Vaccinmotstånd med på WHO:s lista över hot mot global hälsa
För många är det självklart att vaccinera sig själv och sina barn – men inte för alla. Världshälsoorganisationen WHO listar nu motstånd mot vaccin som ett av de största hoten mot global hälsa.
Vaccinmotstånd – motvillighet eller vägran att vaccinera trots tillgänglighet av vaccin – klassas nu som ett av de största hoten för global hälsa.
Att vaccinera eller inte har varit en het debatt de senaste åren. Världshälsoorganisationen WHO har nu publicerat sin årliga lista över de tio största hoten för global hälsa, och detta är första året som just vaccinmotstånd hamnat på listan.
Vaccination är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att undvika sjukdom på. Varje år förhindras två till tre miljoner dödsfall tack vare vaccin, men enligt WHO skulle den siffran kunna vara mycket högre.
"Ytterligare 1,5 miljoner dödsfall skulle kunna undvikas om den globala täckningen för vaccin förbättrades", skriver dem.
LÄS OCKSÅ: Forskare: Nej, barnvacciner orsakar inte allergier
Enligt en rådgivningsgrupp för vaccinering hos WHO är "självbelåtenhet, besvärlighet i åtkomsten av vaccin och brist på förtroende" de främsta anledningarna till att folk skippar vaccin. I USA är en återkommande anledning för de som inte vaccinerar sig själva eller sina barn av religiösa skäl, eller den inkorrekta idén om att vaccin leder till autism. The Centers for Disease Control säger dock att det inte finns någon vetenskaplig koppling mellan vaccin och autism.
WHO säger också att valet att inte vaccinera "hotar att backa utvecklingen som gjorts för att tackla sjukdomar som kan förhindras med vaccin". Under de senaste decennierna har flera sjukdomar så som polio och mässlingen, som ansågs vara utrotade i länder där vaccin fanns lättillgängligt, sett en ökning då människor börjat vägra vaccin.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa
Under 2019 kommer WHO bland annat fortsätta med sitt mål att eliminera livmoderhalscancer med hjälp av HPV-vaccin. De hoppas även att detta blir året då de stoppar alla fall av polio i Afghanistan och Pakistan.
De nio andra hoten mot global hälsa som placerade sig på WHO:s lista är, utan inbördes ordning; luftföroreningar och klimatförändringar, icke smittsamma sjukdomar (så som diabetes, cancer och hjärtsjukdomar), global influensapandemi, fragila och sårbara miljöer, antimikrobiell resistans, ebola och andra högriskpatogener, svag primärhälsovård, denguevirus och HIV.
LÄS OCKSÅ: Glöm handsprit! Här är bästa vapnet mot vinterkräksjukan
I Sverige är vaccinationstäckningen hög. 97 procent tar MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. Därmed kan bara mindre utbrott uppstå, och Sverige är skyddat mot epidemier, skriver Fokus.