Snusning under graviditeten lika farligt som rökning

Snus är en oerhört omdebatterad produkt som av vissa framhålls som ett hälsosammare alternativ till rökning.

1 av 2: Snus är en oerhört omdebatterad produkt som av vissa framhålls som ett hälsosammare alternativ till rökning.

En ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet och Anna Gunnerbeck visar dock att snusning under graviditeten kan vara lika farligt som rökning.

Foto: Privat

2 av 2: En ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet och Anna Gunnerbeck visar dock att snusning under graviditeten kan vara lika farligt som rökning.

Att du inte ska röka under graviditeten känner de allra flesta till.

Nu varnar forskare från Karolinska Institutet för att snus innebär lika stora faror för fostret som cigaretter.

– Unga kvinnor som börjar snusa är inte medvetna om hälsoriskerna för barnet med snusanvändning under graviditet, säger Anna Gunnerbeck vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Snus är en oerhört omdebatterad produkt. Nyligen landade exempelvis en svensk studie från Karolinska Institutet som visar att snus inte ökar risken för cancer i bukspottkörteln som man tidigare trott.

Men det betyder å andra sidan inte att det är helt ofarligt. I synnerhet om du är gravid.

Det menar iallafall Anna Gunnerbeck vars doktorsavhandling kretsar kring nikotinbruk och fosterskador.

Gunnerbeck har använt sig av data från Socialstyrelsen  medicinska födelseregister och kartlagt gravida kvinnors tobaksvanor. Forskargruppen från Karolinska Instituten har därefter kunnat visa att snusanvändning innebär lika stor risk för fostret som rökning. Bland annat när det kommer till dödföddhet, för tidig födsel, läpp-käk-gomspalt-missbildning eller andningsuppehåll efter födseln.

Rökning under graviditeten har tidigare kopplats till en ökad risk för ovanstående skador.

Skadliga effekter på fostret

– Snus framhålls ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning och så kan det vara för den vuxne brukaren. Men nikotinet i snus har skadliga effekter på fostret. Unga kvinnor som börjar snusa är inte medvetna om hälsoriskerna för barnet med snusanvändning under graviditet, säger Anna Gunnerbeck.

Om mamman slutar snusa tidigt i graviditeten minskar riskerna rejält. Gunnerbeck menar att det är viktigt att nå ut med budskapet till unga kvinnor som ofta är omedvetna om riskerna.

– Helst innan de börjar använda tobak eftersom nikotin i snus, liksom cigaretter, är beroendeframkallande och väldigt svårt att sluta med, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här