Trötthet kan ha många möjliga orsaker.
Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin.
1 AV 3
Trötthet kan ha många möjliga orsaker.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin.
Foto: TOMMY PEDERSEN
3 AV 3

Vad ska jag göra åt min extrema trötthet?

Extrem trötthet, oavsett hur mycket du sover, påverkar livet rejält.

Här förklarar läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, vilka möjliga orsaker som kan ligga bakom.

Gunilla Hasselgren

Läsarfrågan: Jag har genomgått operationer och behandlingar för cancer, och är i dag färdigbehandlad. All behandling har gjort att jag utvecklat det som läkarna kallar fatigue, jag är alltså mycket trött och olustig. Varför får man fatigue, och vad kan man göra?

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial

Läkaren svarar: Kan ha flera orsaker

Fatigue, eller extrem trötthet, är ett begrepp vi framför allt använder vid cancersjukdom. Tröttheten kan ha flera orsaker, och man bör bena ut vilka orsakerna kan vara i det enskilda fallet.

Att få ett cancerbesked och leva med oro och gå igenom flera behandlingar tar på krafterna rent psykiskt. Många behandlingar mot cancer har trötthet som biverkan, då de påverkar kroppen och ska slå ut celler eller system. Immunförsvaret påverkas och ämnesomsättningen kan komma i obalans. Man kan tappa aptit och såväl sjukdomen som behandlingen kräver energi, man kan gå ner i vikt och få energi- och näringsbrist.

De som håller i din behandling ska kolla att alla värden är bra

Inte sällan hamnar man i en ond cirkel – man orkar inte röra på sig och blir trött på grund av det. Sömnen kan påverkas vilket gör att man blir trött och inte orkar äta eller motionera.

De som håller i din behandling ska kolla att alla värden är bra. Ibland kan man få blodbrist i samband med cancer vilket kan åtgärdas med tabletter, sprutor eller dropp.

För att komma ur trötthet brukar råden vara att röra på sig i den takt och på det sätt man orkar. Gradvis ökar man sedan på motionen.

Om sömnen fungerar sämre finns ofta hjälp och råd att få via den behandlande mottagningen. Ibland kan tröttheten delvis vara ett uttryck för nedstämdhet eller depression, vilket är viktigt att få hjälp med. Vänd dig till din cancermottagning eller vårdcentral.

Fråga doktorn

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se