Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så tyder du dina symtom.Så tyder du dina symtom.Så tyder du dina symtom.
Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.
1 AV 2
Så tyder du dina symtom.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, svarar på läsarfrågor.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Trött och frusen? Läkaren om möjliga orsaker

Symtom som trötthet, frusenhet och plötslig viktnedgång kan ha många orsaker.

Här ger läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, sina bästa råd.

Läsarfråga: Hej, jag är en man på 67 år. I många år har min temperatur varit 35–35,4 grader. Den sista tiden har jag blivit trött, orkeslös och gått ner i vikt. På sex veckor har jag gått ner från 92 till 87 kilo. Min temperatur har också sjunkit, 34,2 i munnen och i örat 34,9. Har aldrig frusit på händer och fötter i mitt liv men nu fryser jag bena av mig. Vad ska jag göra?

Läkaren svarar: Ytterligare symtom kan vara avgörande

Jag tar i första hand fasta på att du känner dig orkeslös och att du gått ner i vikt. Temperaturen ger ingen större ledtråd i det här sammanhanget. För att kunna hjälpa dig och ta reda på vad som ligger bakom din trötthet och frusenhet behöver man veta mer om din aktuella livsstil och om du använder några mediciner. Det är avgörande att ta reda på om du har några ytterligare symtom till exempel från mage och tarm eller från hjärtat, med mera.

Läkaren svarar

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se

Om du sökte hos mig skulle jag gå igenom vad som hänt i ditt liv de senaste månaderna, undersöka din sköldkörtel och kontrollera din blodcirkulation. Självklart skulle blodprover kunna vara vägledande för att se om du möjligen har en blodbrist. Finner man en sådan är förstås nästa steg att ta reda på orsaken till den. 

För att inte oroa dig bör du kontakta din vårdcentral

Att du har en något lägre kroppstemperatur än i normala fall, är inget som ger oss ledtrådar, men kanske har du på grund av din trötthet blivit mer inaktiv och därmed lite frusnare? För att inte oroa dig bör du kontakta din vårdcentral och ta upp din viktnedgång, din orkeslöshet och att du känner dig frusen. Jag är helt säker på att man kommer att kunna ge dig svar och förhoppningsvis även hjälpa dig att må bättre