Svullna tår kan bero på många olika orsaker.
1 av 2: Svullna tår kan bero på många olika orsaker. Foto: Shutterstock
Ledgångsreumatism, psoriasisartrit och nageltrång är några potentiella bovar.
2 av 2: Ledgångsreumatism, psoriasisartrit och nageltrång är några potentiella bovar. Foto: Shutterstock

Svullna tår? Här är vanliga orsaker bakom besvären

Har en eller flera tår svullnat upp?

Orsakerna bakom kan vara många.

Allt från skador och infektioner till olika former av ledsjukdomar – som artros, ledgångsreumatism, gikt och psoriasisartrit.

Här listar vi några möjliga skäl.

Olika typer av fotproblem är väldigt vanligt och kan göra livet extremt begränsat.

I vissa fall kan det naturligtvis vara så enkelt som att du slagit i din tå eller tappat något tungt på den.

Förutom svullnad kommer du antagligen uppleva rodnad, värme, smärta och missfärgning på den tå som skadats. Har du otur är tån bruten eller så har det uppstått en stressfraktur

Men det finns andra anledningar som är mindre uppenbara.

Med hjälp av Medical News Today tittar vi närmare på tårna och vad som kan ligga bakom svullnaden.

Vanliga orsaker till en svullen tå

Ledgångsreumatism: Stela leder

Ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit, är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen i princip angriper sig själv – i det här fallet lederna. Enligt 1177 Vårdguiden börjar sjukdomen vanligtvis i händer och fötter som kan svullna, bli stela och göra ont. Stelheten är ofta värst om morgonen eller när du suttit stilla länge. Hur svåra besvären är kan gå i skov men sjukdomen är kronisk.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna 

Psoriasisartrit: Korvfingrar och korvtår

Precis som ledgångsreumatism är psorisasis en autoimmun sjukdom. Framför allt drabbar sjukdomen huden, men det finns en variant, psoriasisartrit, som även kan ge ledbesvär.

Ofta sätter sig besvären i en specifik led, exempelvis i ett finger eller en tå som blir röd, svullen och gör ont. Enligt Medical News Today kan personer med psoriasisartrit drabbas av fingrar och tår som vars form liknar korvar. Detta kallas daktylit och är enligt Psoriasisförbundet ett tecken på en svårare variant av sjukdomen – som kan leda till förstörda leder.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta

Gikt: Drabbar stortån

Gikt är en oerhört smärtsam åkomma som kan komma väldigt plötsligt. Ofta är det en inre led i stortån som drabbas av inflammation, svullnar upp och blir röd och öm.

Besvären kan hänga kvar i några dagar eller en vecka och vara återkommande. Enligt 1177 Vårdguiden kan en attack utlösas efter hög påfrestning på kroppen. Men även livsstilval, som att äta en proteinrik kost och dricka mycket alkohol, kan påverka. Därför går gikt ibland under benämningen portvinstå. Även andra delar av kroppen kan drabbas, som hälar, armbågar, handleder och fotleder.

Foto: Shutterstock

Nageltrång: Inåtväxande naglar

Ibland växer inte naglar som det är tänkt. De kan penetrera omkringliggande hud vilket kan leda till inflammation och infektion – vilket i sin tur orsakar svullnad. Vanliga bovar är för trånga skor eller att du klippt felaktigt. Ofta går det att behandla på egen hand, exempelvis med alsolsprit, men i vissa fall kan det krävas ett kirurgiskt ingrepp. Om dina besvär inte går över eller om du drabbas av en infektion kan du kontakta din vårdcentral.

Infektioner kan också orsakas av exempelvis insektsbett och öppna sår.

LÄS OCKSÅ: Fotsvamp - här är allt du behöver veta 

Hallux rigidus: Stel stortå

Artros är en ledsjukdom som ofta går hand i hand med stigande ålder, även om yngre också kan drabbas. Artrosen kan bland annat sätta sig i höftleder, knäleder och i fötterna.

När artros drabbar den led som sitter vid basen av stortån kallas det hallux rigidus – stel stortå på latin. Smärtan kommer inte plötsligt utan smyger sig ofta på och leder till stelhet och svullnad. Du kan också få svårt att gå på grund av smärtan. 

Artros går inte att bota, däremot finns det sätt att minska besvären, via både läkemedel, operation och andra hjälpmedel. Även om din rörelsefrihet kan bli begränsad är det viktigt med fysiskt aktivitet.

– Man ska fortsätta att vara aktiv men anpassa sina aktiviteter så att man klarar av dem. Att sätta sig på sofflocket är det sämsta man kan göra. Då går det bara utför, säger Carina Thorstensson som doktorerat på knäartros och träning till 1177 Vårdguiden.

LÄS OCKSÅ: Dina fotproblem kan vara allvarlig sjukdom 

Då ska du söka vård

Om du misstänker någon form av artros, ledgångsreumatism eller psoriasisartrit bör du alltid träffa en läkare. Samma sak om du misstänker en infektion. Medical News Today varnar också för att försöka avlägsna en inåtväxt nagel på egen hand eftersom det kan förvärra besvären. Har du råkat ut för en olycka bör du förstås också undersöka så att inget gått sönder i foten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!