1 av 2
2 av 2

"Sluta med parfym i kollektivtrafiken"

Jenny Larsson, 31, är en av många som får svårt att andas i kollektivtrafiken under sommaren. Orsaken? Folk använder mycket parfym.

– På sommaren är det redan så kvavt, så det blir mycket värre, säger Jenny.

Nu vädjar hon till folk att ta det lugnt med parfymen på bussen och i tunnelbanan.

Många har längtat efter sommarvärmen och solen, men för vissa för det med sig stora problem. Jenny Larsson från Stockholm är en av dem. Människor som doftar parfym på trånga bussar och tunnelbanor gör att hon får svårt att andas, blir rosslig och mår illa.

– På sommaren är luften redan så kvav och dålig, så det blir mycket värre, säger Jenny.

Under gårdagen fick Jenny byta vagn i tunnelbanan tre gånger, men kom ändå inte undan den starka doften. Nu vädjar hon till folk att ta det lugnt med parfymen i kollektivtrafiken.

– Jag tror inte att folk är speciellt medvetna om problemet, det måste uppmärksammas mer, säger hon.

Tio procent har besvär

Solveig Enberg är ledamot i Astma- och allergiförbundet och har själv allergiska besvär. Enligt henne lider ungefär tio procent av Sveriges befolkning av har astma eller annan ökad känslighet i slemhinnorna i till exempel luftvägar och ögon.

– Det här är ett jättestort problem året runt, men på sommaren är luften i kollektivtrafiken ofta dålig som den är och då blir det ännu värre.

Solveig Enberg menar också att det finns en stor grupp som överlag tycker det är jobbigt med starka dofter, men att det är viktigt att komma ihåg att det finns folk som har rent medicinska besvär.

– De kan få kraftiga astmaanfall vilket gör att luftrören drar ihop sig och det inte går att andas. Man kan också få så kallad "plåtlunga" vilket betyder att lungorna i princip slutar fungera och det inte går att andas.

"Kan hålla i sig i flera dagar"

Dessa reaktioner går inte alltid över snabbt. I bland kan besvären hålla i sig i flera dagar.

– Ofta får man efterreaktioner på allergichocken även om man snabbt går av bussen eller tunnelbanan. Då får man influensaliknande symptom som kan hålla i sig i flera dagar, säger Solveig Enberg.

 

Läs mer om allergi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande