Forskningen på hjärt-kärlsjukdom går hela tiden framåt och tack vare bättre vård och livsstilsråd kan dödligheten minskas.
När det kommer till hjärtsvikt ser siffrorna emellertid inte lika positivt ut. Dödstalen sjunker inte och fler och fler yngre tycks insjukna.
De som drabbas innan de fyllt 55 år löper dessutom en 5 gånger så hög risk att dö inom ett år jämfört med friska personer – det visar en ny studie från Hjärt-Lungfonden
Värst är det för personer som drabbas innan de fyllt 35 år, då är risken plötsligt 38 gånger så hög.
LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för
Förkortar livet
Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd som förenklat innebär att hjärtat helt enkelt inte orkar pumpa runt så mycket blod som kroppen behöver. Det kan exempelvis orsakas av längre perioder av högt blodtryck eller skador som uppstått vid en hjärtinfarkt.
Enligt Hjärt-Lungfonden lever omkring 200 000 svenskar med hjärtsvikt. Och även om det inte är lika vanligt hos yngre personer kan livet förkortas markant. Den som drabbas före 35 förväntas leva till de är 45.
LÄS OCKSÅ: Så vet du om din hjärtklappning är farlig
Hjärtsvikt drabbar inte bara äldre
I studien tittade man närmare på sammanlagt 3752 patienter under 55 år som drabbats av hjärtsvikt. Dessa jämfördes sedan med äldre hjärtsviktspatienter och friska kontrollpersoner.
Vad är hjärtsvikt?
Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd som innebär att hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod. De vanligaste orsakerna är längre perioder av högt blodtryck och en hjärtinfarkt som skadat hjärtat. Varje år dör omkring 3000 personer av hjärtsvikt.
Vanliga symtom innefattar:
Vid akut hjärtsvikt kan symtomen bli ännu mer påtagliga i form av kraftig andnöd, kallsvettningar, hjärtklappning, blåa läppar och snabb viktuppgång.
Hos de yngre patienterna fanns en tydlig koppling till fetma, som sedan tidigare pekats ut som en riskfaktor vid hjärtsvikt.
– Många tror att hjärtsvikt främst drabbar äldre personer, men vår studie visar att yngre patienter kan råka mest illa ut. Nu är det viktigt att vi i vården inser riskerna och hittar alla unga med hjärtsviktsliknande symptom, så att vi kan ge behandling tidigt, säger Maria Schaufelberger, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.