Svårare att upptäcka bröstcancer hos överviktiga

En ny studie visar att det är svårare att upptäcka bröstcancer hos överviktiga personer.

Foto: Shutterstock

1 av 2: En ny studie visar att det är svårare att upptäcka bröstcancer hos överviktiga personer.

I forskningsrapporten rekommenderas kortare intervaller mellan undersökningarna.

Foto: Shutterstock

2 av 2: I forskningsrapporten rekommenderas kortare intervaller mellan undersökningarna.

Bröstcancer kan vara svårare att upptäcka hos överviktiga personer. 

Enligt en ny svensk forskningsstudie gjord vid Karolinska kan det bero på stora bröst – där tumörerna är svårare att hitta och växer fortare.

"Vårt resultat visar att kvinnor med hög BMI bör överväga kortare intervaller mellan undersökningar", skriver läkaren Fredrik Strand i rapporten enligt Daily Mail.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Läkaren Fredrik Strand är huvudförfattare till forskningsrapporten som gjorts vid Karolinska i Stockholm. 

Studien visar att kvinnor som är överviktiga löper större risk att ha en oupptäckt tumör i bröstet. Till detta finner forskarna två tänkbara förklaringar: tumörerna kan vara svårare att hitta på grund av stora bröst, samt att tumörerna växer fortare hos överviktiga personer. 

Ju större tumör desto sämre blir prognosen, skriver forskarna i rapporten. 

LÄS MER: Bröstcancer: Gratis mammografi och klämdag

Risken att missa bröstcancer ökar för överviktiga

Nu rekommenderar de att överviktiga personer bör undersöka sina bröst mer frekvent. Ett högt BMI bör väga tungt när läkare ska avgöra om patienten ska göra en mammografi, menar författarna. 

"Vårt resultat visar att kvinnor med högt BMI bör överväga kortare intervaller mellan undersökningar", står det i rapporten enligt Daily Mail.

Mammografi används när kvinnor i åldrarna 40-74 gör bröstundersökningar. Kvinnor får en kallelse 1,5 till två års mellanrum och  frekvensen kan variera beroende på din ålder och var du bor, enligt Vårdguiden.

LÄS MER: Bröstcancer: Bild på citroner räddade livet på Erin

Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. I Sverige får cirka 8 000 kvinnor diagnosen varje år. Om tumören upptäcks tidigt är prognosen god och de flesta friskförklaras. 

Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet eller i armhålan. Ett annat symtom är att bröstvårtan eller huden på bröstet dras in. 

När det gäller behandling är operation den vanligaste. Den kompletteras oftast med strålning, cytostatikabehandling och läkemedelsbehandling. 

Även män kan drabbas av bröstcancer, men det är sällsynt. Cirka 30-40 män i Sverige får sjukdomen varje år. 

 

Källa: Vårdguiden

Råden för att minska risken för bröstcancer

Tidigare studier har visat att risken för att få bröstcancer när man blir äldre minskar om fruktskålen är påfylld där hemma. 

När du är ung ska du nämligen äta tre frukter om dagen, i synnerhet vindruvor, bananer och äpplen tillsammans med apelsiner och kål. 

Men även om du är äldre och inte la någon större tanke på kosten i tidig ålder så finns det åtgärder för att minska risken. Som till exempel att dricka måttligt med alkohol. 

Tidigare studier visar nämligen att en ökad risk för cancer kan kopplas till alkoholkonsumtion.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här