Mat rik på d-vitamin.
Mat rik på d-vitamin. Foto: Shutterstock

Ska jag äta kosttillskott med D-vitamin eller inte?

Hur nödvändiga är egentligen kosttillskott? Dietisten Sofia Antonsson svarar på en läsarfråga om D-vitamin och eventuella för- och nackdelar med att äta det i pillerform.

Läsarfråga om D-vitamin

Kajsa: Vad anser du om vitamintill­skott? Äta eller inte? Och vad kan jag äta för att vara säker på att få i mig D-­vitamin under vintern?

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på D-vitaminbrist

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

D-­vitamin är ett hormonliknande ämne som har många viktiga funktioner i vår kropp. Vi får i oss D-­vitamin på två sätt: via maten och via produktion i huden när vi är ute i solen.

Under vinterhalvåret räcker dock inte solens strålar fram och vi behöver se till att få i oss D-­vitamin på annan väg. De främsta källorna i kosten är fet fisk, mjölkprodukter och ägg.

För vissa räcker inte kosten för att täcka behovet och då kan man behöva ett tillskott. Exempel på riskgrupper för D-vitaminbrist är vegeta­rianer/veganer, gravida och ammande. För dessa kan ett tillskott av D-­vitamin vara direkt nödvändigt.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

I övrigt är det med D-­vitamin som med de flesta andra vitaminer och mineraler – man bör inte överdriva konsumtionen. Eftersom D­-vitamin är en fettlöslig vita­min innebär det att eventuellt överskott inte automatiskt utsöndras via njurarna, utan lagras i kroppen.

Om du inte har en påvisad brist kan ett lite lägre tillskott på cirka 15 mikrogram vara lagom under september till maj då solen står i fel vinkel för att vi ska kunna bilda D-­vitamin.

När det gäller multivita­miner i övrigt är studier inte eniga om huruvida det är bra eller inte. Det vi vet är att det är bästa att få i sig näringen via kosten så satsa på allsidig, varierat och färgglatt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!