Svinkoppor - så skyddar du ditt barn
Svinkoppor, eller impetigo, är en oerhört smittsam hudinfektion som främst drabbar barn, men även vuxna.
Lyckligtvis är den lätt att behandla, men börjar den spridas på förskolan är det viktigt att veta hur du skyddar dig och ditt barn.
Lyckligtvis är svinkoppor inte farligt och kan behandlas på egen hand, men infektionen är mycket smittsam och kan orsaka kli och sveda som slår ut en hel förskolegrupp.
Orsakas av streptokocker eller stafylokocker
Svinkoppor orsakas av bakterier som antingen kan vara streptokocker eller stafylokocker. Hur utslagen ser ut och var de sitter påverkas av vilken typ du drabbats av.
Svinkoppor orsakade av streptokocker sitter ofta i ansiktet, runt mun och näsa, men även på händerna.
Orsakas smittan av stafylokocker bildas varblåsor som går sönder till vätskande sår. Blåsorna är utspridda över kroppen men är vanligast på lår och rumpa.
LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom
Symtom vid svinkoppor - vanligast i ansiktet
Svinkoppor börjar ofta som en liten röd prick i ansiktet. Pricken förvandlas senare till en blåsa med vätska som övergår i en blåsa med var. Det sista stadiet är en honungsfärgad skorpa på blåsan. Ofta sätter sig blåsorna runt munnen, näsan eller vid ett öra.
Vid svårare infektioner, som är ovanliga, kan sjukdomen gå över i feber.
Barn som lider av eksem är mer mottagliga för svinkoppor, därför är det viktigt att dessa barn använder mjukgörande krämer och eventuellt kortisonkräm.
Infektionen är vanligast hos barn mellan 0-12 år, men även vuxna kan drabbas av impetigo.
LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn har tredagarsfeber
Behandling och förebyggande vid impetigo
De goda nyheterna är att svinkoppor bara är en ytlig hudsjukdom. Det sprids dock väldigt lätt, både direkt och indirekt så är ditt barn sjukt bör hen stanna hemma.
Inkubationstiden ligger på ungefär två till tre dygn och så länge såren är fuktiga så är ditt barn smittsamt. När såren ser helt torra ut kan barnet återvända.
Det viktigaste tipset för att behandla svinkoppor själv är att rengöra blåsor och sår med tvål och vatten flera gånger om dagen. Då torkar kopporna ut och spridningsrisken krymper. Handsprit är också en god idé då det dödar bakterier.
Komplettera med en salva
Ett bra komplement är en antibakteriell salva som kan köpas receptfritt på apoteket. Ett exempel är Microcid som innehåller väteperoxid. Den stryks på blåsorna 2-3 gånger dagligen.
LÄS OCKSÅ: Så lindrar och undviker du höstblåsor
Så begränsar du smitta
Undvika direktkontakt med utslagen. Tvätta händerna noga om det ändå händer.
Använda engångshanddukar.
Byt kläder varje dag. Sitter utslagen i ansiktet bör även örngott bytas dagligen. Kläder och sängkläder ska tvättas i minst 60 grader.
Se till att barnet undviker att klia eller ta på såren.
Klipp barnets naglar. Det blir lättare att göra rent och svårare för barnet att riva i såren.
Torka dörrhandtag och allt annat du rör med händerna. Leksaker och gosedjur bör tvättas om det är möjligt.
LÄS OCKSÅ: Vattkoppor och bältros – allt du behöver veta
När ska jag söka vård?
Om såren inte läkt efter en veckas egen behandling eller om såren fortsätter spridas bör du kontakta en vårdcentral. Uppstår feber kan det handla om en svårare infektion och även då bör du söka vård.
Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177.se, Svinkoppor.se