1 av 4: Tips för att undvika smitta
BILD SAKNAS
2 av 4: Har du drabbats av vinterkräksjuka eller matförgiftning? Så vet du skillnaden. Foto: Shutterstock
BILD SAKNAS
3 av 4: Magsjuka, oftast vinterkräksjukan som i sig orsakas av calicivirus, är vanlig i Sverige och drabbar många under vinterhalvåret. Foto: Shutterstock
BILD SAKNAS
4 av 4: Tänk på hygienen i köket och tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat. Foto: Shutterstocl

Vinterkräksjuka eller matförgiftning? Så vet du

Vintermånaderna innebär både förkylningar, influensa – och magsjuka.

Men har du koll på skillnaden mellan en magsjuka och en matförgiftning?

Så vet du vad du har drabbats av – när du hänger över toaletten och inte mår topp. 

Tidigare i december varnade Folkhälsomyndigheten att årets säsong av vinterkräksjukan är här. Men vad är egentligen skillnaden mellan magsjuka och matförgiftning? 

Vilka är symptomen för magsjuka/vinterkräksjuka? 

Magsjuka, oftast vinterkräksjukan som i sig orsakas av calicivirus, är vanlig i Sverige och drabbar många under vinterhalvåret. 

Du blir oftast sjuk snabbt, med symptom som illamående, diarréer, kräkningar, ont i magen, feber, huvudvärk. 

LÄS OCKSÅ: Rotavirus och magsjuka – så skyddar du ditt barn 

Hur smittar magsjuka/vinterkräksjuka?

Viruset smittar mellan människor, och sprids snabbt och lätt. Magsjuka kan smitta från person till person, men också genom mat som tillagats eller förberetts av människor som är sjuka. 

Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk. Den tiden kallas också för inkubationstiden, skriver 1177 Vårdguiden. 

LÄS MER: Vinterkräksjuka – tre tips för att undvika att bli sjuk 

Hur undviker jag att bli smittad?

Tvätta händerna är A och O. En bra handhygien kommer du långt på. Undvik att träffa personer som varit sjuka, och använd egen handduk/badrum om du lever med någon som varit sjuk. 

LÄS MER: Magsjuk? Fem huskurer som fungerar

När kan man gå till jobb/skola efter magsjuka?

Barn som går på förskola ska ha varit symptomfria i 48 timmar innan de kan gå tillbaka till förskolan, för att minska risken för att smitta andra. 

Detsamma gäller för vuxna för att vara helt säker på att man inte smittar andra.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom 

Vad är matförgiftning?

Om du drabbas av matförgiftning är symptomen till en början lika som vid en magsjuka; du mår illa, kräks och kan få diarréer. 

Orsaken är vanligen att du ätit mat eller druckit något som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter.

Tänk på hygienen i köket och tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat. 

LÄS MER: Därför kan magsjuka vara farligt för diabetiker

Vad är skillnaden mellan magsjuka och matförgiftning?

Magsjuka/vinterkräksjuka: Du blir smittad av virus. Symptomen är illamående, kräkningar, diarréer med mera. Du är oftast dålig i minst ett dygn och ska hålla dig hemma 48 timmar efter att du blivit symptomfri. 

Matförgiftning: Du blir smittad av dålig mat eller dryck, som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Det kan gå över snabbare, beroende på vad som smittat dig.

När ska man söka vård?

Om du haft diarré i mer än en vecka, kräks mer än ett dygn, äter medicin mot hjärtsvikt, diabetes eller annan svår sjukdom ska du ringa vårdupplysning för bedömning. 

Om du har blodiga diarréer och hög feber och frossa och svåra magsmärtor som inte går över ska du genast uppsöka vård. 

Källa: Livsmedelsverket och 1177 Vårdguiden. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande