Ny forskning från Hjärt-Lungfonden tyder på att personer under 35 år kan få livet förkortat rejält.
Ny forskning från Hjärt-Lungfonden tyder på att personer under 35 år kan få livet förkortat rejält. Foto: Shutterstock

Studie: Unga drabbas hårdare av hjärtsvikt

Det är inte bara äldre som får hjärtsvikt.

Antalet unga som drabbas i Sverige har växt de senaste tio åren.

Ny forskning från Hjärt-Lungfonden tyder dessutom på att personer under 35 år kan få livet förkortat rejält.

– Vår studie visar att yngre patienter kan råka mest illa ut, säger professorn Maria Schaufelberger.

Forskningen på hjärt-kärlsjukdom går hela tiden framåt och tack vare bättre vård och livsstilsråd kan dödligheten minskas.

När det kommer till hjärtsvikt ser siffrorna emellertid inte lika positivt ut. Dödstalen sjunker inte och fler och fler yngre tycks insjukna.

De som drabbas innan de fyllt 55 år löper dessutom en 5 gånger så hög risk att dö inom ett år jämfört med friska personer – det visar en ny studie från Hjärt-Lungfonden

Värst är det för personer som drabbas innan de fyllt 35 år, då är risken plötsligt 38 gånger så hög.

LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för

Förkortar livet

Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd som förenklat innebär att hjärtat helt enkelt inte orkar pumpa runt så mycket blod som kroppen behöver. Det kan exempelvis orsakas av längre perioder av högt blodtryck eller skador som uppstått vid en hjärtinfarkt.

Enligt Hjärt-Lungfonden lever omkring 200 000 svenskar med hjärtsvikt. Och även om det inte är lika vanligt hos yngre personer kan livet förkortas markant. Den som drabbas före 35 förväntas leva till de är 45.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om din hjärtklappning är farlig

Hjärtsvikt drabbar inte bara äldre

I studien tittade man närmare på sammanlagt 3752 patienter under 55 år som drabbats av hjärtsvikt. Dessa jämfördes sedan med äldre hjärtsviktspatienter och friska kontrollpersoner.

Vad är hjärtsvikt?

Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd som innebär att hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod. De vanligaste orsakerna är längre perioder av högt blodtryck och en hjärtinfarkt som skadat hjärtat. Varje år dör omkring 3000 personer av hjärtsvikt.

Vanliga symtom innefattar:

Andfåddhet

Trötthet

Hosta om natten

Svullna fötter och underben

Försämrad fysisk förmåga

Vid akut hjärtsvikt kan symtomen bli ännu mer påtagliga i form av kraftig andnöd, kallsvettningar, hjärtklappning, blåa läppar och snabb viktuppgång.

Hos de yngre patienterna fanns en tydlig koppling till fetma, som sedan tidigare pekats ut som en riskfaktor vid hjärtsvikt.

– Många tror att hjärtsvikt främst drabbar äldre personer, men vår studie visar att yngre patienter kan råka mest illa ut. Nu är det viktigt att vi i vården inser riskerna och hittar alla unga med hjärtsviktsliknande symptom, så att vi kan ge behandling tidigt, säger Maria Schaufelberger, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!