ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

4 knep för att somna när du är superstressad

Publicerad 17 feb 2017 13.49
Hälsoliv>HÄLSA>SÖMN
Under vissa periode är vi mer stressade än vanligt. Då är det vanligt med sömnbesvär.

Under vissa periode är vi mer stressade än vanligt. Då är det vanligt med sömnbesvär.

1/3

Foto: Getty images

Sovrummet bör i första hand vara en plats för vila, sömn och mys. Inte grubblerier och oro. Försök hålla det utanför sovrummet om det går.

Sovrummet bör i första hand vara en plats för vila, sömn och mys. Inte grubblerier och oro. Försök hålla det utanför sovrummet om det går.

2/3

Foto: Getty images

3/3

Foto: Getty images

Svårt att sova på grund av alla tankar som far runt i huvudet?

Du grubblar över din relation, ditt jobb eller till och med världsläget?

De flesta av oss drabbas av akuta insomningsproblem emellanåt, eftersom vi ÄR mänskliga varelser som påverkas av det som sker runtomkring. 

Här är vad du kan göra när du kommit in i en ”ligga-och-snurra”-period. 

Tillfälliga sömnproblem drabbar de flesta under livets gång. Ofta hänger svårigheterna att somna eller de ständiga uppvaknandena under natten ihop med psykisk stress eller oro: vi är bekymrade över något som rör familjen, jobbet eller världen och kan inte få stopp på tankarna, som bara mal på. Ju mer vi försöker slappna av, desto onaturligare och svårare blir det för hjärnan och kroppen. Och istället för att gå upp och göra något annat ligger vi kvar och bygger upp en frustration, med resultatet att natten blir ryckig med korta slummerperioder och mycket suck och stön.   

Svårt att sova på grund av sociala medier 

I en tid då vi ständigt matas med chockerande nyheter om galna presidentbeslut, orättvisor, krig och död är det också svårt att inte bli uppjagad, att inte känna sig modfälld. Sociala medier har inneburit stora framsteg för demokratin, men de har också gjort det svårare att knäppa av, att stänga av nyhetsflödet i stunder när vi behöver ro. Det finns dock några knep att ta till, för att bryta den onda spiralen och få ordning på sina sömnrutiner igen. Här listar vi, med hjälp av tidningen Health vad du bör göra när du inte kan sova. (Och observera! Om ingenting fungerar och besvären kvarstår i mer än tre månader bör du uppsöka läkare för eventuell insomnibehandling.

LÄS OCKSÅ: Sover du för lite? Så kan sömnbrist göra dig sjuk 

1. ”Älta” eller tänk igenom det som bekymrar dig FÖRE läggdags 

Sovrummet bör i första hand vara en plats för vila, sömn och mys. Sängen ska inte associeras med problem och handlingsplaner. Därför ska du aldrig spara dina grubblerier till läggdags – utan avsätt hellre lite tid efter middagen då du går igenom det som trycker dig och vad du skulle kunna göra åt det. Det kan också hjälpa att skriva ner några punkter i ett slags ”dagbok”, så får du bekymren ur huvudet.   

2. Skapa en perfekt sovrumsmiljö 

Håll sovrummet svalt, helst 16-18 grader. Man sover bättre i kallare temperaturer och så länge du har ett bra täcke (gärna dun) kommer du ändå att känna dig varm. Se även över att persienner eller rullgardiner är mörka nog, så att du inte störs av morgonljuset. Ögonbindel och öronproppar är också effektiva hjälpmedel för att stänga ute ljus och ljud.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

3. Undvik allt som innehåller alkohol och koffein 

Tidigare har varken vin eller en espresso efter maten hindrat dig från att somna, men kanske bör du vara extra försiktig nu. När man väl drabbats av sömnproblem kan dessa drycker ställa till det ytterligare. Drick inte kaffe efter klockan 14 och akta dig för andra saker med koffein: som svart och grönt te, coca-cola, choklad och vissa värktabletter. Alkohol kan visserligen göra att du somnar, men sömnen blir sämre och ryckigare och du vaknar i regel tidigare än du vill.   

4. Ligg inte kvar i sängen

Det bästa du kan göra när du legat och snurrat ett tag (cirka 20 minuter) är faktiskt att gå upp. De flesta av oss ligger kvar i sängen alldeles för länge, oftast för att vi är lata. För att bryta den negativa tankegången och stressen krävs att man gör något annat en stund, som att värma en kopp mjölk eller bläddra i en tidning. Dock inget ”uppiggande” som att se på tv eller kolla Facebook – och så fort man känner sig sömnig går man och lägger sig igen.   

ANNONS