Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sommarplågor – vanliga besvär och bra lösningar

Sola försiktigt i sommar!

Foto: Shutterstock.

2 av 6

2. Solskador

Solens strålar är livsviktiga för att vi ska fungera. Men det kan bli för mycket av det goda. Det finns en myriad av mer eller mindre svåra besvär som kan uppstå som konsekvens. Så se därför till att sola säkert för att inte bränna dig. 

Soleksem

Till skillnad från solbränna kan soleksem uppstå med mycket mindre solexponering. Det kan bland annat orsaka röda kliande prickar på huden och i värre fall blåsor. För att inte drabbas bör vara försiktig i solen och bära hög solskyddsfaktor – särskilt om du har ljusare hy. Om utslagen svider kan du använda en mild kortisonsalva och värktabletter. Vid svårare eksem bör du kontakta en vårdcentral.
LÄS OCKSÅ: Så lindar du dina soleksem 

Värmeslag/solsting

När det är riktigt varmt ute måste kroppen kämpa för att reglera temperaturen. När den tappar kontrollen kallas det för värmeslag vilket kan leda till symtom som huvudvärk, yrsel, illamående och synstörningar. Vätska är oerhört viktigt för att kroppen inte ska slå bakut. Hur du är klädd kan också hjälpa kroppen att reglera temperaturen. Tätt åtsittande bomullsplagg är bra både vid vila och aktivitet. Äldre personer klarar sig generellt sätt sämre i värmen.
LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du fått värmeslag 

Pigmentfläckar

Om du är oförsiktig i solen kan du drabbas av pigmentfläckar eller solfläckar som det också kallas. Huden blir då missfärgad på vissa ställen vilket kan vara både kosmetiskt störande och i vissa fall hälsofarligt eftersom det kan leda till cancer. Fläckarna går att behandla på en rad olika sätt, bland annat via laser och kemisk peeling, men de bör undersökas av en läkare först.

Hudcancer

De tre vanligaste hudcancerformerna är malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer. Samtliga orsakas av solens UV-strålar. Se till att alltid hålla koll på hudförändringar.
• Malignt melanom är vanligast på benen, bröstet och ryggen och kan ibland uppträda i vanliga födelsemärken eller leverfläckar.
• Skivepitelcancer, som kan uppstå även om man inte bränner sig, bildas ofta som en knuta eller fläck i ansiktet, på handens ovansida eller på hjässan.
• Basalcellscancer, eller basaliom bildas oftast i ansiktet eller på överkroppen.
2 av 6