Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huvudvärk och trötthet kan bero på många saker, bland annat stress, för lite sömn, järnbrist – men också borrelia.Huvudvärk och trötthet kan bero på många saker, bland annat stress, för lite sömn, järnbrist – men också borrelia.Huvudvärk och trötthet kan bero på många saker, bland annat stress, för lite sömn, järnbrist – men också borrelia.
Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
1 AV 2
Huvudvärk och trötthet kan bero på många saker, bland annat stress, för lite sömn, järnbrist – men också borrelia.
Foto: fizkes / Shutterstock
2 AV 2
Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Trötthet och huvudvärk - kan det vara borrelia?

Orsakerna till att man har huvudvärk och känner sig trött kan vara många. Det kan bland annat handla om stress, blodbrist eller att du sovit för dåligt.

Det kan också vara ett tecken på borrelia. Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, förklarar hur du ska gå tillväga om du misstänker att du drabbats av fästingsjukdomen.

Läsarfråga: Jag har varit trött och har haft huvudvärk nästan dagligen i ett par månader. Har även värk i kroppen och känner mig trött. Testat negativt på covid-19. I våras hade jag några fästingbett så tankarna går till borrelia? Jag upptäckte inget rött märke, kan det vara dold borrelia? 

Läkaren svarar: ”Kan bli aktuellt att ta ett blodprov”

Det finns olika saker som kan förklara huvudvärk och trötthet. Blodbrist, stress eller dålig sömn är några exempel. Jag förstår dock att du funderar över borrelia utifrån att du ändå tagit bort fästingar som suttit fast på din kropp. Det är alltid viktigt att ta bort fästingar så fort som möjligt. Då minskar risken för att någon mikroorganism eller smitta hinner ta sig över in i kroppen. 

Det är inte helt enkelt att avgöra om huvudvärken beror på borrelia. I första hand får man utesluta andra orsaker till huvudvärken, men det kan bli aktuellt att ta ett blodprov där man ser om man har antikroppar mot borrelia. Det kan dock vara så att man haft en borreliainfektion tidigare som ger utslag i provet, men det säger inget om det är en aktuell infektion du har. Man brukar därför få ta om provet ett tag senare för att avgöra om det var antikroppar från en gammal infektion eller om det handlar om en aktuell som kräver behandling med penicillin. 

Sök vårdcentralen där de kan gå igenom hur din huvudvärk och trötthet beter sig och ta vanligare blodprover som kan förklara trötthet. Det är möjligt att du till exempel har ett högt blodtryck, snarkar eller gnisslar tänder på natten som kan ge dig dina besvär. 

 

Fråga läkaren:

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se