Foto: Shutterstock

11 enkla vanor för att sova bättre och vakna pigg

Det är inte bara dina kvällsaktiviteter som påverkar hur bra du sover.

Hur du lägger upp hela ditt dygn är minst lika viktigt.

Här är små dagliga rutiner som skapar en bättre sömn.

En dålig natts sömn får ofta konsekvenser både dagen efter och på sikt.

Sömnbrist kan nämligen göra oss mindre stresståliga vilket lätt leder till en ond cirkel.

– Ju mer stressad du är desto sämre sover du vilket gör att du blir än mer stressad, säger sömnexperten Jessica Payne till Prevention.

För att bryta cirkeln, eller inte hamna i den från första början, rekommenderar sömnläkaren Christopher Winter att du fokuserar på din naturliga dygnsrytm. Och genom enkla dagliga vanor kan vi hjälpa vår inre klocka på traven.

MORGONEN

Foto: Shutterstock

Sluta snooza

När vi sovit dåligt är det frestande att trycka på snoozeknappen när klockan ringer på morgonen. Men det förvirrar bara kroppen. Satsa på ett regelbundet sömnschema som du håller dig till hela veckan – både helg och vardag.

Ät frukost

Det råder delade meningar kring hur viktigt det faktiskt är att äta frukost, men enligt Winter fyller det en funktion för vår sömnhälsa.

Satsa på åtminstone någon form av protein på tallriken.

– Generellt främjar protein produktionen av dopamin, en signalsubstans som gör oss mer alerta, säger han.

LÄS OCKSÅ: Är det okej att skippa frukosten?

Gå ut tidigt 

Exponering för morgonljus är en annan viktig faktor om du vill försöka synka din interna klocka.

Solen dämpar melatonin – hormonet som gör oss sömniga. Du hjälper alltså både kroppen att ställa in rätt tid och blir piggare på kuppen. Ett träningspass utomhus ger absolut bäst effekt, men en promenad på tio minuter funkar alldeles utmärkt det också.

EFTERMIDDAGEN

Foto: Shutterstock

Varva ner

Enligt Winter sjunker temperaturen i kroppen naturligt runt lunch, vilket kan leda till sömnighet. Fyll på energidepåerna med en kort tupplur i samband med lunchen – om du har möjlighet.

Tuppluren behöver inte nödvändigtvis innehålla sömn. Försök bara slappna av och låt tankarna flöda fritt i tio minuter.

LÄS OCKSÅ: 5 knep: Så får du den perfekta tuppluren

Undvik kaffe

Koffein är som bekant en stimulant och effekten stannar kvar i kroppen längre än du kanske tror. Som Hälsoliv tidigare skrivit kan det ta mellan åtta och tio timmar för 75 procent av koffeinet att lämna din kropp.

Satsa på vatten eller te under eftermiddagen.

Träna innan det blir mörkt

När vi tränar stiger temperaturen i kroppen. Dessutom frigörs hormoner som adrenalin som motverkar sömn. Det är därför en god idé att inte träna för sent på dagen. Ett träningspass sen eftermiddag eller tidig kväll ger kroppen tillräcklig tid för att återhämta sig.

Meditera

Meditation är ett utmärkt verktyg för att komma ner i varv och stänga ute stress, ångest och oro. Hitta fem till tio minuter för några enkla meditationsövningar som en förberedelse för kvällen.

LÄS OCKSÅ: 7 sätt som du kan lindra ångest med meditation

KVÄLLEN

Foto: Shutterstock

Släck skärmarna

Efter klockan 18 – satsa på varmt ljus från golv och bordslampor. Det blå ljuset från dina skärmar är förbjudet. Lyckligtvis har många elektroniska prylar nattläge – om du prompt måste scrolla längs din Instagramfeed.

Skapa en läggdags-ritual

När läggdags närmar sig är det dags att börja varva ner på allvar. Släck Netflix och fokusera på lugna aktiviteter med minimal stimulans. Kanske några enkla stretchövningar, meditation eller ett varmt bad. Lägg åtminstone 20 minuter på att varva ner.

LÄS OCKSÅ: Japanska metoden som räddar din sömn

Håll koll på när du äter

Ät inte för mycket och ät inte för sent. Enligt sömnprofessorn Satchidananda Panda bör du inte stoppa i dig något åtminstone två timmar innan läggdags. Annars riskerar du försämrad sömnkvalitet eftersom matsmältningssystemet tvingas hålla nattöppet.

Skriv ner dina tankar

Stress följer ofta med oss in i sömnriket. Hjärnan fortsätter liksom bearbeta dagen, vilket kan störa din sömnkvalitet. Om du är stressad eller orolig över något specifikt, skriv ner det på en bit papper och låt det vara till i morgon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!