Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

12 morgonvanor som ger dig mer energi

Önskar du att dina morgnar var mindre hektiska? 

Gör dig själv mer morgonpigg!

Här är 12 tips som får dig att starta dagen på ett bättre sätt.

Om du inte är en morgonlärka kan dagens första timmar, innan hjärnan riktigt kopplats på, kännas som ett plågsamt maraton av ögongnugg, gäspningar och kaffe efter kaffe. Det behöver inte vara så. 

Det finns nämligen många beprövade knep att ta till på morgonen för en piggare start på dagen. Inspirerade av Huffington Post listar vi några av dem.

Du behöver givetvis inte få in alla hack i din vardag, men några av tipsen kanske tilltalar dig.

1. Drick vatten innan morgonkaffet

Suget efter en rykande kopp kaffe kan vara obönhörligt starkt på morgonen, men medan kaffebryggaren puttrar ska du passa på att grunda med ett stort glas vatten. 

– Att dricka vatten har flera fördelar, som vackrare hy och förbättrat mental prestation, säger psykologen Nilu Ahmed till Huffington Post.

2. Ta en rask promenad – även om den är kort

En morgonpromenad i friska luften kan göra susen om du är trött! Serotonin- och dopaminpåslaget ökar när du rör på dig, vilket gör att du känner dig lugn och lättare i sinnet. Forskning som Hälsoliv tidigare rapporterat om visar att fysisk aktivitet kan ha samma effekt som antidepressiv medicin. 

3. Gå barfota

Låter det knäppt? Kanske. Men det har forskats på effekterna av att gå barfota och det verkar kunna ha en uppiggande effekt att låta fötterna komma i kontakt med den bara marken. Så gå ut i trädgården och låt gräset kittla fotsulorna!

LÄS OCKSÅ: Trotsar du din inre klocka? Det kan göra dig deprimerad

4. Skriv ner vad du tänker på

Att skriva kvällsdagbok för att sova bättre är inget nytt, men att föra morgondagbok kan också vara bra för den oroliga. Om du känner dig stressad och splittrad på morgonen är det här ett jättebra knep. Ta fram en skrivbok och plita ner det som surrar i ditt huvud. På så vis kan du lättare rikta ditt fokus.

5. Meditera en liten stund

Sätt dig på sängen och inled dagen med att meditera i fem minuter.

– Under meditation utsöndras endorfiner som boostar energin, och att få några minuter i stillhet kan hjälpa dig att hantera oro och stress under dagen, säger Nilu Ahmed.

Meditation behöver inte vara svårt. Här tipsar Hälsoliv om några andningsövningar som hjälper dig att stressa ner.

6. Ha sex

Terapeuten Charisse Cooke menar att sex eller onani är den perfekta starten på dagen. Bättre än kaffe, faktiskt:

– Må bra-hormonerna som sköljer över oss är hälsosammare än koffein och varar dessutim längre, hävdar hon i en intervju med Huffington Post.

Men att få in en sexrutin arla morgon är lättare sagt än gjort. En lång kram och en kyss med sin partner kan också ge en extra skjuts.

7. Ut i ljuset så fort som möjligt

Ett av de bästa sätten att vakna på är att exponera sig för naturligt morgonljus. När dina ögon möter det tidiga dagsljuset signalerar det till hjärnan att det är morgon, och hjärnan framför detta i sin tur till kroppens alla celler.

8. Ta en kalldsuch

Det är inte alltid som en kall dusch känns lockande, men det är effektivt om du behöver vakna till. När vattenstrålarna träffar huden börjar kroppen utsöndra lugnande serotonin och motiverande dopamin. Om du kände dig stressad och uppe i varv kan det kalla vattnet bli som en omstart.

9. Låt mobilen vara

Enligt siffror som Facebook tagit fram tittar 80 procent av oss på telefonen inom en kvart efter det att vi vaknat.

– Eftersom det tar en liten stund för kropp och knopp att helt vakna är detta ett beteende som gör att våra morgnar genast störs av informationsöverdosen från notifikationer, sociala medier, mail och sms, säger Jonny Pelter, grundare av den digitala hälsotjänsten Just Ask Max till Huffington Post. 

Han tipsar om att låta telefonen vara på flygplansläge tills du ätit frukost, för en lugnare start på dagen.

LÄS MER: 5 smarta knep för att bli fri från ditt mobilberoende

10. Upp och hoppa

Bokstavligen: Upp och hoppa! Genom att kliva upp och hoppa på stället i en minut väcker du kroppen och förser den med dagens första endorfin- och dopaminkick.

 11. Skriv ner dagens måsten

Coachen Alex Kergall menar att det är bra att redan på morgonen ha fokus på vad du vill åstadkomma under dagen, eftersom det ger klarhet och en riktning. Han tipsar om att skriva ner tre saker som du vill uppnå.

– Vid dagens slut kommer du känna dig nöjd över att ha gjort det du ville göra. Det här kommer öka ditt självförtroende och på sikt bygga upp din mentala styrka, säger han till Huffington Post.

LÄS OCKSÅ: 6 enkla steg som gör dig morgonpigg

12. Träna på morgonen

Sist men absolut inte minst: Det finns få saker som piggar upp som ett träningspass på morgonen. 

– Ett träningspass tidigt på morgonen kommer höja dina energinivåer under resten av dagen, säger Nilu Ahmed.

Om du inte orkar ta dig till gymmet eller ge dig ut på en joggingtur kan du mjukstarta dagen med lite stretching.