Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SÖMN

Publicerad 14 aug 2015 15:30

10 udda saker du inte visste om drömmar

Vad vet du om drömmar egentligen?

Vad vet du om drömmar egentligen?

1/2

Foto: Erwin Wodicka

Totalt har vi 90-120 minuters REM-sömn varje natt.

Totalt har vi 90-120 minuters REM-sömn varje natt.

2/2

Foto: Evgeny Atamanenko

Alla gör det – varje natt. Men vad vet du om drömmar egentligen? Här är 10 oväntade fakta, sammanställt med inspiration från indiatimes.com.

1. Vi drömmer redan som spädbarn

Det sägs att vi drömmer för att sortera nya intryck. Spädbarn utsätts självklart för massvis av nya intryck, inte så konstigt att de behöver sova en stor del av dygnet! Vi anses främst drömma under en sömnfas som kallas REM-sömn (Rapid Eye Movement). Vid mätningar har man sett att vuxna har runt 20 procent REM-sömn medan spädbarn har runt 50 procent.

Källa: http://illvet.se

2. Sex år av drömmar

Totalt har vi 90-120 minuters REM-sömn varje natt. Det innebär att under en livstid ägnar vi runt sex år till att drömma.

3. Alla drömmer

En del minns i stort sett aldrig sina drömmar, medan andra ofta minns sina drömmar. Det beror dels på när vi vaknar upp, ju närmre drömstadiet REM-sömn vi vaknar desto lättare att minnas drömmen. Men enligt fransk forskning har en del mer aktivitet i vissa delar av hjärnan, det gör att man lättare vaknar till och därmed minns sina drömmar.

 

LÄS OCKSÅ: 8 saker som styr dina drömmar

4. Blinda drömmer också

Även de som är blinda sedan födseln drömmer. Men då innehåller drömmarna intryck från andra sinnen än synen, som till exempel hörsel, känsel, dofter eller en rumsuppfattning.

5. Du glömmer snabbt

Vill du komma ihåg dina drömmar behöver du ha penna och papper redo. För oftast har vi glömt 90 procent av drömmen inom 10 minuter efter att vi vaknat.

6. Flera gånger per natt

Oftast drömmer vi fyra till sju drömmar per natt eftersom REM-sömnen är uppdelad i kortare perioder.

 

LÄS OCKSÅ: 10 vanliga drömmar och vad de betyder

7. Ditt husdjur drömmer

Du som har hund eller katt har säkert sett att ditt djur ser ut att drömma, till exempel kan tassarna röra sig lite. Enligt undersökningar har djur också drömsömn.

8. Du kan styra drömmen

Ibland kan man faktiskt styra drömmen. Fenomenet kallas lucid dreams, eller klardrömmar. Då sker en aktivering av vissa delar i hjärnan som gör att man inser att man drömmer och att man då kan styra drömmen.

 

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Här är våra 10 vanligaste mardrömmar

9. Du blir paralyserad

Under REM-sömnen, det vill säga drömsömnen, stängs i stort sett all viljestyrd muskelaktivitet av. Dock kan du få sexuella reaktioner under REM-sömnen.

10. Hjärnan går på högvarv

När du drömmer är hjärnan nästan lika aktiv som när du är vaken. Det beror på att inlärningen är aktiverad samtidigt.

 

LÄS OCKSÅ: Drömma – varför gör man det egentligen