Ögat är en komplex del av kroppen.
1 av 2: Ögat är en komplex del av kroppen. Foto: Shutterstock
Dimsyn kan ha en mängd olika förklaringar.
2 av 2: Dimsyn kan ha en mängd olika förklaringar. Foto: Shutterstock

Suddig syn? 11 saker som kan ligga bakom

Dimsyn eller grumligt synfält? 

Det finns flera orsaker till att du börjat se suddigt på ena eller båda ögonen.

Här listar vi några vanliga orsaker – från ögonsjukdomar och diabetes till kontaktlinser.

Att se suddigt behöver inte alltid betyda att det är dags för ett par starkare glasögon. Suddig syn är ett vanligt symtom som kan ha många orsaker – både allvarliga och ofarliga. Här listar vi några av de vanligare orsakerna, inspirerade av The Healthy.

1. Du kan plötsligt se suddigt av att sitta framför datorn

Vanliga symtom: Grumlig syn, torra och grusiga ögon och även huvudvärk.

Många av oss tillbringar större delen av dagen framför skärmar. Om du har ett jobb där du jobbar framför en dator känner du kanske igen dig i att ögonen kan kännas torra och trötta efter en arbetsdag. Det är heller inte ovanligt att bokstäverna börjar flyta ihop framför ögonen, vilket ofta beror på att de är torra. Det här beror på att vi blinkar färre gånger per minut när vi stirrar på en skärm, vilket gör att ögonen inte får tillräkligt med fukt. Här kan en lösning vara att använda ögondroppar vid behov under dagen och att ta pauser där man fokuserar blicken på längre avstånd. 

2. Glaukom skadar synnerven

Symtom: Krympande synfält på ett eller båda ögonen, ensidig eller dubbelsidig värk i ögat, regnbågsfärgade ringar runt ljuskällor.

Glaukom är ett samlingsnamn på två olika ögonsjukdomar där synnerven förtvinar. Den vanligaste kallas för grön starr, och beror på att trycket i ögat ökar över tid. Det börjar med att synfältet krymper och blir mörkare, ibland bara på ena ögat.

Grön starr är en typ av glaukom. Foto: Shutterstock

Det finns också akut glaukom, där sjukdomsförloppet går betydligt snabbare. Vanliga symtom enligt 1177 är följande: snabbt försämrad syn, värk i ögonen, regnbågsfärgade ringar vid ljuskällor, ena ögat kan bli rött och rinnigt, samt problem med huvudvärk, illamående och smärta i mage och bröst. 

Grön starr upptäcks ofta av optikern, medan akut glaukom uppkommer hastigt och kräver skyndsam vård. Det går inte att återställa den förlorade synen, men sjukdomsförloppet kan förhindras med hjälp av behandling. Obehandlat kan glaukom leda till blindhet.

3. Grå starr kan ge akut dimsyn

Symtom: Dimmig, grumlig syn, försämrat mörkerseende, ljuskänslighet, dubbelseende.

Det är lätt att förväxla grå starr med grön starr, men namnen till trots är det här en helt annan slags ögonsjukdom. Grå starr gör att ögats lins blir grumlig. Ibland sker försämringen under loppet av några månader, för andra kan det ta flera år innan synen blir dålig. Det är vanligt med symtom som dubbelseende, känslighet för starkt, vitt ljus, svårt att se i mörker och grumligt synfält. Man kan också få svårt att urskilja konturer och problem med att färger ser urvattnade och lite gulbruna ut.

En del med grå starr har så milda problem att vardagen inte störs, och då behöver ingenting göras. Vid svårare fall byts den grumliga linsen ut mot en ny genom en ögonoperation.

4. Du har åldersförändringar i gula fläcken

Symtom: Försämrad synskärpa, krokseende, problem med mörkerseendet.

Ålderförändringar i gula fläcken, eller AMD (Age-related Macular Degeneration) som det också kallas, är en väldigt vanlig orsak till försämrad syn hos äldre personer Åkomman är ärftlig och vanligare hos ljuspigmenterade personer. Ett vanligt symtom är så kallat krokseende, där raka linjer blir krokiga eller vågiga. Det finns två typer av AMD: Våt och torr. Den våta varianten är ovanligare och mer aggressiv, och kräver ofta medicinsk behandling. Mot torr AMD finns det inget botemedel, men det kan gå att sakta ner försämringen genom att äta näringsrik kost, motionera och sluta röka.

5. Grumlad syn och allergi

Symtom: Kliande och rinnande ögon, dimsyn.

Kliande, röda ögon är vad man förknippar med en allergisk reaktion, till exempel på björkpollen eller katter. Men det är inte ovanligt att den drabbade också får dimsyn.  Lyckligtvis lindras även det här symtomet av antihistaminer.

6. Ser du suddigt med linser?

Bakterier kan komma in i ögat och orsaka inflammation. Foto: Shutterstock

Symtom: Grusiga ögon, torrhet och sveda, röd i ögonen.

Man kunde ju tycka att linser skulle göra synen skarpare – inte grumla till det och göra att man ser suddigt. I vissa fall kan orsaken vara att synen försämrats eller att linserna inte korrigerar brytningsfel. Men om linserna skaver, du upplever torrhet, irritation och rinnande sekret rör det sig oftast om andra problem. En del blir irriterade i ögonen av många linser eftersom ögonen blir torra. För en del funkar det att byta till mer fuktbevarande linser eller använda ögondroppar, medan andra har så känsliga ögon att de helt enkelt får använda glasögon till vardags och linser vid enstaka tillfällen. Irritation kan också bero på att det samlats bakterier på linserna eller i linsetuiet. Det är viktigt att vara noga med hygien och rengöring när man använder linser för att undvika problem med ögoninflammation.

7. Diabetes och suddig syn

Symtom: Nedsatt synskärpa, blixtar i ögonvrån, ringar, fläckar och streck i synfältet.

Många som har diabetes får så småningom andra komplikationer till följd av sjukdomen. Problem med ögonen är en ganska vanlig följd. Diabetesretinopati är den allvarligaste formen. Symtomen uppträder inte förrän förändringarna orsakat blödningar näthinnan eller svullnader på gula fläcken. Suddig syn och fläckar som dansar framför ögonen är vanligt. Blödningarna kan också göra att det känns som att man har något på ögat som skymmer delar av synfältet. Det går att behandla med både läkemedel och operationer, och många upplever en förbättring.

8. Högt blodsocker och problem med dimsyn

Symtom: Grumligt synfält.

Även på kort sikt kan diabetes göra synfältet suddigt. Höga blodsockernivåer, vilket är vanligt hos pre-diabetiker och diabetiker, kan orsaka dimsyn. Det här beror på att socker och vatten samlas på ögats lins och tillfälligt gör att man ser grumligt.

LÄS MER: Högt blodsocker? 6 symtom att hålla koll på

9. Synpåverkan vid migrän 

Symtom: Flimmer framför ögonen, tunnelseende.

Ibland kan synrubbningar, som flimmer och tunnelseende vara en föraning om att ett migränanfall är på väg. Den här typen av migrän kallas för migrän med aura. Det är obehagligt men inte farligt. Tvärtom kan synproblemen tala om att det är dags att ta migränmedicin, och därmed kan den drabbade lyckas stävja anfallet.

10. Högt blodtryck påverkar synen

Symtom: Dubbelseende, flimmer, suddigt synfält.

Högt blodtryck är ett vanligt hälsoproblem, som i förlängningen kan påverka ögonen. Det beror på att högt blodtryck med tiden förstör de små blodkärlen i ögat och påverkar retinan, som finns längst bak i ögat. 

Om du är gravid och har högt blodtryck och plötsligt upplever att det flimrar framför ögonen, att du ser dubbelt eller suddigt bör du uppsöka sjukvård. Det är nämligen några av tecknen på havandeskapsförgiftning.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? Det här kan du göra åt det

11. Bindhinnekatarr går över men påverkar synen

Symtom: Röda ögon, irritation, sekret som rinner från ögonen, suddig syn.

Bindhinnekatarr, konjunktivit eller ögoninflammation. Den vanliga ögonsjukdomen har många namn. Den vanligaste orsaken till bindhinnekatarr, där bindhinnan i ögat svullnar, är infektion eller allergisk reaktion. Ögonen blir röda, kan kännas grusiga och rinna eller bli kladdiga av var. Båda ögonen brukar påverkas, men det kan hända att man har mer besvär på ett öga. Inflammationen läker vanligen ut inom några dagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!