Många gnisslar eller pressar tänder utan att veta om det.
1 av 2: Många gnisslar eller pressar tänder utan att veta om det. Foto: Shutterstock
Hos barn är det ett ännu vanligare fenomen.
2 av 2: Hos barn är det ett ännu vanligare fenomen. Foto: Shutterstock

Vanliga tecken på att du gnisslar tänder

Att gnissla tänder och tandpressning är väldigt vanligt, men långt ifrån alla vet att de är drabbade.

I förlängningen kan det leda till permanenta skador på tänderna.

Här är de vanligaste orsakerna bakom besvären, vilka tecken du ska hålla utkik efter och vad du kan göra för att lindra problemen.

Vaknar du med huvudvärk och ömma käkar? Då finns det en risk att du antingen gnisslar eller pressar dina tänder, vilket på läkarspråk heter bruxism.

Problemet är att många missar att de gnisslar tänder eftersom det vanligen sker på natten. Tandpressning är visserligen vanligare på dagtid men många gör det omedvetet.

Enligt sajten Netdoktor räknar man med att mellan 10-20 procent gnisslar eller pressar tänder. Hos barn är det ännu vanligare. Men med tanke på att problemet upptäcks först vid ett tandläkarbesök eller när en partner slår larm kan mörkertalet vara stort.

LÄS OCKSÅ: 7 udda saker som händer när du sover

Vanliga orsaker: Därför gnisslar vi tänder

Exakt varför vi gnisslar och pressar våra tänder är inte helt klarlagt. Men det finns gott om teorier och möjliga orsaker. Däribland psykologiska faktorer och livsstilsvanor. 

1. Stress och ångest

Du känner säkert till att stress kan ställa till det rejält för kroppen. Enligt öron-näsa-hals-läkaren Michael Lerner är det tillsammans med ångest en vanlig orsak till tandgnisslan.

Vissa bär med sig stressen in i sömnen och gnisslar tänderna, medan andra pressar ihop käken när de hamnar i en stressig situation.

– Det är ungefär som andra mer välkända ångestrelaterade beteenden som att bita på sina naglar, snurra håret och studsa med benen, säger Lerner till Huffington Post.

Det finns också forskning som visar att personer som går igenom stressiga upplevelser som en skilsmässa, ett dödsfall eller en flytt har högre risk för bruxism.

Tecken på att du gnisslar eller pressar tänder

Det tydligaste tecknet på bruxism är ett onormalt slitage på tänderna. Tänderna kan kännas vassa, taggiga och till och med spricka. Slitaget pågår emellertid över lång tid vilket kan göra det svårt att upptäcka.

Muskelsammandragningar i käken kan leda till både huvudvärk, nackbesvär och trötthet och ömhet i käken.

Källa: Netdoktor, 1177 Vårdguiden.

2. Alkohol, koffein och nikotin

Enligt en studie från 2016 är bruxism dubbelt så vanligt hos personer som dricker alkohol. Exakt varför vet man inte, men en teori kan vara att alkohol stör sömnen. Enligt Huffington Post gnisslar vi inte tänder när vi drömmer och alkohol kan störa REM-sömnen där drömmar uppstår. Enligt 1177 Vårdguiden är det vanligast att gnissla tänder när vi går från djup till ytligare sömn.

Enligt Netdoktor kan både nikotin och koffein leda till högre nivåer av adrenalin i kroppen, vilket eventuellt kan förvärra tandgnissling.

LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen

3. Felinställd käke

I vissa fall kan ett onormalt bett, alltså hur du biter ihop underkäken och överkäken, vara problemet.

– Vanligtvis låser tänderna fast i varandra när vi sover, men om tänderna inte har rätt linjering kan de hända att de glider förbi varandra, säger Rafael Pelayo, sömnspecialist vid Stanford.

Det verkar också finnas en ärftlig komponent men det krävs fortfarande mer forskning på området.

4. Andra orsaker

Enligt 1177 Vårdguiden kan tandgnissling i ovanliga fall bero på neurologiska sjukdomar, drogmissbruk eller vissa typer av läkemedel. Huffington Post skriver att framför allt SSRI-preparat, som kan användas vid depression och ångest, tycks ha en tydlig koppling.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga besvär som kan sabba sömnen

Barn som gnisslar tänder

Att barn gnisslar tänder är som sagt vanligt. Enligt Netdoktor handlar det i synnerhet om barn i 5-6-årsåldern, men kan börja långt tidigare. Anledningen kan vara att bettet fortfarande är under utveckling och att nya tänder växer fram. Ytterligare en förklaring är de stress och krav som dyker upp när barnet ska börja skolan. 1177 Vårdguiden skriver att besvären minskar eller försvinner helt i sjuårsåldern.

Mjölktänder är som bekant både mindre och mjukare än vuxentänder vilket kan leda till en snabb nötning och ett högt gnisslande ljud.

Behandling: Hur blir man av med besvären?

Om du misstänker att du gnisslar eller pressar dina tänder kan du börja med att kontakta tandvården. Vilken behandling som passar beror på underliggande orsak.

Om stress är en faktor kan avslappningsövningar vara en väg framåt, kanske i kombination med professionell hjälp. Att dra ner på koffein, nikotin och alkohol är också värt ett försök.

Om du lider av tandpressning i vaket tillstånd finns specifika träningsprogram utformade för att bryta den dåliga vanan – bland annat bestående av rörelser med underkäken som gör att musklerna slappnar av.

I vissa fall kan det bli aktuellt med en bettskena. Det blir absolut bäst om du beställer en skräddarsydd skena via din tandläkare. Tanken är att du sover med skenan som är gjord i plats, den skyddar både tänderna och avlastar käkleden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!