Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sömnbrist kan få både långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser.
Sömnbrist kan få både långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser.
Sömnbrist kan få både långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser.
Sömnbrist kan få både långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser. Foto: Shutterstock

5 saker som händer med kroppen när du sover för lite

Humörsvängningar, koncentrationssvårigheter och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det här är några av konsekvenserna med att sova för lite.

En god natts sömn står överst på många svenskars önskelistor. Alarmerande siffror visar att mer än var tredje svensk anser sig ha sömnbesvär, och ofta handlar det om för lite sömn. 

Även om sömnbehov varierar från person till person är forskare överens om att mellan sex till åtta timmars sömn är det optimala - och att allt under fem medför risker på både kort och lång sikt.  

Det här kan hända om du sover för lite.

1. Försämrad koncentrationsförmåga

En direkt konsekvens av sömnbrist är att koncentrationen blir lidande. En natts dålig sömn räcker för att reaktionsförmåga och koncentrationsförmåga blir drastiskt försämrad. 

2. Du blir glömsk

När John Blund lyser med sin frånvaro eller sömnkvaliteten inte är på topp kan minnet börja svikta. Förutom att koncentrationsförmågan blir sämre kan man uppleva förvirring och glömska.

3. Ditt humör påverkas

Alla som någon gång haft en jobbig natt vet att det inte krävs mycket för att man ska brinna av dagen efter. För lite sömn gör oss helt enkelt på dåligt humör. Men när sömnbristen håller i sig över en längre period kan lättretligheten övergå i ångest och depression.

LÄS OCKSÅ: 6 saker som händer om du sover för mycket

4. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar

En enstaka natts dålig sömn här och där gör ingen större skada, men man har sett att kronisk sömnbrist kan få riktigt allvarliga konsekvenser för hälsan. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Även risken för diabetes typ 2 ökar, eftersom sömnbrist ofta kan leda till ett ökat intag av sötsaker. 

5. Immunförsvaret blir sämre

Utan ordentligt med sömn ökar risken för förkylningar och andra virussjukdomar. Det beror på att bristen tär på immunförsvaret, så att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virusinfektioner.