Att drömma mardrömmar är förstås inget farligt, men kan på sikt påverka livskvaliteten.
1 av 2: Att drömma mardrömmar är förstås inget farligt, men kan på sikt påverka livskvaliteten. Foto: Shutterstock
Skälen till varför du drömmer extra läskigt kan vara många.
2 av 2: Skälen till varför du drömmer extra läskigt kan vara många. Foto: Shutterstock

5 oväntade vanor som kan leda till mardrömmar

Störs du av frekventa mardrömmar?

Det är förstås lätt att skylla på din fäbless för skräckfilm, men det finns många andra anledningar till att dina drömmar är ovanligt läskiga.

Här är sex oväntade skäl.

Sömn är oerhört viktigt för att vi ska fungera korrekt. Det ger kroppen en möjlighet att slappna av och starta om inför nästa dag.

När den funktionen störs så kan det också få konsekvenser. När vi drömmer mardrömmar hamnar vi i stressläge, vilket förhindrar kroppen från att slappna av. Detta kan i sin tur leda till utmattning dagen därpå. Mardrömmar då och då är förstås inga konstigheter och kan snarare vara något positivt – ett sätt för ditt omedvetna att berätta något för dig som är värt att ta tag i. Men när det blir vardagsmat kan det i stället påverka din livskvalitet negativt.

– På längre sikt, med återkommande mardrömmar, kan det påverka både dina energinivåer och din mentala hälsan. Något som kan bli en katalysator för depression, ångest och andra hälsoproblem, säger hälsoexperten Dina Merhbi till sajten Huffington Post.

Här är några anledningar till att dina drömmar drar åt det läskigare hållet.

1. Din mentala hälsa är ur balans

Hur vi mår när vi somnar spelar stor roll för innehållet i våra drömmar. Det kan handla om negativa tankar, stress eller andra olösta problem.

– Vår hjärna fungerar som en dator, det som kommer in kommer också komma ut, säger psykologen John Mayer till sajten.

– Om du somnar med negativa tankar så kommer din hjärna vara full av just detta, vilket återanvänds när du sover.

Enligt en finsk studie från 2015 är det exempelvis vanligare med mardrömmar för personer som lider av svår depression eller en negativ självkänsla.

Även vardagliga stressfaktorer, som en förestående flytt, ett skolprov eller förändringar på jobbet kan trigga mardrömmar.

LÄS OCKSÅ: Mardrömmar och vad de egentligen betyder 

2. Du har en kreativ personlighet

Enligt forskning kan specifika personlighetsdrag kopplas till mer frekventa mardrömmar. 2001 hittades exempelvis en koppling mellan "känsliga" personer och en ökad risk för mardrömmar. 

Även den berömde sömnforskaren Ernest Hartmann har hittat ett drömsamband mellan personlighetsdrag som "öppenhet", "känslighet" och "kreativitet" i två olika studier, från 1987 respektive 1998. Personer med dessa drag uppges ha högre chans att drömma både längre, mer detaljerat, levande och känslomässigt.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga drömmar – och vad de betyder 

3. Du äter alldeles för sent

Att äta för nära inpå läggdags är mardrömsbränsle. Det kan nämligen påverka din ämnesomsättning vilket gör att hjärnan blir mer aktiv. Enligt en kanadensisk studie upplevde 9,5 procent av deltagarna mardrömmar efter att ha ätit sent på kvällen. Ytterligare en studie hittade ett samband mellan läskiga drömmar och glass och andra mejeriprodukter.

4. Du unnade dig en sängfösare

Ja, alkohol kan hjälpa dig somna men din sömnkvalitet kommer vara usel. När alkoholens sövande effekt försvinner blir sömnen fragmenterad vilket kan leda till märkliga drömmar. Enligt Cleveland Clinic finns också en ökad risk för sömngång.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga besvär som kan sabba sömnen 

5. Du knaprar medicin

En rad olika läkemedel kan påverka vad dina drömmar fylls med. Enligt Mayo Clinic innefattas bland annat blodtrycksmedicin, antidepressiva och antihistamin. Även läkemedel mot Alzheimers, Parkinsons och högt kolesterol kan bidra till sömnstörningar och mardrömmar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande