniska eller inte. Ny massiv forskning visar nu att det snarare kan röra sig om 351 stycken. Samtliga har en koppling till vår individuella dygnsrytm.

Studien baseras på data från 85 760 deltagare. Personer med flest genetiska markörer vaknade i genomsnitt 25 minuter tidigare än personer med minst markörer.

Således: Om du är sugen på att bli morgonmänniska kan det bli svårare än du tror.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!