Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Forskarlagets lukttest visade att vissa grupper, som haft dåliga resultat på ett test, hade en större benägenhet till förändringar i hjärnan som kopplas samman med Alzheimers sjukdom.
Forskarlagets lukttest visade att vissa grupper, som haft dåliga resultat på ett test, hade en större benägenhet till förändringar i hjärnan som kopplas samman med Alzheimers sjukdom.
Forskarlagets lukttest visade att vissa grupper, som haft dåliga resultat på ett test, hade en större benägenhet till förändringar i hjärnan som kopplas samman med Alzheimers sjukdom.
Forskarlagets lukttest visade att vissa grupper, som haft dåliga resultat på ett test, hade en större benägenhet till förändringar i hjärnan som kopplas samman med Alzheimers sjukdom. Foto: Colourbox

Testa själv: Så bra är ditt minne

Förmågan att urskilja lukter kan i framtiden vara ett sätt att ställa en alzheimerdiagnos.

Det hoppas ett amerikanskt forskarlag bakom en ny studie.

– Det kanske skulle kunna bli ett av testen man genomgår tillsammans med andra utredningar som ryggvätskeundersökning och minnestest, säger professorn Henrik Zetterberg.

Sist i artiklen hittar du ett snabbt minnestest.

Alzheimers, vår vanligaste demenssjukdom, kommer ofta smygande och kan vara svår att upptäcka till en början. Men den senaste tiden har forskningen gjort flera framsteg i arbetet med att ta fram en metod som kan ställa diagnos i ett tidigare skede än i dag

Nyligen presenterade ett amerikanskt forskarlag resultaten av en ny studie som pekar på att man med hjälp av att bedöma en persons förmåga att känna igen, urskilja och minnas olika lukter, kan ringa in personer som har ökad risk för att drabbas av Alzheimers.

Henrik Zetterberg, över­läkare och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Foto: Johan Wingborg

Henrik Zetterberg är överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Artikeln är intressant ur vetenskaplig synvinkel. Förändringarna i nervsystemet vid Alzheimers sjukdom börjar ofta i luktloben. Man ser att det som kallas senila plack börjar bygga upp sig i luktloben och så sprider den sig gärna till minnesstationen, hippocampus, förklarar Henrik Zetterberg som samtidigt betonar att studien är preliminär och att det kommer att behövas fler studier innan man eventuellt kan använda sig av lukttester i vården.

Olika lukttest

Forskarlaget, som publicerat sin artikel i tidskriften Annalas of Neurology, ville se om luktsinnet kan vara ett enkelt och tillförlitligt sätt göra en diagnos. De tog fram olika lukttest som 183 äldre personer fick göra. Forskarna kunde exempelvis se att vissa grupper, som haft dåliga resultat på ett test, hade en större benägenhet till förändringar i hjärnan som kopplas samman med Alzheimers sjukdom. Men Henrik Zetterberg påpekar, precis som forskarna bakom studien, att förmågan att känna lukter kan variera stort även hos personer som inte har Alzheimers.

Tror du att testen kan bli användbara i framtiden? 

– Det kanske skulle kunna bli ett av testen man genomgår tillsammans med andra utredningar som ryggvätskeundersökning och minnestest. Men det är för tidigt att säga det än, säger Zetterberg.

Så kan du testa ditt minne

SNABBA ORDTESTET

Så här gör du: Titta på orden och försök att memorera dem. Koncentrera dig på varje ord ett par sekunder. Täck sedan över orden och försök att fylla alla ord på linjerna nedan.
FLASKA HUND TIDNING SMYCKE
GITARR HÅRSPÄNNE VISP MOBILTELEFON
KANELBULLE SPANN TÄLT ROSA

Resultat: Räkna ihop ditt resultat. Enligt psykologen George A Miller vid Harvard har räknat ut att de flestas korttidsminne kommer ihåg 7 ord plus/minus 2. Så om du fick mellan 5 och 9 poäng har du ett genomsnittligt korttidsminne. Men om du fick ett dåligt resultat kan det finnas många saker som inverkar, exempelvis stress. Det går även att träna upp sitt korttidsminne. Testet är inget demenstest utan ett test som kan göras för att testa sitt korttidsminne.

 

ENKLA KLOCKTESTET

Sä här gör du: Det går ut på att en man ritar en urtavla och ber personen som testas att rita ut visarna på ett visst klockslag.

Resultat: Detta är ett test som används i primärvården som en del i en utredning. Klarar du inte testet är det inte samma sak som en diagnos, men det kan finnas anledning att söka sig till vården för vidare utredning.