Svenska forskare: MS kan utlösas av målarfärg

Vet du med dig att du har anlag för att utveckla MS? Låt någon annan måla.

Foto: Shutterstock

Vet du med dig att du har anlag för att utveckla MS? Låt någon annan måla.

En svensk studie har sett att det finns risker med att utsätta sig för färg, lack eller andra lösningsmedel och liknande om man bär på MS-genen.

Om du vet med dig att du har MS i släkten kanske du ska låta någon annan måla om sommarhuset. 

Andra har också läst

Den svenska studien som har gjorts på Karolinska institutet och publicerats i tidskriften Neurology visar att exponering för målningsprodukter eller andra lösningsmedel var kopplat till 50 procents ökad risk för MS. De som har exponerats för lösningsmedel och dessutom var bärare av vissa kända MS-genvarianter hade tio gånger högre sjukdomsrisk än personer utan dessa riskfaktorer. 

LÄS MER: MS: Nytt läkemedel ger hopp 

Tre riskfaktorer utlöser MS

Man har studerat drygt 2000 personer som nyligen diagnosticerats med MS och närmare 3000 personer utan MS. Deras blod analyserades för att se vilka gener de bar på och så fick de svara på frågor om rökning och exponering för organiska lösningsmedel. Personerna med MS hade 30 gånger högre sjukdomsrisk än personer som saknade alla dessa tre riskfaktorer. Hur de olika faktorerna påverkar varandra är fortfarande outforskat men kombinationen MS-gen, rökning och lösningsmedel verkar inte vara speciellt bra enligt forskarna. Men som i alla studier finns det saker man måste ifrågasätta. 

LÄS MER: Här är fyra tidiga symtom på MS 

Finns alltid svagheter i studier

– En svaghet med studien är att deltagarna kan ha haft svårt att minnas hur exponeringen sett ut. Det är dessutom en observationsstudie och då kan man inte heller dra några säkra slutsatser om orsakerna, berättar Anna Karin Hedström, forskare vid Institutet för miljömedicin och institution för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande. 

Dessutom visar det sig att personerna som har dessa genvarianter och utsatts för lösningsmedel också rapporterat att de har varit rökare, vilket Hedström menar att man behöver forska mer om.

Rökning kan vara boven

– Det är möjligt att både rökning och exponering för lösningsmedel orsakar inflammation och irritation i lungorna som leder till en immunreaktion, vilket i sin tur kan leda till att man utvecklar MS, säger Anna Karin Hedström.

Hur det än är verkar det som att rökning och måla sommarstugan verkar vara en dålig kombination i sommar om du har MS i familjen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här