Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att sova för lite kan vara skadligt på sikt. Men det samma gäller dig som sover för mycket.Att sova för lite kan vara skadligt på sikt. Men det samma gäller dig som sover för mycket.Att sova för lite kan vara skadligt på sikt. Men det samma gäller dig som sover för mycket.
1 AV 2
Psykologen och sömnforskaren Marie Söderström pratar om myter och sanningar om sömn
2 AV 2
Att sova för lite kan vara skadligt på sikt. Men det samma gäller dig som sover för mycket.
Foto: Shutterstock

6 saker som händer om du sover för mycket

Väldigt många svenskar lider av sömnproblem - vilket kan få svåra konsekvenser för hälsan.

Men det är inte bara personer som sover för lite som riskerar att drabbas.

Här är sex saker som kan hända om du sover för mycket.

Hur mycket sömn vi behöver är högst individuellt. Vissa behöver sina 8 timmar medan andra klarar sig på betydligt mindre.

Vad forskarna däremot är överens om är att de allra flesta mår bra av mellan åtminstone sex till nio timmars sömn.

Vanligtvis pratar vi om hälsoriskerna med att sova för lite, men detsamma gäller om du sover för mycket.

– Det finns bevis för att både för lång sömn, över nio timmar och alldeles för lite sömn, mindre än fem timmar, påverkar vår livslängd, säger sömnexperten Alex Dimitriu till sajten Bustle.

Här listar Hälsoliv sex saker som kan hända om du sover för länge.

LÄS OCKSÅ: Somna på 2 minuter - med hemliga militärtekniken 

1. Sömn-baksmälla

Det är inte bara sömnbrist som förvandlar oss till vandrande zombies. Att sova för länge kan skapa ett bakfylleliknande tillstånd som i forskarvärlden går under namnet "sleep drunkeness" eller "sömnfylla". Anledningen kan vara att din kropp naturliga inre klocka rubbas och effekterna kan ligga kvar genom hela dagen.

2. Insomni

När din dygnsrytm rubbas kan detta i sin tur leda till sömnproblem. Om du sover för länge på morgonen eller tar en lite för lång tupplur under dagen kan det bli mycket svårare att somna när kvällen återvänder.

– Kroppen är helt enkelt inte redo att somna igen efter åtta timmars vakenhet, säger sömnexperten Alex Dimitriu.

LÄS OCKSÅ: Forskarna: Glöm 8 timmar - här är nya sömnråden 

3. Ökad risk för sjukdomar

Forskning publicerad i Journal of the American Heart Association pekar mot att översovande ökar risken att dö i förtid - i synnerhet om du sover mer än tio timmar per natt. Forskarna hittade bland annat ett samband mellan långa sömnintervaller och hjärtrelaterade sjukdomar och stroke.

4. Depression

Sömnbrist har en stark koppling till depression och detsamma gäller för det omvända. I det här fallet kan det emellertid vara svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget - översovande kan lika gärna vara ett symtom på exempelvis depression snarare än orsaken.

LÄS OCKSÅ: Forskare: För mycket sömn kan vara farligt för hälsan 

5. Ökad risk för diabetes

Enligt forskning publicerad i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism kan risken för diabetes typ 2 öka både om du sover för länge eller för lite. Forskarna menar att ditt sömnmönster kan påverka kroppens glukosnivåer vilket öppnar dörren för sjukdomen. Studien i fråga såg främst denna utveckling hos män, men det finns andra studier som visar liknande resultat för kvinnor.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

6. Huvudvärk

För många kommer huvudvärken som på beställning när de sover för länge. Särskilt om du redan har en fallenhet för just huvudvärk. Enligt Bustle kan detta kopplas till att kroppens nivåer av signalsubstansen seratonin störs