Yrsel har ett stort antal möjliga orsaker. Som enskilt symtom är det sällan farligt.
1 av 2: Yrsel har ett stort antal möjliga orsaker. Som enskilt symtom är det sällan farligt. Foto: Shutterstock
Den absolut vanligaste orsaken bakom plötslig yrsel är så kallad godartad lägesyrsel eller kristallsjukan.
2 av 2: Den absolut vanligaste orsaken bakom plötslig yrsel är så kallad godartad lägesyrsel eller kristallsjukan. Foto: Shutterstock

Möjliga orsaker till att du plötsligt känner dig yr

Yrsel är ett oerhört vanligt symtom och oftast helt ofarligt. Det kan exempelvis komma vid stress.

Men vissa medföljande symtom, som illamående och huvudvärk, bör tas på allvar.

Här listar vi några möjliga orsaker till att du plötsligt känner dig yr.

Kroppen är en komplex apparat där otaliga system förväntas kommunicera med varandra. Ibland blir det emellertid fel. Yrsel kan exempelvis uppstå när signaler från balansorganen, ögonen och rumsuppfattningen inte stämmer överens eller feltolkas av hjärnan. 

Yrsel är väldigt vanligt och blir vanligare ju äldre vi blir. Det kan bero på nästan vad som helst och det är inte alltid det är en enda orsak bakom besvären.

Däremot är det sällan ett tecken på en allvarligare sjukdom som ensamt symtom – utan ytterligare neurologiska besvär såsom domningar, förlamning, talsvårigheter, kraftig huvudvärk och dubbelseende.

Här är några möjliga orsaker till din yrsel.

Kristallsjukan (godartad lägesyrsel)

Den vanligaste orsaken till plötslig yrsel och balansproblem är godartad lägesyrsel, eller kristallsjukan som den också kallas. Orsaken är att de så kallade balanskristallerna har lossnat från sin plats och fallit ner i balansorganets båggångar. Yrsel uppstår framför allt när du rör på huvudet i vissa lägen. Tillståndet är inte farligt, men kan vara oerhört obehagligt. Symtomen kan försvinna av sig själv, men det finns också behandlingar där utbildade experter hjälper kroppen att flytta kristallerna genom huvudvridningar och kroppsrörelser.

LÄS OCKSÅ: Kristallsjukan? Så botar du besvären

Virus på balansnerven (Vestibularisneurit)

Den näst vanligaste orsaken till yrsel kallas Vestibularisneurit. Du drabbas ofta hastigt och av kraftig karusellyrsel och kan uppleva illamående och kräkningar. Många får problem med balansen och i vissa fall kan du bli sängliggande. 

Tillståndet beror förenklat på en plötslig blockering av ena örats balansnerv.

Det är inte klarlagt exakt vad som orsakar Vestibularisneurit. Inom vården kallas tillståndet ofta ”virus på balansnerven” och enligt Yrsel.com är virusangrepp en möjlig teori, men det har ifrågasatts.

Fobisk yrsel

Yrsel behöver inte alltid ha en medicinsk förklaring. Enligt Yrselcenter.se kan det exempelvis uppstå i samband med ångest och rädsla. Panikångest är helt ofarligt rent fysiskt, men kan vara oerhört läskigt. Enligt Netdoktor är det vanligt med symtom som hjärtklappning, andningssvårigheter, bröstsmärta och domningar. Ångesten förstärks också av att du upplever yrsel vilket skapar en ond cirkel.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om panikångest

Migränrelaterad yrsel

Migrän räknas som en neurologisk hjärnsjukdom och är mycket smärtsamt för den som är drabbad. Den är också väldigt vanligt. Smärtan är ofta ensidig och pulserande och många upplever illamående och överkänslighet för ljus. Även yrsel är ett vanligt förekommande symtom.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

Ménières sjukdom

Enligt 1177 Vårdguiden är Ménières sjukdom en möjlig orsak till återkommande yrselanfall. Sjukdomen sitter i innerörat, men det finns fortfarande ingen exakt orsaksbeskrivning. Yrsel.com skriver att en teori är att vätsketrycket i innerörat ökar. Det kan finnas en ärftlig komponent och stress kan också vara en faktor. Andra symtom kan vara tillfällig hörselnedsättning, ensidig tinnitus och ostadighetskänslor. Yrselattackerna kan vara mellan 20 minuter till flera timmar.

Ortostatisk hypotoni (blodtrycksfall)

Enligt sajten Netdoktor är blodtrycksfall den i särklass vanligaste orsaken till att vi svimmar. Att vi känner yrsel kommer med samma paket. Blodtrycksfall kan inträffa när en liggande eller sittande person reser sig hastigt. Blodet hinner inte upp i huvudet vilket orsakar en kort syrebrist för hjärnan. Enligt överläkaren Per Svensson har de allra flesta blodtrycksfall en tillfällig orsak, som vätskebrist, värme eller emotionell stress. De går snabbt över och är inte farliga.

– I enstaka fall kan blodtrycksfall ha en allvarlig bakomliggande orsak och vara ihållande som till exempel vid en allvarlig infektion, har han tidigare sagt till Metro.

Både högt och lågt blodtryck kan orsaka yrselsymtom.

LÄS OCKSÅ: Lågt blodtryck? Därför får du blodtrycksfall 

Läkemedel, alkohol och droger

Alkohol och droger kan påverka vårt balanssystem och har du sedan tidigare problem med yrsel kan den förvärras. Även vissa typer av läkemedel kan leda till yrsel. 

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga tecken på att du håller på att svimma 

Hjärnskakning

Om du får ett slag mot huvudet kan hjärnan krocka med insidan av skallbenet. Då uppstår en hjärnskakning där yrsel, illamående och huvudvärk är tydliga symtom. En mildare hjärnskakning är vanligtvis ingen fara och vila är det enda egentliga botemedlet. Enligt 1177 Vårdguiden bör du ändå uppsöka sjukvård om du misstänker hjärnskakning. Detta bland annat för att utesluta inre blödningar i hjärnan Enligt Netdoktor kan ett till synes lindrigt slag orsaka blödning – om det träffar olyckligt.

Då bör du söka vård

Yrsel är som sagt oftast ofarligt, men om du även har andra symtom bör du uppsökta läkarvård, skriver 1177 Vårdguiden:

Du har slagit i huvudet

Upplever feber, öronvärk, huvudvärk, försämrad hörsel och stelhet i nacken

Har ont i bröstet

Har onormal hjärtrytm

Har andningsbesvär

Är allmänt svag och känselbortfall

Har svimmat

Delvis förlamad i ansikte eller kropp

Mår illa och kräks

Enligt Yrsel.com bör yrsel utan neurologiska symtom i första hand ses som godartade. Det finns emellertid ovanliga undantag. Både hjärntumör, parkinsons, ms och stroke kan leda till yrsel utan neurologisk påverkan – även om det är ovanligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!