Säsongens vinterkräksjuka är här! Här finns samlade tips för att i första hand undvika att smittas - men också råd till dig som redan drabbats.
1 av 2: Säsongens vinterkräksjuka är här! Här finns samlade tips för att i första hand undvika att smittas - men också råd till dig som redan drabbats. Foto: Fotolia
2 av 2 Foto: Fotolia

Vinterkräksjukan 2018: Mildare säsong än förväntat

Vinterkräksjukan är i gång för säsongen 2017/2018 och det är fortfarande långt kvar till den fruktade sjukdomen når sin topp.

Men hittills har utvecklingen gått sakta, vilket pekar mot att det blir en mild säsong.

– Det brukar vara fler som insjuknar när en ny variant kommer, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

I skrivande stund har omkring 80 fall av vinterkräksjukan rapporterats sedan starten i oktober.

Utvecklingen ser ut ungefär som vanligt och enligt Folkhälsomyndigheten verkar vi slippa ett riktigt katastrofår.

Än så länge har man inte undersökt vilken variant av sjukdomen som cirkulerar men mycket tyder på att det är samma som förra året. Vanligen brukar viruset muteras efter en viss tid, i Storbritannien är det emellertid  samma som ifjol.

Eftersom vi har haft relativt milda säsonger flera år i rad fanns en farhåga om att 2017/2018 skulle bli värre.

LÄS MER: Vinterkräksjuka – knepen för att undvika att bli sjuk 

Vinterkräksjukan är otroligt smittsam

– Man har en ganska kort immunitet mot vinterkräksjuka. Att utbrottet verkar vara mindre i år kan bero på att det är samma norovirus som förra året. Det brukar vara fler som insjuknar när en ny variant kommer, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Vinterkräksjukan är otroligt smittsam och brukar nå sin absoluta peak under sportlovsveckorna i februari mars. Det absolut viktigaste du kan göra för att slippa bli sjuk är att hålla en så gott handhygien som möjligt. Tvätta händerna varje gång du går på toaletten eller lagar mat.

Om du redan insjuknat bör du stanna hemma till du känner dig frisk för att inte göra andra sjuka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!