Överläkare Hillevi Pendleton berättar vad som oftast utlöser sväljbekymmer, när det vanligtvis brukar debutera, vilka sjukdomar som oftast kopplas till sväljsvårigheter – och hur man kan bli kvitt problemen.
Överläkare Hillevi Pendleton berättar vad som oftast utlöser sväljbekymmer, när det vanligtvis brukar debutera, vilka sjukdomar som oftast kopplas till sväljsvårigheter – och hur man kan bli kvitt problemen. Foto: SHUTTERSTOCK/PRIVAT

Svårigheter att svälja – så får du bäst hjälp

Har du varit med om tillfällen där du haft svårt att svälja – tuggat och tuggat, harklat och till slut spottat ut i en servett?

Många svenskar lever ständigt med det här.

– Sätter sig en matbit fel så kan man kvävas till döds. Det finns folk som dör för att det sätter sig fel, säger överläkare Hillevi Pendleton.

Här berättar hon vad som oftast utlöser bekymren, när det brukar debutera, vilka sjukdomar som oftast kopplas till sväljsvårigheter – och hur man kan få hjälp snabbt.

– På sikt kan det leda till att man undviker att äta i större sällskap och träffar vänner på restaurang.

Få en bättre Premium-upplevelse – ladda ner Expressens app. 

Dysfagi innebär att man har svårigheter, eller rentav en nedsatt förmåga, att tugga eller att svälja mat, dryck eller saliv. Ett symtom är slem- och klumpkänsla i halsen. Det förekommer i alla åldrar. Ungefär sex procent av befolkningen beräknas ha sväljsvårigheter.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill