6 orsaker till att du plötsligt känner dig yr

Yrsel har ett stort antal möjliga orsaker. Som enskilt symtom är det sällan farligt.

Foto: Shutterstock

Yrsel har ett stort antal möjliga orsaker. Som enskilt symtom är det sällan farligt.

Yrsel är ett oerhört vanligt symtom och oftast helt ofarligt.

Inspirerade av Readers Digest listar vi 6 möjliga orsaker till att du plötsligt känner dig yr.

Andra har också läst

Kroppen är en komplex apparat där otaliga system förväntas kommunicera med varandra. Ibland blir det emellertid fel. Yrsel kan exempelvis uppstå när signaler från balansorganen, ögonen och rumsuppfattningen inte stämmer överens eller feltolkas av hjärnan.

Att känna sig yr är alltså inget konstigt och sällan tecken på en allvarligare sjukdom som enskilt symtom.

Här är sex andra möjliga orsaker till din yrsel.

1. Ortostatisk hypotoni (blodtrycksfall)

Enligt sajten Netdoktor är blodtrycksfall den i särklass vanligaste orsaken till att vi svimmar. Att vi känner yrsel kommer med samma paket. Blodtrycksfall kan inträffa när en liggande eller sittande person reser sig hastigt. Blodet hinner inte upp i huvudet vilket orsakar en kort syrebrist för hjärnan. Enligt överläkaren Per Svensson har de allra flesta blodtrycksfall en tillfällig orsak, som vätskebrist, värme eller emotionell stress. De går snabbt över och är inte farliga.

– I enstaka fall kan blodtrycksfall ha en allvarlig bakomliggande orsak och vara ihållande som till exempel vid en allvarlig infektion, har han tidigare sagt till Metro.

Både högt och lågt blodtryck kan orsaka yrselsymtom.

LÄS OCKSÅ: Lågt blodtryck? Därför får du blodtrycksfall 

2. Vätskebrist

Uttorkning gör att blodet cirkulerar långsammare vilket i sin tur kan öka risken för yrsel. Vanliga orsaker till uttorkning kan exempelvis vara att du svettas mycket eller att du är sjuk och kräks eller har feber. Enligt 1177 Vårdguiden ökar även risken om du har diabetes med högt blodsocker eller tar vätskedrivande läkemedel.

3. Kaffeöverdos

För många är koffein guds gåva till människan. Men det finns också en mörk baksida med biverkningar vid överdosering. Enligt Livsmedelsverket kan det bland annat leda till hjärtklappning, ångest, magbesvär, illamående och yrsel. Enligt Readers Digest begränsar koffein blodflödet till hjärnan vilket som bekant kan leda till yrsel.

Hur känsliga vi är för koffein varierar från person till person. Livsmedelsverket rekommenderar emellertid att gravida bör begränsa sin dagskonsumtion till max 300 milligram om dagen, vilket motsvarar omkring tre koppar kaffe.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga tecken på att du håller på att svimma 

4. Panikattack

Panikångest är helt ofarligt rent fysiskt, men kan vara oerhört läskigt. Enligt Netdoktor är det vanligt med symtom som hjärtklappning, andningssvårigheter, bröstsmärta och domningar. Eftersom hjärtat bultar snabbare och andningen blir ytlig kan det också leda till yrsel.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om panikångest

5. Hjärnskakning

Om du får ett slag mot huvudet kan hjärnan krocka med insidan av skallbenet. Då uppstår en hjärnskakning där yrsel, illamående och huvudvärk är tydliga symtom. En mildare hjärnskakning är vanligtvis ingen fara och vila är det enda egentliga botemedlet. Enligt 1177 Vårdguiden bör du ändå uppsöka sjukvård om du misstänker hjärnskakning. Detta bland annat för att utesluta inre blödningar i hjärnan Enligt Netdoktor kan ett till synes lindrigt slag orsaka blödning – om det träffar olyckligt.

6. Kristallsjukan

En mycket vanlig orsak till plötslig yrsel och balansproblem är godartad lägesyrsel, eller kristallsjukan som den också kallas. Orsaken är att de så kallade balanskristallerna har lossnat från sin plats och fallit ner i balansorganets båggångar. Yrsel uppstår framför allt när du rör på huvudet i vissa lägen. Tillståndet är inte farligt, men kan vara oerhört obehagligt. Symtomen kan försvinna av sig själv, men det finns också behandlingar där utbildade experter hjälper kroppen att flytta kristallerna genom huvudvridningar och kroppsrörelser.

Då bör du söka vård

Yrsel är som sagt oftast ofarligt, men om du även har andra symtom bör du uppsökta läkarvård, skriver 1177 Vårdguiden:

Du har slagit i huvudet

Upplever feber, öronvärk, huvudvärk, försämrad hörsel och stelhet i nacken

Har ont i bröstet

Har onormal hjärtrytm

Har andningsbesvär

Är allmänt svag och känselbortfall

Har svimmat

Delvis förlamad i ansikte eller kropp

Mår illa och kräks

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer