Sommaren är inte bara kort, den innehåller en hel del plågor också.
Insektsbett är bara en av många återkommande besvär.
1 AV 2
Sommaren är inte bara kort, den innehåller en hel del plågor också.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Insektsbett är bara en av många återkommande besvär.
Foto: Shutterstock

Sommarplågor – vanliga besvär och bra lösningar

Sommaren är underbar. Men det finns en del saker som gör den lite mindre härlig. Utöver covid-19 drabbas vi av getingstick, fästingar, värmeslag, magsjuka och soleksem.

Här listar vi några vanliga sommarplågor – och hur du undviker, lindrar och löser dessa problem. 

1. Magsjuka

När det blir varmt får livsmedel en sämre hållbarhet, dessutom förändrar vi våra livsstilsvanor – något som bakterier tar tillvara på.

Att få en släng av magsjuka mitt i sommaren är inte något man önskar sig, men det finns trots allt saker du kan göra för att minska risken för att drabbas.

LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka i sommar – 7 enkla knep

Så undviker du att drabbas:

• Tvätta händerna ofta – särskilt viktigt om du ska hantera livsmedel och mat. 

• Var extra försiktig runt grillen, tänk på hur du hanterar rått kött och använda inte samma fat för den ogrillade köttet som den färdiga maten.  

• Värm upp mat som varit kyld. 

• Kyl mat snabbt – låt inte maten stå framme i värmen för länge. 

• Stek igenom köttet ordentligt. 

Så gör du om du blivit magsjuk: 

Försök få i dig vätska, vätskeersättning kan vara ett bra sätt. Risken att bli uttorkad är stor om du spyr mycket. 

• Ät snäll mat – vitt bröd, ris och banan kan lugna en orolig mage.

• Vila och drick mycket vätska. 

• Tänk på att inkubationstiden är 12-48 timmar, och för att undvika att smitta andra ska du stanna hemma 48 timmar efter sista gången du spytt. 

LÄS OCKSÅ: Maten du ska undvika för att inte bli magsjuk

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

2. Solskador

Foto: Shutterstock

Solens strålar är livsviktiga för att vi ska fungera. Men det kan bli för mycket av det goda. Det finns en myriad av mer eller mindre svåra besvär som kan uppstå som konsekvens. Så se därför till att sola säkert för att inte bränna dig. 

Soleksem 

Till skillnad från solbränna kan soleksem uppstå med mycket mindre solexponering. Det kan bland annat orsaka röda kliande prickar på huden och i värre fall blåsor. För att inte drabbas bör vara försiktig i solen och bära hög solskyddsfaktor – särskilt om du har ljusare hy. Om utslagen svider kan du använda en mild kortisonsalva och värktabletter. Vid svårare eksem bör du kontakta en vårdcentral.

LÄS OCKSÅ: Så lindar du dina soleksem 

Värmeslag/solsting 

När det är riktigt varmt ute måste kroppen kämpa för att reglera temperaturen. När den tappar kontrollen kallas det för värmeslag vilket kan leda till symtom som huvudvärk, yrsel, illamående och synstörningar. Vätska är oerhört viktigt för att kroppen inte ska slå bakut. Hur du är klädd kan också hjälpa kroppen att reglera temperaturen. Tätt åtsittande bomullsplagg är bra både vid vila och aktivitet.  Äldre personer klarar sig generellt sätt sämre i värmen. 

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du fått värmeslag 

Pigmentfläckar 

Om du är oförsiktig i solen kan du drabbas av pigmentfläckar eller solfläckar som det också kallas. Huden blir då missfärgad på vissa ställen vilket kan vara både kosmetiskt störande och i vissa fall hälsofarligt eftersom det kan leda till cancer. Fläckarna går att behandla på en rad olika sätt, bland annat via laser och kemisk peeling, men de bör undersökas av en läkare först.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig från pigmentfläckar

Hudcancer 

De tre vanligaste hudcancerformerna är malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer. Samtliga orsakas av solens UV-strålar. Se till att alltid hålla koll på hudförändringar. 

• Malignt melanom är vanligast på benen, bröstet och ryggen och kan ibland uppträda i vanliga födelsemärken eller leverfläckar. 

• Skivepitelcancer, som kan uppstå även om man inte bränner sig, bildas ofta som en knuta eller fläck i ansiktet, på handens ovansida eller på hjässan. 

 • Basalcellscancer, eller basaliom bildas oftast i ansiktet eller på överkroppen.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp lite extra 

LÄS OCKSÅ: Hudläkarens guide: Så håller du koll på dina fläckar

3. Insektsbett

Foto: Shutterstock

Sommaren är en fantastisk årstid på många sätt, men för den som inte gillar insekter är det desto värre. Det kryllar nämligen av både fästingar, getingar och myggor ute i den svenska naturen.

Fästingbett 

Fästingar finns i dag i nästan hela Sverige, undantaget Norrlands inland. I de flesta fall är ett fästingbett ofarligt, men fästingburna sjukdomar som Borrelia och TBE kan vara mycket besvärliga. För att skydda dig bör du avlägsna fästingen som snabbt som möjligt. Bär heltäckande klädsel och stövlar när du är ute i skog och märk och kontrollera kläderna regelbundet för att kunna borsta bort eventuella angripare.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Bi- och getingstick

Smärtan efter ett stick kan hålla i sig i något dygn och till och med tillta, men är oftast ofarligt. För att behandla ett stick bör du rengöra och kyla området kring sticket. Salva med antihistamin kan hjälp. Det finns även lokalbedövande salvor som Xylocain och hydrokortison, men rådfråga en läkare innan du applicerar det förstnämnda på barn under 2 år.

Bin är sällan särskilt aggressiva och sticker företrädesvis när provoceras, men om du blir stucken bör du undersöka så gadden inte sitter kvar. Enligt 1177 vårdguiden bör du uppsöka en vårdcentral om du blivit stucken i munnen, upplever allergiska symtom eller får flera stick samtidigt och drabbas av kraftig svullnad.

LÄS OCKSÅ: Därför gör getingstick så fruktansvärt ont

Myggbett

Att bli biten av en mygga är inte särskilt farligt, även om du är allergisk, men kliandet är en pina av rang. Utomlands kan myggor bära på sjukdom, i Sverige är det emellertid väldigt sällsynt. Lindra genom att smörja stickstället med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. En isbit kan också lindra.  Även om det kliar försök att låt bli, det kan nämligen förvärra klådan eller i värsta fall leda till en infektion. Om du får infekterade sår och feber bör du uppsöka vård.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du kliande myggbett – smarta råd

Insektsallergi 

 Bara en av hundra personer lider av insektsallergi. Svåra reaktioner är sällsynta och kopplas ofta samman med getingar och bin.  Symtom kan bland annat vara rodnad och svullnad kring sticket. Klåda och nässelutslag. Svullnader i läppar och kring ögon. Är du riktigt allergisk bör du uppsöka vård omedelbart, särskilt om du saknar akutmedicin.

LÄS OCKSÅ: Insektsbett: Bästa tipsen för att lindra besvär

4. Giftiga växter 

Foto: Shutterstock

Sverige må vara ett relativt säkert land när det kommer till djur och växtlighet, men det finns undantag. Förutom svampar finns en hel rad växter som kan ställa till det rejält!

Om du drabbas av förgiftning är det en god idé att ha medicinskt kol nära till hands. Det binder sig till många ämnen vilket minskar upptaget i kroppen. Medicinskt kol finns att köpa på apoteket.

Stormhatt

Frön och rötter från stormhatten innehåller bland annat akonitin som kan ge svåra förgiftningssymtom – som kräkningar, diarré, kramper och hjärtrytmrubbningar. Att röra växten är ofarligt, men se till att tvätta händerna efteråt. Stormhatten växer vilt i norra och mellersta Sverige.

Vid förtäring: Ring 112 och begär giftinformation. Sjukhus kan behöva uppsökas. Medicinskt kol kan ges i samråd med expert.

Jätteloka 

Växer som ogräs i södra Sverige och längst Norrlandskusten. Jättelokans växtsaft reagerar med solljus och ämnet som skapas kan orsaka kraftig hudirritation med blåsor och rodnad som följd.

Växtsaft på huden: Tvätta med tvål och vatten. Skydda huden mot solljus under en veckas tid. Vid symtom, ring Giftonformation.se

LÄS OCKSÅ: Malin, 40: "Vanlig svensk blomma gjorde mig svårt sjuk" (AMELIA)

Odört och sprängört 

Två närbesläktade växter som kan vara förvillande lika ätbara växter som morot, palsternacka samt örter som körvel och koriander. Odört innehåller giftet koniin vilket kan leda till allvarlig förgiftning. Sprängörtens rot innehåller cictoxi som kan vara direkt livshotande.

Vid förtäring: Ring 112 och begär giftinformation. Om du råkat få i dig sprängört bör du genast uppsöka sjukkhus. Medicinskt kol kan ges i samråd med expert.

LÄS OCKSÅ: Giftiga växter: 7 farliga du måste se upp för

5. Pollenallergi 

Foto: Shutterstock

Pollenallergi kommer varje år som ett brev på posten för alla allergiker.

Pollenallergi kan ge växelvis vattnig snuva och igentäppt näsa. Det kliar i näsan och du nyser regelbundet. Ögonen kliar och blir lätt röda och rinner. Besvär med luftrör, rethosta och andnöd, samt trötthet.

De vanligaste formerna av pollenallergi är björkpollen som slår till på våren, gräspollen på sommaren och gråbopollen på sensommaren.

Så lindrar du dina symptom: 

Ta allergimedicinen i tid – det kan ta veckor innan medicinen får full effekt så börja ta medicin cirka en månad innan säsongen drar i gång, har läkare rekommenderat.

• Vädra inte kläder utomhus. 

• Motionera på morgonen om du ska göra det utomhus. 

• Skölj bort pollen från håret innan du går i säng. 

• Ha fönstren stängda under dagen. 

• Pollenallergi förvärras av tobaksrök, var därför försiktig med rökiga miljöer. 

LÄS OCKSÅ: Slipp tröttheten – välj rätt medicin mot pollen

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi? Så lindrar du besvären

6. Sommarförkylning

Foto: Shutterstock

Är det någon tid på året man vill vara frisk och slippa förkylning är det ju på sommaren.

Snuvighet, täppt näsa, halsont, hosta och huvudvärk är alla symtom på förkylning. För att slippa drabbas så ska du helst tvätta händerna ofta med tvål och vatten, en vanlig smittväg är att man rör saker med förkylningsvirus på.  

• Tänk på hur du nyser och hostar, använd armvecket för att minska smittospridning.

• Sov och vila ordentligt – perfekt tillfälle att ligga i skuggan och bara ta det lugnt med andra ord.

• Har du ont i kroppen eller om febern passerat 38 grader, ta en värktablett som lindrar smärtan och sänker febern.

Kom ihåg att en helt vanlig förkylning kan dela symtom med covid-19. Om du är sjuk bör du alltid stanna hemma.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så lindrar du dina besvär 

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi eller vårförkylning? Så vet du!