Emma Hellström lider av uretrit.
1 av 2: Emma Hellström lider av uretrit.
Ett vanligt symtom är en diffus smärta i nedre delen av buken.
2 av 2: Ett vanligt symtom är en diffus smärta i nedre delen av buken. Foto: Shutterstock

Emma, 40, kunde knappt lämna sängen

Ont i magen, svullen, värk i rygg och svårt att kissa. Nedstämdhet och oro. Hela dagar i sängen.

Uretrit är en relativt okänd kvinnosjukdom vars symtom liknar urinvägsinfektion trots att den behandlas helt olika.

Här berättar Emma Hellström och Carina Larsson om sin tuffa kamp med sjukdomen.

– Enda rådet jag fick var att dricka tranbärsjuice, så det gjorde jag, litervis, säger Emma.

När Emma Hellström, 40, från Visby fick sin diagnos hade hon sökt hjälp för sina besvär i 15 år, för vad hon trodde var ständiga urinvägsinfektioner. Hon har ätit den ena antibiotikakuren efter den andra utan att man hittat bakterier i urinen. Första gången hon kände smärtan var i 20-årsåldern.

– Varje steg kändes som en kniv som skar rakt in i magen. Det enda jag kunde göra var att ligga i sängen med en värmande vetekudde mot underlivet, säger Emma.

Hur känns uretrit? Vanliga symtom

• Diffusa smärtor i nedre delen av buken.

• Täta trängningar.

• Sveda och brännkänsla efter att man kissat.

• Krampkänsla i urinröret.

• Svårt att komma i gång att kissa, svag splittrad urinstråle och svårt att tömma blåsan helt när man kissar.

• Problem att hålla tätt.

• Ont vid sex.

Sedan blev allt värre. Smärtan kunde slå till när som helst.

– Det ilade och brände i urinröret och sved när jag kissade. Inte heller kunde jag tömma blåsan ordentligt fastän det trängde på. Det var ett evigt springande på toa.

Emma kunde ligga i sängen tio timmar i sträck med molande värk. Hon sökte hjälp men läkarna hittade inga fel. Vid flera tillfällen åkte hon in med akut ryggsmärta.

– Man misstänkte njurbäckeninflammation och jag fick starkare antibiotika som inte hjälpte.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga frågor om endometrios – läkaren svarar

Fick diagnosen uretrit

När smärtorna var som värst var hon sängliggande under ett helt år. Hon var då 36 år, en utåtriktad och engagerad småbarnsmamma som jobbade heltid med marknadsföring. Besöken hos gynekologer och läkare kändes lönlösa. Hon sjukskrevs för utbrändhet och samtidigt blev smärtan i urinvägarna värre.

– Det tärde på psyket att ha så ont. Jag kände mig så uppgiven. Enda rådet jag fick var att dricka tranbärsjuice, så det gjorde jag, litervis.

När hon fick besöka en gynekolog i Visby upptäckte man att hon led av uretrit. De gjorde en undersökning av urinröret och det visade sig att det var inflammerat.

– Urinblåsan och urinen var flagig. Läkaren berättade att det är typiskt för uretrit.

”Många går länge utan att få rätt diagnos”

Hildur Hadenius.

Uretrit är ett vanligt problem hos kvinnor i alla åldrar, särskilt efter menopaus. Symtomen påminner om urinvägsinfektion med bland annat täta trängningar, sveda och ibland smärtor långt ner i magen.

– Uretrit är ett dåligt känt och ofta underbehandlat tillstånd. Det är mycket vanligt men många kvinnor går länge utan att få rätt diagnos och behandling. En del söker vård i många år och får höra att ”allt ser bra ut”. Ofta misstas uretrit för urinvägsinfektion och man får antibiotika som inte hjälper.

– Det är viktigt att det alltid tas urinodling för att se om det växer bakterier i urinen som är tecken på infektion. Om det inte gör det kan det vara uretrit, säger Hildur Hadenius, läkare och gynekolog vid Vulvaverket.

Uretrit eller urinvägsinfektion – så vet du

Symtomen vid uretrit och urinvägsinfektion är liknande och misstas ofta för varandra. Symtom som täta trängningar, sveda och ibland smärtor långt ner i magen återfinns vid båda sjukdomarna.

Behandlingen är däremot helt annorlunda.

Till skillnad från en urinvägsinfektion finns inga bakterier i urinen vid en urinodling.

Uretrit är en inflammation eller irritation i urinröret. Även körtlarna kring urinröret kan vara inflammerade och stängda, ibland sitter inflammationen även i blåsbotten.

– Man kan uppleva molande smärta från urinröret som kan vara konstant eller komma efter att man kissar. Man kan få täta trängningar, svårt att komma i gång att kissa och svårt att tömma blåsan helt. Det beror på att inflammationen ger svullnad i körtlarna och det gör urinröret trångt, säger Hadenius.

LÄS OCKSÅ: 8 oväntade saker som händer i klimakteriet

Går ofta i skov

Körtlarna är kvinnans motsvarighet till prostata, samma körtlar som man via vagina kan känna som ”G-punkten” och som även kan ge den kvinnliga utlösningen. Prostatit hos män motsvarar uretrit hos kvinnor.

– Uretrit kan orsakas av flera faktorer, så som sköra och torra slemhinnor, sekretstockning, inflammation i körtlarna kring urinröret och östrogenbrist, säger Hildur Hadenius.

Uretrit är vanligare om man har ett generellt inflammatoriskt påslag i kroppen, vid autoimmuna sjukdomar, psoriasis, fibromyalgi, endometrios och IBS. Man har sett att besvären kan öka av stress.

– Man vet inte riktigt varför vissa drabbas. Man kan vara olika känslig, en del tål till exempel inte att bli kalla, säger Hildur Hadenius.

Så behandlas uretrit

• Lokal östrogenbehandling med vagitorier/kräm/gel/ring.

• Lokalbedövande läkemedel.

• Vidgning av urinröret med massage av körtlarna. Efter bedövning förs ett litet metallstift upp i urinröret. Ofta görs 2–3 vidgningar med olika storlek på stift under en behandling. Via vagina masseras sedan körtlarna kring urinröret så att de öppnar sig och eventuella spänningar släpper.

• Inflammationsdämpande kortisonkräm.

• Installationer i urinblåsan med till exempel silverklorid eller hyaluronsyra. Den aktiva vätskan förs direkt in i urinblåsan via en liten kateter och får verka på slemhinnan i mellan 30 minuter och 2 timmar.

• Akupunktur.

• Avslappningsövningar, massage,

biofeedback för att lära sig slappna av i bäckenbottenmuskulaturen eller till och med botox (botulinumtoxin, muskelavslappnande medel).

• Läkemedel som minskar nervsmärta.

Det finns flera alternativ till behandling. Kvinnor vid menopaus behandlas i första hand med lokalt östrogen.

– Om det är mycket svullet i körtlarna, kan man bli hjälpt av lokalbehandling med vidgning av urinröret, massage av körtlarna och antiinflammatorisk kortisonkräm i urinröret. Vissa blir symtomfria direkt medan andra behöver upprepa behandlingen, säger Hildur Hadenius. 

Om besvären återkommer kan en del behöva en mer långverkande kortisonbehandling lokalt.

Uretrit går ofta i skov och kan gå över av sig självt.

– Det är få som har besvär hela tiden.

Värme kan lindra och förebygga.

– Man ska hålla sig varm kring höfter, bäcken och fötter. Att ha ett aktivt och njutningsfullt sexliv kan hjälpa att släppa spänningar i bäckenet och öppna upp körtlarna.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Carina, 59: ”Jag har känt sorg och uppgivenhet”

Carina Larsson

Carina bor med man och barn i Visby och jobbar som medicinsk sekreterare. Barnen vande sig vid att mamma ofta låg till sängs. Även samlivet tog stryk.

– Jag har känt mycket sorg så klart och känt mig rätt så uppgiven, att må så dåligt utan att få hjälp. Det är heller inte så lätt att känna sexlust eller slappna av när man har så ont. Som tur är har jag en förstående partner.

Vad är ospecifik och kronisk uretrit?

När läkarna inte lyckas hitta orsaken till sjukdomen brukar man prata om ospecifik uretrit. Även icke-bakteriell uretrit kallas ospecifik uretrit.

I sällsynta fall upplever den drabbade konstanta besvär och då kan det klassificeras som kronisk uretrit.

Källa: 1177 Vårdguiden, iheatyou.se

När Carina började ett nytt jobb som medicinsk sekreterare på en gynmottagning hade hon turen att få arbeta med läkaren Roland Alvarsson. Han var känd för sitt stora intresse för kvinnosjukdomar och behandlade patienter med en speciell metod som visat sig effektiv mot inflammation i urinröret, så kallad uretrit.

– Vi satt och fikade en dag när han berättade om uretrit och symtomen stämde på pricken in på mig. Jag bad att få bli undersökt och urinröret var mycket riktigt inflammerat.

LÄS OCKSÅ: Isabel, 30, lever med PMDS: ”Man blir liksom paranoid”

Fick snabb behandling

Carina diagnostiserades med uretrit. De satte in en behandling, töjde ut urinröret och sprutade sedan in kortisonkräm.

– Krampen släppte direkt, min svullna mage liksom sjönk ihop. Det var så skönt att äntligen kunna sluta gissa vad som var fel och få hjälp.

Nu fick Carina också fart på kissandet.

– Strålen hade varit hoptryckt och stenhård och nu kissade jag så det flödade.

Så kan besvär förebyggas

• Lokalt östrogen med vagitorier/ gel/salva/vaginalring.

• Håll värmen kring höfter, bäcken och fötter.

• Undvik kyla och drag.

• Byt till torrt direkt efter bad.

• Fyll på med glädje och njutning i ditt liv för att balansera mot

stress.

• Uteslut socker, mjölkprotein och gluten ur kosten.

• Tvätta inte underlivet med tvål och vatten, använd en naturlig kallpressad olja i stället.

Hon fick även antihistaminer och en antibiotikatablett mot eventuella bakterier.

– En kur räckte så var jag besvärsfri. Helt underbart!

Nu vet Carina att kyla triggar besvären, och hon håller underlivet varmt. Mamelucker, varma sockor och värmande fårskinnslappar för rumpan att sitta på, i bilen, på jobbet och när hon fikar ute. Vid några tillfällen har hon drabbats av kraftiga skov med mag- och ryggsmärta och kramp i urinröret och gjort om behandlingen på Vulvaverket i Visby.

– Mina fårskinnslappar hjälper för det mesta. Annars finns hjälp att få och det är en stor lättnad.

LÄS OCKSÅ: Anna, 34, fick sexlivet förstört av vestibulit: ”Smärtan blev min identitet”

Designade sin egen värmedyna

Emma Hellström lever fortfarande med sina besvär men de är inte närmelsevis lika svåra. Emma har inte behandlats med vidgning av och kortisonsalva i urinröret. I stället har hon lärt sig egna knep för att besvären inte ska komma tillbaka. 

– Jag lärde mig att uretrit ofta triggas av kyla och värme lindrar.

Hon jobbar som uppfinnare och är vd för det egna företaget Heat You som tar fram smarta produkter för kvinnor. Hon bestämde sig därför för att skapa en moderiktig sittdyna för kvinnor som blir hjälpta av att hålla baken varm och som man kan ha med sig överallt på kontoret och möten och får plats i handväskan.

I februari 2019 fanns dynan Heather att köpa på iheatyou.se och i elbutiken i Visby. Dynan värms med usb-sticka.

– Att hålla underlivet varmt har hjälpt mig. Jag lever med besvären men är inte sängliggande längre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!