Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vanliga symtom för urinvägsinfektion, som att det gör ont när du kissar och att du har blod i ditt urin, kan vara tecken på något betydligt allvarligare.Vanliga symtom för urinvägsinfektion, som att det gör ont när du kissar och att du har blod i ditt urin, kan vara tecken på något betydligt allvarligare.Vanliga symtom för urinvägsinfektion, som att det gör ont när du kissar och att du har blod i ditt urin, kan vara tecken på något betydligt allvarligare.
Vanliga symtom för urinvägsinfektion, som att det gör ont när du kissar och att du har blod i ditt urin, kan vara tecken på något betydligt allvarligare. Foto: Shutterstock

Urinvägsbesvär? Tecknen du ska ta på största allvar

Premium Ont när du kissar, blod i urinen och en allmän sjukdomskänsla i kroppen.

Det här är typiska symtom på en urinvägsinfektion, men:

– Bara för att allt tyder på en urinvägsinfektion så behöver det inte nödvändigtvis vara så, säger urolog Morten Andersen.

Det kan också vara symtom på något betydligt allvarligare: Cancer.

Här är varningstecknen du bör vara uppmärksam på – och då ska du söka vård direkt.

Det finns många sjukdomar som kan drabba urinvägarna. Vissa symtom är likartade för flera av sjukdomarna, medan andra är mer specifika.

Den vanligaste orsaken till problem med urinvägarna är urinvägsinfektion och man räknar med att minst hälften av alla kvinnor drabbas av det minst en gång i livet. Vanliga symtom är att man kissar ofta, får urinträngningar och att det svider när man kissar – och även efteråt.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.