Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 11 maj 2018 14:30

"Vad kan jag göra åt mammas värk i benen?"

Johan Armfelt, läkare.

Johan Armfelt, läkare.

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Efter en knäledsoperation har Anettes mammas ben svullnad upp.

Efter en knäledsoperation har Anettes mammas ben svullnad upp.

2/2

Foto: Shutterstock

Hej. 

Min mamma är 88 år gammal. I maj 2017 gjorde hon sin andra knäledsoperation med protes. Den första operationen gjorde hon 2014. Nu har hon fått stora problem med sina ben. 

Benet som först opererades är stelt, väldigt svullet och gör på grund av detta jätteont. Hon sökte akut läkarvård där ultraljud och kontroll gjordes och det visade sig att hon har mycket vätska i benet från knät och neråt. Personalen på akutmottagningen ringde ortopeden som gjorde ingreppet december 2014. Han sa att det kan bli så efter en knäledsoperation och att kroppen själv ska ta hand om vätskan och att inget behöver göras. Tycker att det låter väldigt konstigt att få såna problem så många år efteråt. Nu har även det andra benet, och framför allt knät, börjat svullna upp och göra ont. Hon har ont när hon går och båda benen ser ut som hårda stockar. Det känns hopplöst! Vad anser läkaren om detta? 

Väldigt tacksam för ett råd!

Vanliga hälsningar 

Anette 

LÄS OCKSÅ: Jenny, 36: Mina tjocka lår var dold sjukdom

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR

Hej Anette,

Frågan är om din mamma har problem med lymfödem. Lymfkanalernas flöde fungerar inte riktigt och man får stas med påföljande svullnad och smärta. Det finns olika sätt att undersöka lymfflödet, till exempel en så kallad lymfangiografi.

Om svullnaden uteslutande beror på vätska i benen behöver det inte bero på operationerna utan kan vara cirkulationsbetingat och bero exempelvis på hjärtsvikt. Då kan man behöva vätskedrivande medicin och kompressionsstrumpor för att slippa svullna ben.