Att vara konstant trött behöver inte vara något farligt. Ibland räcker det att göra vissa livsstilsförändringar.
1 av 2: Att vara konstant trött behöver inte vara något farligt. Ibland räcker det att göra vissa livsstilsförändringar. Foto: Shutterstock
Men ibland kan det handla om en bakomliggande sjukdom.
2 av 2: Men ibland kan det handla om en bakomliggande sjukdom. Foto: Shutterstock

Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser

Är du konstant trött? Många gånger går det över av sig själv, men i vissa fall kan det handla om en bakomliggande sjukdom.

Här har vi samlat 7 tillstånd som kan vara orsaken bakom dina problem - såsom diabetes, sömnapné, ME/CFS och hypertyreos.

De flesta av oss drabbas ibland av extremt trötthet och orkeslöshet. I många fall går det att skylla på exempelvis stress eller sömnsvårigheter.

Innan du börjar oroa dig i onödan så bör du göra vissa livsstilsförändringar. Det kan handla om att stressa mindre, äta bättre, dricka mer vatten och dra ner på alkohol och kaffe. Tillräckligt med sömn är förstås också viktigt och lider du av sömnproblem hittar du hjälp här.

Men om detta inte hjälper kan det vara dags att gå till botten med problemet.

Här listar hälsosajten Prevention 7 vanliga sjukdomar som kan vara orsaken.

1. Sömnapné

Oavsett hur mycket du sover så kan sömnapné leda till en konstant trötthet. Tillståndet innebär korta uppehåll i andningen när du sover.

Problemen gör att hjärnan vaknar till vilket kan hända hundratals gånger under en och samma natt.

Symtom: Snarkningar är det vanligaste symtomen följt av trötthet och energilöshet under en längre period, trots mycket sömn. Om din partner märker att du flämtar eller slutar andas i sömnen är det ett tydligt tecken. Sömnapné har många riskfaktorer och kan leda till både högt blodtryck och stroke. Det är därför viktigt att få hjälp.

Så testar du dig: En övernattning på en sömnklinik brukar kunna ge svar. Därefter arbetas en behandlingsmetod fram.

LÄS OCKSÅ: Sömnapné farligare för kvinnor än män

LÄS OCKSÅ: Testa dig själv - lider du av sömnapné

2. Diabetes typ 2

Ett stort antal människor lider av diabetes och framför allt typ 2 blir allt vanligare. Många vet inte ens om att de är drabbade.

Trötthet och orkeslöshet är ett av de tidiga symtomen, vilket gäller både typ 1 och typ 2-diabetes.

Symtom: Förutom trötthet känner du dig konstant törstig, urinerar ofta, känner hunger, går ner i vikt, blir irriterad och kan drabbas av synproblem.

Så testar du dig: För att få en diagnos för typ 2-diabetes krävs att du lämnar både blodprov och urinprov hos en läkare.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

3. Hypertyreos/hypotyreos

När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan det leda till extrem trötthet. Hypertyreos innebär att körteln överproducerar hormon medan hypotyreos innebär det motsatta.

Symtom: Vanliga symtom för hypertyreos är bland annat svettningar, trötthet och irritation, mensrubbningar, hjärtklappning och viktnedgång. Hypotyreos leder bland annat till trötthet och nedsatt ork, depression, koncentrationssvårigheter och frusenhet.

Så testar du dig: Problem med sköldkörteln kan upptäckas via ett blodprov. Enligt 1177 Vårdguiden blir de flesta bra från hypertyreos även om det finns risk för återfall. Hypotyreos innebär ofta livslång behandling.

LÄS MER PÅ AMELIA.SE: Alltid trött? Det kan vara hypotyreos

4. Blodbrist/Anemi

Blodbrist innebär att du har för lite röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Detta innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Blodbrist kan bland annat orsakas av järn- eller vitaminbrist, blodförlust eller någon form av kronisk sjukdom.

Symtom: Konstant trötthet är ett vanligt symtom. Svaghet, svårigheter att sova, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och huvudvärk är andra.

Så testar du dig: För att hitta orsaken bakom blodbristen krävs en lång rad tester på ett sjukhus. Därefter bestäms behandling utifrån resultatet.

LÄS OCKSÅ: Kolla: Här är 4 olika symptom på blodbrist

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist

5. Depression

Det är viktigt att ta depressioner på allvar, utan behandling kan de nämligen pågå i åratal. De flesta känner sig nedstämda då och då men när det pågått under en längre tid bör du söka hjälp.

Symtom: Trötthet, orkeslöshet, minskad sexlust och förändrat sömnmönster är ett vanligt tecken på depression. Även kroppen kan drabbas genom hjärtklappning, och smärta i rygg och mage.

Så testar du dig: Tyvärr finns det inget blodprov som kan avslöja depression. Däremot brukar en läkare kunna identifiera problemen med hjälp av ett frågeformulär.

LÄS OCKSÅ: Panikattack? Så hanterar du panikångest på bästa sätt 

6. Reumatoid Artrit - Ledgångsreumatism

Ledgångsreumatism brukar kallas för en autoimmun sjukdom vilket innebär att immunförsvaret attackerar sig själv. Sjukdomen kan vara svår att diagnostisera i ett tidigt stadium.

Symtom: Sjukdomen delar flera symtom med andra sjukdomar, såsom trötthet, låg energi, dålig aptit och ledsmärtor.

Så testar du dig: En reumatolog, som är expert på området, har flera kriterier för att diagnostisera, men då krävs en noggrann undersökning. Enligt Prevention finns även ett blodprov som kan avslöja en viss typ av antikropp som oftas hittas hos reumatiker.

7. Kronisk trötthet - ME/CFS

Ett tillstånd som kallas ME/CFS kan komma väldigt plötsligt och leder till att vanliga hushållssysslor nästan blir omöjliga att genomföra.

ME står för myalgisk encefalomyelit vilket refererar till muskelsmärta och inflammationer i hjärna och ryggmärg.

CFS står för cronic fatigue syndrome, eller kroniskt trötthetssyndrom.

Symtom: Huvudsymtomet är ansträngningsutlösande försämring som kallas post-exertional malaise (PEM), vilket kan ta lång tid att återhämta sig från. Andra symtom är huvudvärk, muskel- och ledsmärtor och koncentrationssvårigheter. Orsaken bakom är fortfarande oklar.

Så testar du dig: Tyvärr finns inga specifika tester. För att sätta en diagnos krävs att en läkare utesluter alla andra typer av sjukdomar som kan leda till liknande symtom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!