Ögat är en komplex del av kroppen.
1 av 2: Ögat är en komplex del av kroppen. Foto: Shutterstock
Dimsyn kan ha en mängd olika förklaringar.
2 av 2: Dimsyn kan ha en mängd olika förklaringar. Foto: Shutterstock

Suddig syn? 6 saker som kan ligga bakom

Dimsyn eller grumligt synfält? 

Det finns flera orsaker till att du börjat se suddigt på ena eller båda ögonen.

Här listar vi några vanliga orsaker – från kontaktlinser till allergi och blodsocker.

Att se suddigt kan betyda att det är dags att gå till optikern, men ibland orsakas synproblemet av andra faktorer eller uppkommer som symtom på något annat. Inspirerade av hälsosajten The Healthy listar vi några av orsakerna bakom suddig syn. 

Du kan plötsligt se suddigt av att sitta framför datorn

Vanliga symtom: Grumlig syn, torra och grusiga ögon och även huvudvärk.

Många av oss tillbringar större delen av dagen framför skärmar. Om du har ett jobb där du jobbar framför en dator känner du kanske igen dig i att ögonen kan kännas trötta efter en arbetsdag. Det är heller inte ovanligt att bokstäverna börjar flyta ihop framför ögonen, vilket ofta beror på att de är torra. Det här beror på att vi blinkar färre gånger per minut när vi stirrar på en skärm, enligt Thehealthy.com, vilket gör att ögonen inte får tillräkligt med fukt. Här kan en lösning vara att använda ögondroppar vid behov under dagen och att ta pauser där man fokuserar blicken på längre avstånd. 

Grumlad syn och allergi

Symtom: Kliande och rinnande ögon, dimsyn.

Kliande, röda ögon är vad man förknippar med en allergisk reaktion, till exempel på björkpollen eller katter. Men det är inte ovanligt att den drabbade också får så kallad dimsyn.  Lyckligtvis lindras även det här allergisymtomet av antihistaminer.

Ser du suddigt med linser?

Foto: Shutterstock

Symtom: Grusiga ögon, torrhet och sveda, röd i ögonen.

Man kunde ju tycka att linser skulle göra synen skarpare – inte grumla till det och göra att man ser suddigt. I vissa fall kan orsaken vara att synen försämrats eller att linserna inte korrigerar brytningsfel. Men om linserna skaver, du upplever torrhet, irritation och rinnande sekret rör det sig oftast om andra problem. För en del funkar det att byta till mer fuktbevarande linser eller använda ögondroppar eller helt enkelt övergå till glasögon och använda linser vid enstaka tillfällen. 

Problemet kan dock vara akut. Om ena ögat är rött och värker i kombination med ljuskänslighet ska vården kontaktas snarast. Symtomen kan betyda att horhinnan blivit infekterad, vilket kan leda till synnedsättning om behandling inte sätts in i tid. 

På sin hemsida belyser St Eriks ögonsjukhus vikten av att vara noga med hygien och rengöring när man använder linser för att undvika problem med ögoninflammation och infektion på hornhinnan.

Högt blodsocker och problem med dimsyn

Symtom: Grumligt synfält.

Höga blodsockernivåer, vilket är vanligt hos pre-diabetiker och diabetiker, kan orsaka dimsyn. Det här beror på att socker och vatten samlas på ögats lins och tillfälligt gör att man ser grumligt. När blodsockret förbättras går det här ögonproblemet tillbaka.

Som om diabetiker är det viktigt att vara uppmärksam på synen, eftersom sjukdomen medför en risk för ögonkomplikationer.

LÄS MER: Högt blodsocker? 6 symtom att hålla koll på

Synpåverkan vid migrän 

Symtom: Flimmer framför ögonen, tunnelseende.

Ibland kan synrubbningar, som flimmer och tunnelseende vara en föraning om att ett migränanfall är på väg. Den här typen av migrän kallas för migrän med aura. Det är obehagligt, men oftast snabbt övergående. Migrän är ofarligt och kan behandlas med medicin både förebyggande och för att bryta anfallen. 

Högt blodtryck påverkar synen

Symtom: Dubbelseende, flimmer, suddigt synfält.

Högt blodtryck är ett vanligt hälsoproblem, som i förlängningen kan påverka ögonen. Det beror på att högt blodtryck med tiden förstör de små blodkärlen i ögat och påverkar retinan, som finns längst bak i ögat.

Om du är gravid och har högt blodtryck och plötsligt upplever att det flimrar framför ögonen, att du ser dubbelt eller suddigt bör du uppsöka sjukvård, enligt 1177. Det är nämligen några av tecknen på havandeskapsförgiftning.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? Det här kan du göra åt det

Aktuellt just nu