Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För många är februari likställt med ständig vab.
För många är februari likställt med ständig vab.
För många är februari likställt med ständig vab.
För många är februari likställt med ständig vab. Foto: Shutterstock

Vabruari är här! Så håller du familjen frisk

Vabruari är här igen, som vi har "längtat"…

Många bävar inför säsongen 2020, men det går att förbereda sig, för att komma så lindrigt undan som möjligt.

Här listar vi sju praktiska tips för drabbade småbarnsföräldrar.

Så minskar du risken för att bli sjuk

Hygien är viktigt när det är VAB-tider. Se också till att barnet är tillräckligt friskt när hen återvänder till förskola och skola, annars kan hen smitta andra.

Några råd för att minska risken för att bli sjuk:

  • Tvätta händer innan ni ska äta och efter toalettbesök
  • Använd engångsnäsdukar
  • Tvätta snuttefilt, gosedjur och leksaker som barnet har använt när hen blivit frisk

Källa: 1177 Vårdguiden.

Har du småbarn? Grattis, då är det bara att bita ihop och hoppas på mars.

Februari är nämligen månaden då VAB, vård av sjukt barn, slår i taket. Både influensan och vinterkräksjukan brukar nå sin peak och förkylningar står som spön i backen. På förskolor och skolor sprids smittan i raketfart.

Enligt Dina Pengar betalade Försäkringskassan ut 963 654 dagar för vård av sjukt barn under februari 2019. Nästan 100 000 fler än året dessförinnan. En anledning bakom ökningen kan vara de nya vab-reglerna, där man kan skicka in en ansökan om ersättning när barnet är friskt – i stället för att anmäla direkt till Försäkringskassan på första sjukdagen.

Här listar vi, med inspiration av tidningen Land, sju praktiska tips inför den kommande prövomånaden.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom

1. Boosta immunförsvaret

Bygg upp kroppen från grunden, så står den bättre emot attacker. Det handlar dels om att motionera regelbundet, dels om att äta rätt. En näringsrik kost med mycket antioxidanter, mineraler och vitaminer är att rekommendera året runt, både för dig själv och dina barn. Tänk mycket frukt, grönsaker och så kallade "superfoods": till exempel lax, ägg, nötter och bär.

 LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjukan - så klarar du årets säsong 

2. Vistas utomhus

Kontorsmiljöer, gym och andra lokaler där många människor vistas samtidigt är rena paradisen för luftburna virus och bakterier. Försök undvika fullproppade tunnelbanevagnar, offentliga toaletter och liknande så gott det går under influensa- och förkylningstider. Både vuxna och barn mår bra av att vistas utomhus varje dag, eftersom vi behöver frisk syrerik luft och solljus för D-vitaminets skull. Kolla med förskolan att barnen kommer ut ordentligt – och ta själv en kortare promenad under lunchen.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

3. Fyll på medicinskåpet

När ditt barn väl blir sjukt så underlättar det om du slipper stressa i väg till apoteket – i synnerhet om hon eller han är för liten för att lämnas ensam hemma. Se därför till att alltid ha de viktigaste receptfria läkemedlen bunkrade i badrummet. Värk- och febernedsättande tabletter för både barn och vuxna, nässpray för flera åldrar, halstabletter och något hostlindrande är en bra bas. En fungerande temp är också a och o.

LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med 

4. Köp hem snäll mat

Kroppen behöver energi även när matlusten uteblir och inget smakar någonting. Påfyllnad av näringsriktig och "rätt" mat kan till och med påskynda tillfrisknandet. När det kommer till barn är det emellertid viktigare att de äter NÅGOT överhuvudtaget än att de inte äter alls. Vid sjukdom kan det därför vara okej att skämma bort dem med favoritmat som glass, kex och varm choklad. (Och i händelse av magsjuka med milda "onyttigheter" som vitt bröd, ris och avslagen coca-cola.)

LÄS OCKSÅ: Högsäsong för ögoninflammation – så undviker du smittan

5. Ha underhållningen redo

Timmarna går sakta när man är sjuk, både för små och stora. För att undvika rastlöshet och alltför stort fokus på besvär behövs någon lagom fordrande aktivitet eller underhållning. Investera i roliga pyssel, pussel och spel – låna böcker på biblioteket och ladda ner filmer åt din sjukling. Detta är ÄNNU viktigare om du tänkt "vobba", det vill säga jobba hemifrån med sjukt barn.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning 

6. Avlös varandra

Om ni är två föräldrar: kör halva dagen eller några timmar var. Alternativt varannan dag, råder Försäkringskassan. Man kan också ta hjälp av andra, som en farmor eller kompis. En närstående kan nämligen också vabba.

LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med

7. Ha inte dåligt samvete

Innerst inne har de flesta förståelse för att man som förälder måste vabba ibland. Irritation kan dock uppstå, eftersom du troligtvis är en viktig kugge i arbetsplatsens hjul. Hjälp kollegerna så gott det går, genom att avsluta det du hinner innan du går hem – och genom att till vardags försöka strukturera ditt jobb så att andra kan ta över i krisläge. Man ska stanna hemma när man är sjuk, oavsett om man är barn eller vuxen.