Blodbrist? 10 vanliga symtom vid anemi
Orkeslös? Svårt att koncentrera dig? Bultande huvudvärk?
Då kan det röra sig om blodbrist, även kallat anemi.
Här går professorn Lena Hulthén igenom vanliga symtom och orsaker, som järnbristanemi, bakom tillståndet.
Den övergripande definitionen av blodbrist, eller anemi som det också kallas, innebär att man har för få röda blodkroppar i blodet. I samband med det bildas även för lite hemoglobin som är det ämne som transporterar runt syret i kroppen.
Eftersom syretillförseln påverkas kan olika funktioner i kroppen som blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion inte fungera ordentligt – något som med tiden kan bli ett kritiskt tillstånd.
På sikt kan allvarlig eller kronisk anemi leda till bland annat bensvullnad, lågt blodtryck och hög puls, oregelbunden hjärtrytm, blåsljud på hjärtat och hjärtsvikt, skriver Kry.se.
LÄS MER: Professorn: Vanliga tecken på att du lider av järnbrist
Möjliga orsaker till anemi
Varför drabbas vissa av anemi?
Anemi kan bland annat uppstå i samband med kraftiga menstruationer, berättar Lena Hulthén, professor emeritus i invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Göteborgs universitet.
– Blodbrist kan också bero på att man förlorat mycket blod, i en skada eller operation, exempelvis.
Även järnbrist eller brist på vitamin B12 och folsyra är huvudorsaker bakom anemi.
De är även vanligt förekommande att kvinnor drabbas av blodbrist under graviditeten.
– Som gravid behöver man mer järn, och då handlar det inte om någon blodförlust, utan det är kroppen som behöver mer järn då blodvolymen ökar.
Anemi kan också bero på att kroppen inte kan producera tillräckligt mycket röda blodkroppar av olika anledningar.
Lena Hulthén förklarar vidare att det kan handla om bakomliggande sjukdomar som obehandlad glutenintolerans (Celiaki) Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, vilket kan leda till att tarmen har svårt att ta upp näring.
– Produktionen av de röda blodkropparna är helt enkelt för låg. Det kan vara en leukemi till exempel eller benmärgssjukdom. Det kan även uppstå vid problem med njurarna.
Blodbrist kan även uppstå om blodkropparna bryts ner för tidigt, innan kroppen har hunnit producera nya.
LÄS MER: Professorn: Så vet du om du har brist på B12
Vanliga symtom vid blodbrist
Symtom på blodbrist kan variera och se olika ut beroende på hur stor brist du har. Men många av symtomen påminner om andra näringsbrister såsom järnbrist och brist på vitamin B12.
Kroppen blir helt enkelt trött.
– Man kan bli trött, man kan bli yr man kan få huvudvärk till exempel. Orkeslöshet, svårt att koncentrera sig och man blir andfådd eller få hjärtklappning. Det kan se olika ut, det behöver inte bara vara de symtomen, säger Lena Hulthén.
Andra symtom är blekhet, håravfall eller att man lätt får blåmärken, berättar professor Lena Hulthén.
Så behandlas blodbrist
För att konstatera blodbrist tas blodprover som även avgör vilken typ av blodbrist det rör sig om, och vad som orsakar tillståndet.
I vissa fall lämnas avföringsprov eftersom blödningar i magen eller tarmen kan vara en orsak.
Magsår kan exempelvis börja blöda och orsaka anemi.
Har du för lite järn i kroppen behandlas det ofta med järntabletter. I vissa fall hos äldre med järnsprutor eftersom det kan vara svårare för kroppen att ta upp mineralen i magen.
Är blodvärdena farligt låga, exempelvis till följd av en olycka eller en blodsjukdom, kan det bli aktuellt med en blodtransfusion.
Behöver jag äta järntillskott?
Att äta järntillskott i onödan kan vara skadligt.
Även om det är lätt att drabbas av järnbrist, speciellt för kvinnan, veganen och vegetarianen, är det viktigt att först få järnbristen påvisad.
Med hjälp av ett blodprov vet du om du är i behov av att äta järntillskott eller om det räcker med att få i dig mineralen via kosten.
Järn i större mängder kan vara direkt giftigt, skriver Livsmedelsverket.
Mycket höga doser kan till och med vara dödligt giftiga, speciellt för barn.
Så förebygger du blodbrist
Det är viktigt med en varierad och balanserad kost där du får i dig alla näringsämnen. Många gånger räcker det om du äter livsmedel som innehåller mycket järn, B12 och folsyra.
Som vegan eller vegetarian bör du vara extra vaksam eftersom både järn och vitamin B12 till största delen kommer från animaliska produkter, framför allt kött.
För veganen är kosttillskott nästan alltid att rekommendera för att vara säker på att du får i dig allt du behöver. Men först måste ett blodprov påvisa en järnbrist.
LÄS MER: Trött hela tiden? 9 möjliga orsaker
LÄS MER: Experten: Så undviker du brist med järnrik mat