Järnbrist? Vanliga symtom när du har brist på järn
Järnbrist är en av våra vanligaste näringsbrister.
Kvinnor, gravida, veganer och vegetarianer löper större risk att drabbas.
Även om det kan vara svårt att skilja på vad som är trötthet eller brist på järn finns det tecken att gå på.
– Har man järnbrist går man ofta på halvfart genom livet, säger Lena Hulthén, professor i invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Göteborgs universitet.
Järn är ett livsviktigt mineral. Det behövs för att bilda ämnet hemoglobin som finns i de röda blodkropparna, som i sin tur transporterar runt syre i kroppen.
Ett för lågt intag av järn under en längre tid kan i sin tur leda till blodbrist, eller järnbristanemi som det även kallas.
Och går du för länge med underskott av järn kan det i långa loppet påverka kroppen allvarligt.
LÄS MER: Experten: Så undviker du brist med järnrik mat
Vem får järnbrist?
Vilka är det då som lättare drabbas av järnbrist?
Lena Hulthén, professor emeritus i invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, menar att kvinnor löper större risk generellt eftersom de förlorar blod under menstruationen.
Däremot kan det vara svårt att veta vad som är en normal mängd att förlora varje månad.
– Det är skillnad mellan olika kvinnor och det har med genetik att göra, hur mycket man förlorar. Problemet är att det inte är så lätt att identifiera för den enskilda kvinnan, om det är normalt eller om man har stor förlust av blod, säger hon.
LÄS MER: Professorn: Vanliga symtom på att du har blodbrist
Även gravida får ofta av järnbrist.
– Då har man ingen menstruation, men kvinnan ska bygga upp fostret och det innebär en större blodvolym, och därför är behovet stort under graviditeten, säger Lena Hulthén.
Blodvärdet kontrolleras flera gånger under en graviditet, och vanligtvis är järnbehovet större under andra halvan av graviditeten.
Det är väldigt vanligt att tillsätta extra järn i form av tillskott.



Veganer och vegetarianer löper högre risk
Veganer och vegetarianer som inte får i sig hemjärn, det järn som tas upp bäst av kroppen och finns i exempelvis rött kött och inälvsmat, riskerar även att få i sig för lite järn.
Kroppen är inte lika bra på att ta upp järnet från växtriket, så kallat icke-hemjärn.
– Det är en lägre absorption i spannmålsprodukter som bröd, grönsaker och rotfrukter för de innehåller som regel hämmande faktorer som gör att kroppen inte tar upp det lika bra. Men absolut att det finns järn i de produkterna också, men därför är det inte konstigt att speciellt veganer har ett ökat tillfälle för att få järnbrist.
Behöver jag tillskott av järn?
Att äta järntillskott i onödan kan vara skadligt.
Även om det är lätt att drabbas av järnbrist, speciellt för kvinnan, veganen och vegetarianen, är det viktigt att först få järnbristen påvisad.
Med hjälp av ett blodprov vet du om du är i behov av att äta järntillskott eller om det räcker med att få i dig mineralen via kosten.
Järn i större mängder kan vara direkt giftigt, skriver Livsmedelsverket.
Mycket höga doser kan till och med vara dödligt giftiga, speciellt för barn.
Barn och tonåringar behöver mycket järn
Tonåringar kan vara trötta för att de är tonåringar. Men kanske också för att de lider av järnbrist – något som är vanligt i den åldern eftersom järnbehovet är väldigt stort.
– Det har med tillväxten att göra som barn, som sedan forsätter in i tonåren. De behöver det för kroppsbyggnaden, men också för det manliga hemoglobinet för pojkarna. Och flickorna börjar menstruera.
LÄS MER: Professorn: Så vet du om du har brist på B12
Sjukdomar som kan orsaka järnbrist
En obehandlad glutentolerans (Celiaki) kan också vara en orsak.
Enligt Svenska celiakiförbundet kan en oupptäckt glutenintolerans leda till skador på tarmen som hindrar kroppen från att ta upp viktiga näringsämnen, som B12, magnesium och järn.
Även bakomliggande tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit kan påverka upptaget av järn.
LÄS MER: 7 tecken på att du har brist på kalium
Vanliga symtom vid lågt järnvärde
Hur vet man vad som faktiskt är järnbrist? Det finns symtom som pekar på att du kan ha järnbrist som du bör följa upp med blodprov.
– Det kan handla om trötthet. Å andra sidan kan trötthet vara ett symtom för att du sovit för lite, eller haft för mycket omkring dig. Man ska gå igenom olika orsaker innan man går till sjukvården. Men känner man: så här brukar det inte vara, ska man självklart följa upp det, säger Lena Hulthén och fortsätter:
– Har man järnbrist går man ofta på halvfart genom livet, man orkar inte lika mycket som man har kapacitet till annars.



Andra klassiska symtom är koncentrationssvårigheter, blekhet, håravfall eller att man lätt får blåmärken, berättar professor Lena Hulthén.
Järnets uppgift, är som tidigare nämnt, att transportera syret i kroppens alla celler.
– Finns det inte järn som behövs i kroppsuppbyggnaden är det inte heller konstigt om det ger de här symtomen.
Det är heller inte ovanligt att minnet och psyket kan påverkas och du blir lättretlig, känner dig nedstämd eller ha svårt att prestera.
Man kan också ha järnbrist utan att inse det själv.
Lena Hulthén nämner ett exempel där en kvinna inte orkade annat än att gå hem och lägga sig på soffan efter jobbet, till skillnad från sina kolleger som utförde olika aktiviteter efter arbetspasset.
– För mig svindlar det till när jag tänker på att man ser det som så vanligt att inte orka med någonting. Eller att man inte kan lösa det på något sätt för att få krafterna tillbaka och kan fungera normalt.
LÄS MER: Så får du i dig kalcium – helt utan mejerier
Är järnbrist farligt?
Järnbrist under en längre tid kan till slut bli skadligt.
– Kroppen har sparsamma sätt att se till att kroppen fungerar. Men till slut orkar man inte så mycket. Syret kan inte cirkulera som det ska. Orkar du inte utföra någonting eller förflytta dig så är det andra funktioner som kan ställas utanför, vid extrem järnbrist.
Hos barn kan en allvarlig järnbrist påverka den mentala utvecklingen, skriver Livsmedelverket.