Vänta i minst två månader innan du avfärdar en produkt. Att få en bra effekt tar tid.
Det är viktigt att skydda huden från solen. Inte bara med hjälp av hög solskyddsfaktor året runt – utan också med hjälp av hatt eller keps när solen är som starkast.
1 AV 2
Vänta i minst två månader innan du avfärdar en produkt. Att få en bra effekt tar tid.
Foto: COLOURBOX
2 AV 2
Det är viktigt att skydda huden från solen. Inte bara med hjälp av hög solskyddsfaktor året runt – utan också med hjälp av hatt eller keps när solen är som starkast.
Foto: COLOURBOX

Slät hy! – 5 myter och sanningar om rynkor

Den eviga frågan: Är en billig ansiktskräm från apoteket verkligen så mycket sämre än en dyr variant från skönhetshyllan på varuhuset?

Svar: NEJ.

Med hjälp av tidningen Prevention reder vi ut fem myter om rynkor - och hur du tar hand om din hy på bästa sätt.

Sömn, fukt och nyttig kost. Det är de första åtgärderna mot en slät och fin hy. Därutöver finns det mängder av tips och rekommendationer på behandlingar och produkter som sägs kunna hjälpa kroppen på traven. Vem har inte blivit frestad av "mirakelkrämen", som påstås kunna släta ut rynkor och föryngra ansiktet i ett nafs?

Det finns naturligtvis ingen produkt som kan stoppa åldrandets och livets inverkan på kroppen helt. Däremot kan omsorg och omvård skjuta på "förfallet".

Men enligt den amerikanske dermatologen Dennis Gross behöver dina hudvårdsrutiner inte alls vara särskilt omständiga eller kosta skjortan, som marknaden vill göra gällande, skriver Prevention.

Här avlivar experter några av de vanligaste myterna om hur vi undviker rynkor.

 

1. Apoteksprodukter är inte lika bra

FEL. Anti-age-produkter innehåller i regel samma aktiva ingredienser oasvett var de säljs. Som lystergivande peptider och vårdande antioxidanter som vitamin C och grönt te.

En undersökning från Testfakta visade dessutom att billiga hudkrämer kan vara lika bra som dyra. Men se till att du väljer en kräm med hygienisk design, råder den amerikanske hudvårdsspecialisten David Banks. Förpackningen ska kunna bevara fräschheten i produkten länge – så en flaska med pump är till exempel att föredra framför en burk.

 

 

Läs också: "Hitta rätt kräm för att bromsa ditt åldrande"

 

2. Byt produkt om du inte märker resultat direkt

FEL. Minst åtta veckor bör man hålla ut innan man avfärdar en hudvårdsprodukt och byter till en annan. Enligt Mark G Rubin, dermatologiprofessor vid University of California i USA, fungerar de flesta aktiva ingredienser på alla, men i olika utsträckning.

 

3. Hyn ska kännas fast efter tvätt

FEL. En bra ansiktsrengöring ska tvärtom mjuka upp huden och lämna den fräsch och smidig. Om du blir stram efter tvätt är produkten troligen för "brutal" mot ansiktet. Välj en cleanser med kräm- eller mjölkliknande formula, som både tar bort smink och återfuktar hyn, råder Marianna Blyumin-Karasik, medicine doktor som undervisar i dermatologi vid University of Miami.

 

Läs också: Skippa kniven – 12 sätt att hålla rynkorna på avstånd

 

4. Efter 40 är solskyddsfaktor meningslöst

FEL. Nej, det finns ingen åldersgräns för när huden slutar vara känslig för solskador. Så använd alltid solkräm och ansiktskrämer med minst SPF 30 under sommaren eller semestern, råder experter. Även den dagliga ansiktskrämen kan med fördel innehålla solskyddsfaktor. Många kör en variant med SPF 15 året om.

 

5. Anti-age-produkter förvärrar hyn

FEL. Vissa "föryngrande" ämnen kan visserligen irritera hyn, men låt dig inte nedslås, utan förbered i stället huden ordentligt före nästa omgång. Två veckor innan man börjar använda en produkt med retinol kan man till exempel smörja ansiktet med någon antioxidant, som en kräm med grönt te. Vänj sedan huden långsamt, genom att addera lite serum med retinol till din vanliga nattkräm, varannan eller var tredje dag i början. Så småningom kommer du förhoppningsvis kunna använda det fullt ut. Och få resultat, menar experter.

 

Här kan du hitta rätt kräm för att bromsa åldrandet.