1 av 3: Tre saker du inte visste om pollen
Om du blir trött av allergimedicin kan det bero på att du underbehandlas – du behöver då förändra din behandlingsstrategi.
2 av 3: Om du blir trött av allergimedicin kan det bero på att du underbehandlas – du behöver då förändra din behandlingsstrategi. Foto: Pavlo Kolotenko
Allergi behandlas ofta med antihistamin. Men även kortison, kromoner och immunterapi kan vara ett alternativ för dig med allergi.
3 av 3: Allergi behandlas ofta med antihistamin. Men även kortison, kromoner och immunterapi kan vara ett alternativ för dig med allergi. Foto: Christer Wahlgren

Slipp tröttheten – välj rätt medicin mot pollen

Trötthet är ett vanligt symtom vid pollenallergi. Men det kan vara allergimedicinens fel att du fortfarande är trött. Välj rätt behandling vid allergi och bli både symtomfri och pigg!

Pollenallergiker lider oftast av nästäppa, snuva, rinnande och kliande ögon. Det är också vanligt att man känner sig trött och seg. Med receptfri medicin, så som tabletter, nässpray och ögondroppar, minskar ofta symtomen. Ändå känner sig en del fortfarande trötta.

Trött trots behandling med allergimedicin?

Det kan bero på själva allergin och att man behöver andra eller starkare mediciner. Men det kan också vara själva medicinerna som gör dig trött. Det är läkemedel med antihistaminer som kan göra dig trött.

– Jag skulle hävda att det är sällsynt att man blir trött av antihistaminläkemedel i dag. Det är i så fall äldre typer av antihistaminer, men de vanligaste receptfria medicinerna som används nu har inte den biverkningen säger Pär Gyllfors, läkare och allergispecialist på Astma & Allergimottagningen vid S:t Görans Sjukhus.

Om man medicinerar mot pollenallergi men fortfarande är trött beror det oftare på att behandlingen inte är tillräcklig.

– Om allergin är underbehandlad kan det ge trötthet eftersom det är ett symtom på pollenallergi.

LÄS OCKSÅ: Pollensäsongen 2020: Då blir det som besvärligast

Äter du antihistamin? Lägg till kortisonspray

Om man redan äter antihistamintabletter handlar det oftast inte om att öka dosen eller byta sort. I stället ska man göra ett tillägg som behandlar allergin på en annan nivå.

– Det är ganska liten skillnad på olika märken av antihistamintabletter. Om man inte klarar sig på en tablett så ska man i första hand lägga till en annan substans, som till exempel en kortisonspray om man har mycket problem från näsan.

Antihistaminer har en snabb effekt och ska tas när du börjar känna av besvären. Kortisonsprayen kan dock vara bra att börja med tidigare och det kan det vara många som missar tror Pär Gyllfors.

– Det tar flera veckor innan den ger full effekt, därför är det bra att börja med den cirka en månad innan säsongen förväntas dra i gång.

LÄS OCKSÅ: Pollen – ny effektiv medicin för dig med svåra besvär

Svår allergi kan kräva annan medicin

Ett annat alternativ är vid svår pollenallergi är kortisontabletter. De påverkar hela kroppen och dämpar inflammationen, det gör att slemhinnan läker och besvären minskar. Tidigare var det vanligare med kortisonsprutor, men de används allt mindre eftersom de kan ge biverkningar och anses ge effekt under onödigt lång tid.

– Om man tar antihistamintabletter, kortisonspray och kanske ögondroppar med antihistaminer och fortfarande har mycket besvär så kan kortisontabletter vara ett alternativ som tillägg vid pollentoppar eller om man har pollenutlöst astma.

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi eller vårförkylning? Så vet du!

Vaccin mot allergi

Men om du behöver kortisontabletter varje vår och sommar eller om du har riktigt jobbiga besvär kan det vara värt att överväga allergen immunterapi, eller allergivaccination som det också kallas. Då tar man under flera år sprutor med höga doser av de ämnen man är allergisk mot. På så sätt vänjer kroppen vid ämnet och reagerar inte lika starkt på det.

– Det är en omständig behandling, men mycket effektiv. Nittio till nittiofem procent blir mycket bättre. Man halverar också risken att drabbas av pollenutlöst astma hos barn och ungdomar. Jag tycker att fler borde erbjudas vaccination.

Enligt forskningen ska immunterapin hålla i sig i minst tio år, men det kan hända att man behöver göra om den om man gjort den som ung. Det finns också tabletter för allergivaccination mot gräspollen. Men studier saknas av långtidseffekt, bara två år finns dokumenterat.

– Det forskas mycket på nya sätt att behandla pollenallergi. Som tabletter för vaccination mot björkpollenallergi, många är ju allergiska mot både gräs- och björkpollen. Det pågår också forskning om immunterapi då man tar sprutorna i lymfkörtlarna. Då kan behandlingstiden bli betydligt kortare. Man försöker också göra allergenen som används vid immunterapi effektivare.

Numera kan man äta tabletter både mot gräspollen, björkpollen och kvalsterallergi.

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi – 9 av 10 blir bra av vaccinering

4 allergimediciner mot pollen

1. Antihistaminer

Histamin är ett ämne som kroppen tillverkar när man är allergisk. Det är histaminet som göra att man får symtom. Antihistamin blockerar histaminet. Antihistaminer finns som tabletter, nässprej, ögondroppar eller i flytande form. Funkar bra mot klåda och rinnsnuva, sämre mot nästäppa. Kan ge trötthet och huvudvärk som biverkning.

Äldre tabletter med antihistaminer påverkar i större utsträckning receptorer på mastceller som inte har med själva allergin att göra, därför har de fler biverkningar. Nyare mediciner har blivit mer målinriktade. Vissa av de äldre typerna av antihistaminer som kunde bidra till mycket trötthet används i dag i stället mot insomningsproblem.

2. Kortison

Finns som sprutor, tabletter, spray och näspulver. Spray och pulver lägger sig som en tunn hinna och dämpar den allergiska reaktionen. Bra mot nästäppa. Kortison som tabletter eller i sprutform dämpar inflammationen så att vävnaden i slemhinnan kan läka. Sprutor används mer sällan i dag på grund av biverkningar. Tabletter kan ge biverkningar som minskat sömnbehov, extrem pigghet, nedstämdhet eller ökad aptit.

3. Kromoner

Finns som ögondroppar och nässpray, kan också inhaleras vid astma. Används förebyggande och verkar snabbt, men ska helst börja tas innan allergin slår till.

4. Immunterapi (allergivaccination)

Under tre till fem år tar man sprutor med små doser av de ämnen man är allergisk mot. På så sätt vänjer kroppen vid ämnet och reagerar inte lika starkt på det. Man kan vaccinera sig mot olika slags pollen samtidigt. Lång varaktighet, anses ge god effekt. Biverkningar kan vara svullnad, klåda och ömhet, i ovanliga fall en kraftig allergisk reaktion. Vaccination med tabletter finns också, dock bara mot gräspollen.

Källa: www.1177.se

Det kan du göra själv för att lindra pollenallergi

• Skölj ur håret på kvällen innan sänggåendet.

• Undvik att vädra på dagen och kvällen då risken är stor att få in frömjölet i bostaden. Om du verkligen behöver vädra, gör det i så fall på morgonen då pollenhalterna är lägst.

• Vädra och torka inte kläder utomhus.

• Motionera inomhus eller förlägg träningen till tidigt på morgonen då fukten i gräset binder pollenpartiklarna.

• Undvik att ta in växter med pollen och ha kontakt med husdjur som fått frömjölet i pälsen.

• Byt kläder när du har varit utomhus.

• En särskild luftrenare kan ge bättre sovmiljö och ge kroppen en chans att återhämta sig på natten.

• Genom att skölja ur näsan med koksaltvattensprej åker pollenpartiklarna ut, vilket kan lindra symtomen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!