1 av 4: Genomförandet av tjejmilen blev en stor seger för Mia Ånemyr.
Det tog många år av problem innan Mia sökte hjälp för sin inkontinens: "Jag har alltid varit den duktiga flickan som ska hjälpa andra. Mina egna problem stoppade jag undan i en imaginär låda".
2 av 4: Det tog många år av problem innan Mia sökte hjälp för sin inkontinens: "Jag har alltid varit den duktiga flickan som ska hjälpa andra. Mina egna problem stoppade jag undan i en imaginär låda". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Enkel operation. Mia opererades och kunde gå hem samma dag. Nu är hon symtomfri.
3 av 4: Enkel operation. Mia opererades och kunde gå hem samma dag. Nu är hon symtomfri. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
4 av 4 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Vem vill berätta att man kissar på sig?"

Man talar inte om det, åtminstone inte då det kommer till en själv. I många år förträngde Mia Ånemyr det uppenbara: bara hon snubblade till så blev det blött i byxorna. 

– En enkel operation förändrade allt. Bara att kunna nysa, det är ett nytt liv för mig!

Mias besvär med att hålla urinen började redan i mitten av åttiotalet, efter att hon fått sitt första barn.

- Det var en långdragen och komplicerad förlossning och jag sprack väldigt mycket. De fick sy mig i en och en halv timme med sammanlagt 70 stygn, berättar Mia.

Mia har dessutom varit mer eller mindre överviktig i hela sitt liv, och det finns ett starkt samband mellan övervikt och inkontinens.

- Jag levde väldigt stillasittande i många, många år och tränade nästan ingenting, säger hon.

LÄS MER: En av fem kvinnor över 45 har urinläckage  

Redan när dottern bara var någon månad gammal började urinbesvären bli mer påtagliga i vardagen.

- När jag var på väg hemifrån var jag tvungen att kissa flera gånger för att känna mig säker och jag ville alltid veta att det fanns en toalett i närheten där jag skulle vara. Jag åkte inte gärna någonstans där jag inte var säker på att toaletten fanns inom räckhåll. Och så var det de klassiska signalerna, att ju närmare hemmet jag kom desto svårare var det att hålla sig, säger hon.

"Det räckte med att jag snubblade till så kissade jag på mig"

Arbetet inom äldrevården kunde vara mycket tungt fysiskt. Något som gör inkontinensbesvären ännu svårare.

- Tunga lyft var katastrofala, då blev jag genast blöt i byxorna. Jag kunde inte ha vita byxor på mig för då skulle ju fläcken synas. Ofta hade jag en tröja med mig som jag kunde knyta runt midjan, för att dölja eventuella fläckar. Och jag hade alltid en extra packning med inkontinensskydd och rena kläder, berättar Mia.

Ironiskt nog, insåg hon senare, var hon inkontinensombud på jobbet.

- Jag har alltid varit den duktiga flickan som ska hjälpa andra. Mina egna problem stoppade jag undan i en imaginär låda, för saker att ta tag i sen, i framtiden. Under åren har det blivit väldigt många sådan lådor, säger Mia och skrattar.

LÄS MER: Få vågar prata om sin inkontinens - trots allvarliga risker  

När Mia, efter många års osunt leverne, började ta tag i sin egen hälsa insåg hon att hon inte längre kunde ignorera sitt problem.

- Det hade blivit så illa att det räckte med att jag snubblade till så kissade jag på mig. Det gick inte längre. Men det var ju så skamligt också, vem vill berätta att man kissar på sig i tid och otid?

Så blev Mia fri från inkontinens

Hjälpen skulle komma från ett oväntat håll.

- Jag hade föreläst om hälsa och livsstilsförändringar och träffade gynekologen Folke Flam, som var där för att prata om fetma och inkontinens. När han pratade var det som att han beskrev mig, allt han sa stämde in. Jag funderade också på varför man pratade så lite om inkontinens, som faktiskt är väldigt vanligt. Jag fick hans visitkort och ringde honom några dagar senare, berättar Mia.

På alla hjärtans dag 2013 gjorde Mia inkontinensoperationen TVT (Tension-free Vaginal Tape) .

- Jag var förväntansfull inför operationen och kände mig väldigt trygg med Folke, då jag var väl bekant med hans kunskap och kompetens, säger Mia.

LÄS MER: 15 saker du verkligen borde veta om ditt kiss  

Operationen tog bara ungefär fem minuter och Mia kunde åka hem senare samma dag.

- Var det så här enkelt att bli av med mina enorma besvär? tänkte jag efter operationen. Och det enda jag kände var lite stramhet, som träningsvärk, i några dagar efteråt. Jag tog det lugnt någon dag och sedan började jag jobba och leva igen, säger hon.

Någon vecka efter operationen kände Mia att det var dags att testa resultatet av ingreppet.

- Jag gick ut och hoppade i vattenpölar och blev helt euforiskt! Jag kissade inte på mig längre, säger Mia entusiastiskt.

Så går TVT-ingreppet till:

+ Operationen görs med lokalbedövning, eller ryggbedövning. Nätbandet, av konstgjort material, prolene, läggs på plats.

+ Läkaren tittar med cystoskop (ett smalt tittrör) genom urinröret under operationen för att se att nålen inte går igenom urinblåseväggen, i så fall justeras nålläget.

+ Sedan fylls urinblåsan med vätska och patienten uppmanas att hosta, och man anpassar bandets läge så att det blir ett lagom stöd. 3-4 timmar efteråt får patienten prova att kissa. Då kontrolleras hur mycket urin som finns kvar i blåsan. Om det då är mindre än en deciliter urin kvar behövs inga fler kontroller. Vanligtvis kan man åka hem senare samma dag.

+ TVT betyder Tension-free Vaginal Tape. 

Källa: Universitetssjukhuset Örebro

"Jag önskar att man belyser inkontinens mycket mer"

En dröm som Mia haft länge var att springa Tjejmilen, något som tidigare var helt otänkbart.

- Det året sprang jag äntligen och att vara torr i en mil var ren och skär lycka, säger hon.

Mia berättar om den nya friheten i livet med mindre packning i väskan och glädjen över att kunna röra på sig.

Beviset på den nya livsstilen. Medalj för genomförd tjejmil. Foto: Privat

- Att gå hem med matkassarna utan att bli blöt i byxorna och bara att kunna nysa, det är ett nytt liv för mig.

Mia ångrar att hon inte sökte hjälp tidigare, att så många år gick åt till skam och lidande.

- Jag önskar att man belyser inkontinens mycket mer, och tar bort skammen kring den. Jag har förstått i efterhand att mycket handlar om ens inställning till sig själv. Äntligen förstod jag att jag behövde ta hand om mig själv och sedan ta hand om och hjälpa andra. Nu kan jag ju göra ännu mer för andra.

Mia Ånemyr

Ålder: 50 år.

Gör: Författare och hälsoleverantör.

Bor: Enskede.

Familj: Singel med två vuxna barn och ett barnbarn.

En halv miljon svenskar drabbade

Med inkontinens menas att man läcker urin eller kissar på sig, utan att känna av att man är kissnödig. Lite mer än en halv miljon svenskar har inkontinens. Var tionde kvinna besväras av detta minst en gång per vecka, och var tredje kvinna får besvär någon gång i livet. Det är vanligare med inkontinens om man har fött barn, har en dålig knipförmåga i bäckenbottenmuskulaturen eller tecken på framfall. Inkontinens hos kvinnor är också vanligare om man samtidigt har astma eller kronisk luftrörskatarr, om man röker, har kraftig övervikt eller långvarig förstoppning. Vid vissa neurologiska sjukdomar, som demens, multipel skleros (MS), Parkinsons sjukdom och efter stroke förekommer inkontinens ofta.

Olika typer av inkontinens

Ansträngningsinkontinens

Det här är den vanligaste formen hos kvinnor och innebär att man har svårt att hålla tätt när man till exempel hostar, tränar eller lyfter tungt.

Trängningsinkontinens

Den här typen innebär att man plötsligt känner sig kissnödig och inte hinner till toaletten. Med trängningsinkontinens behöver man dessutom kissa mycket oftare än normalt. Ett annat symtom är att man ofta blir mer kissnödig när man är kall.

Några orsaker kan vara förstorad livmoder på grund av myom, tumör eller muskelknutor i äggstockarna eller urinblåsan. Hos män kan trängningarna vara symtom för prostatasjukdomar, tumör, sten i urinblåsan eller godartad prostataförstoring.

Blandinkontinens

När man talar om blandinkontinens menar man en blandning av ansträngnings- och träningsinkontinens.

Neurogen blåsstörning

Symtom för neurogen blåsstörning kan vara att man ofta blir kissnödig och har svårt att hålla sig tills man kommer till en toalett. För en del kan det även vara svårt att tömma urinblåsan. Neurogen blåsstörning kan ha ett samband med diabetes, ryggmärgsskador eller MS.

Överrinningsinkontinens

När man har överrinningsinkontinens betyder det att man har en överfylld urinblåsa som läcker. Den här typen är vanlig hos män med förändringar i prostatan. Det är viktigt att upptäcka överrinning i tid för inte skada urinblåsa och njurar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!