Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 30 jun 2019 19:00

Skippa det dåliga samvetet! Ät gott och nyttigt i sommar

Det finns många anledningar att fortsätta äta nyttigt under semestern.

Men ibland måste man kompromissa - det betyder inte att ditt nyttiga liv är kört.

– Det är inte undantagen som är de viktiga utan det du äter annars, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún.

Sommar och semester innebär ofta att våra vardagsrutiner ruckas. Kanske befinner du dig i en sommarstuga, på besök hos vänner, i en bil från plats A till B eller på stranden.

Oavsett så är sommaren en perfekt tid att njuta av god och hälsosam mat.

– För mig är hälsosamt mer njutbart än att leva ohälsosamt. Du njuter mer om du känner sig pigg och rask och du orkar med din träning och mår bra. Det är en förlust att INTE äta nyttigt under semestern skulle jag säga, säger kostexperten Fredrik Paulún.

Iste ökar förbränningen, släcker törsten och innehåller mycket antioxidanter. 🍹 Gör en kanna iste genom att koka upp 1 l vatten och lägga i en tepåse. Häll tevattnet i en tillbringare och blanda eventuellt i lite honung. Låt stå i rumstemperatur en stund innan du ställer in det i kylen. När det har kallnat – lägg i citronskivor och isbitar och servera!

Foto: Adobe Stock

"Det finns mycket som är otroligt bra nu"

Generellt rekommenderar Fredrik Paulún att satsa på regelbundna måltider, bra livsmedel och mängder som håller dig mätt, på så sätt blir du mindre sugen på söt och kaloririk mat.

Välj gärna livsmedel som är i säsong just nu. 

– Det finns mycket som är otroligt bra nu, som färskpotatis, rotfrukter, jordgubbar och vattenmelon. De är som bäst nu.

"Det är inte undantagen som är de viktiga"

Slinker det ner något mindre nyttigt någon gång då och då under semestern är det ingen anledning att få dåligt samvete. Alla som någon gång varit på bilsemester vet till exempel att utbudet på bensinmackar, snabbmatsställen och vägkrogar kan vara begränsat.

– Man behöver förstås planera så man inte blir vrålhungrig och måste gå in och äta den stora McDonald's-menyn. Det kan vara en bra idé att ta med sig lite matsäck.

– Men, det är en kort tid för de flesta. Att kompromissa då och då gör ingenting. Det är inte undantagen som är det viktiga utan det du äter annars.

Läs mer på Wellie.se: Att njuta är ett sätt att lyckas