Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Skippa sockret – 8 saker som händer i kroppen

Det kan väl knappast ha undgått någon att socker är dåligt för hälsan.

Men VARFÖR är det så farligt?

Vad gör de små kristallerna med kroppen - som gett dem dess hemska rykte?

Här redogör vi för de värsta sockerkonsekvenserna.

Foto: Photolyric Stock Productions

1 av 10

Experten: "Socker triggar många reaktioner"

"Sluta genast med läsk, godis, kakor och glass!" "Lusläs innehållsförteckningarna på din yoghurt och müsli!" Experternas uppmaningar om hur vi ska äta har de senare åren framför allt handlat om att undvika socker. Den vanliga vita, raffinerade sorten i första hand - sötningsmedel och naturliga alternativ därnäst.

Men varför är socker så farligt? Varför har det fått ett sämre rykte än det tidigare så omdebatterade fettet?

– Socker triggar så många reaktioner i kroppen. Det är centralt för hela ämnesomsättningen. Fett deltar inte i samma grad, det har en mer undanskymd plats, förklarar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Definitionerna av socker och dess egenskaper är många. Men enkelt förklarat kan man säga att det handlar om kolhydrater som ger energi - och att dessa kan delas in i två arter: monosackarider och disackarider.

Till monosackariderna hör fruktos och glukos, som hittas i frukt, grönsaker och honung. Till disackariderna räknas sackaros, laktos och maltos, som finns i frukt och bär, mjölk respektive öl.

De olika sockerarterna kan alltså vara en naturlig ingrediens i livsmedel, men de kan också ha tillsatts under tillverkningen. I lagom mängd och i form av långsamma kolhydrater utgör de inget större hot, men det är när vi får i oss för mycket - det vill säga energi som kroppen inte gör av med - som de blir ett problem.

Och det ÄR lätt att få i sig stora mängder sött. I synnerhet om vi missat att helt vanliga basvaror som apelsinjuice och flingor kan vara proppade med socker.

I förlängningen kan ett högt sockerintag leda till övervikt, fetma, insulinresistens och typ 2-diabetes. Här kommenterar Charlotte Erlanson-Albertsson åtta saker som händer med kroppen - i värsta fall.

1 av 10