Varför får man mensvärk?

Mensvärk kan ta sig uttryck på många sätt, men det vanligaste är att man upplever ont i magen, ryggen, ljumskarna och/eller huvudet.

Foto: Getty images

1 av 2: Mensvärk kan ta sig uttryck på många sätt, men det vanligaste är att man upplever ont i magen, ryggen, ljumskarna och/eller huvudet.

Det kan kännas bättre när man rör på sig. Och sex kan vara effektivt, eftersom orgasm gör att livmodern slappnar av och smärtlindrande endorfiner frisätts i kroppen

Foto: Getty images

2 av 2: Det kan kännas bättre när man rör på sig. Och sex kan vara effektivt, eftersom orgasm gör att livmodern slappnar av och smärtlindrande endorfiner frisätts i kroppen

Mensvärk drabbar de flesta kvinnor någon gång.

Men besvären varierar från person till person: vissa blir sängliggande, medan andra bara känner litegrann.

Här förklarar vi VARFÖR man får ont av mens – och hur man lindrar smärtan bäst.

Till exempel kan sex hjälpa.

Andra har också läst

Mensvärk är inget farligt, men för den som lider av det kan de återkommande smärtorna kännas som en riktig plåga. Inte alla kvinnor som menstruerar drabbas, men de flesta har upplevt mensrelaterade besvär någon gång – inte minst under ungdomen, då symptomen brukar vara kraftigare.

Mensvärk kan ta sig uttryck på många sätt, men det vanligaste är att man upplever ont i magen, ryggen, ljumskarna och/eller huvudet. Besvären pågår ofta ett par dagar före och inpå menstruationen, men kan för vissa bli kvar under hela blödningstiden.

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens: Det här är sant och falskt 

Varför får man mensvärk?

Främsta orsaken bakom mensvärk är att livmodern drar ihop sig, vilket resulterar i ett slags träningsvärk. Sammandragningarna syftar till att stöta ut den förstorade slemhinnan därinne, som bara behövs om ett ägg har blivit befuktat.

Krampen kan kännas olika mycket, men för cirka tio procent är smärtan så svår att de måste sjukskriva sig. I en del länder har företag därför tillåtit att deras kvinnliga anställda får ta semester i samband med sina röda dagar.

LÄS OCKSÅ: Här får de anställda ledigt när de har mensvärk 

Mensvärk och PMS

Förutom intensiv värk i mage/rygg/lår/huvud kan det vi kallar mensvärk innebära yrsel, illamående, kräkningar och diarré. Vissa kvinnor känner sig även lite "plufsiga" inför blödning, eftersom man kan lägga på sig upp till ett kilo på grund av vätskeansamlingen.

Det senare räknas till "PMS", som är en förkortning för premenstruella spänningsbesvär. En allvarligare form av detta är premenstruella humörförändringar: många blir nedstämda, ledsna eller arga dagarna före mens.

LÄS OCKSÅ: PMS – 17 livsmedel som lindrar smärtan 

Så lindrar man mensvärk

För att slippa eller lindra mensvärk kan man med fördel äta receptfria smärtstillande tabletter: helst sådana som innehåller ibuprofen, naproxen eller diklofenak. Bäst är om man börjar ta dem precis innan mensen ska börja, så att man förekommer värken. Många tycker det är skönt med värme mot den oroliga magen eller ryggen, så det kan vara bra att ha en vetekudde tillgänglig eller ta ett hett bad.

I övrigt brukar det kännas bättre när man rör på sig, varför träning eller promenader är att rekommendera under mens. Och sex kan vara effektivt, eftersom orgasm gör att livmodern slappnar av och smärtlindrande endorfiner frisätts i kroppen, skriver 1177.

Vid kraftig värk kan man behöva äta extra starka läkemedel, utskrivna av läkare. Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om vanliga smärtstillande inte hjälper, eller om besvären och irritationen vid mens hindrar dig från att göra sådant som du brukar göra.

LÄS OCKSÅ: 5 myter om tamponger – som killar tror på 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här