Studie: Ögonen kan avslöja risk för hjärtproblem

Ögonen är inte bara själens spegel, de kan också reflektera din hjärthälsa.

Foto: Shutterstock

Ögonen är inte bara själens spegel, de kan också reflektera din hjärthälsa.

Ögonen är inte bara själens spegel, de kan också berätta hur hjärtat mår.

Forskning visar att förändringar i blodkärlen i ögonbotten kan förutsäga en ökad risk för olika hjärt- och kärlsjukdomar. 

Det finns många faktorer som kan säga något om risken att drabbas av stroke eller andra hjärt-kärlsjukdomar.

Rökning, hög ålder och högt blodtryck är några vanliga riskfaktorer. Men förändringar i ögonen kan vara en ännu säkrare indikator, om man ska tro forskningen.

I en den största studien i sitt slag har forskare kunnat se att de små blodkärlen i ögonen påverkas av högt blodtryck och artärstyvhet.

– Om det som händer i resten av kroppen reflekteras längst bak i ögonen kan det vi ser vara en varningsflagga, säger huvudförfattaren Alicja Rudnicka, professor vid London's St. George's University enligt Medical News Today.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? Det här kan du göra åt det 

Stor studie om kärlhälsa och ögon

Studien bygger på data från 55 000 personer i UK Biobank och miljontals bilder av blodkärl. Bilder av näthinnans blodkärl har körts igenom ett automatiserat program som försett forskare med uppgifter om kärlens diameter och kurvatur. 

Analysen av datan visade att en större kurvatur hos näthinnans artärer var kopplat till högre pulstryck, medelartärblodtryck och systoliskt blodtryck (trycket som uppstår när hjärtat dras samman). De såg också ett förhållande mellan stelhet i artärväggen, högre artärtryck och avsmalnande blodkärl på näthinnan. 

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar

Behövs mer forskning

De här förändringarna är dock ingenting man kan upptäcka på egen hand eftersom det inte ger symtom i form av synförändringar. Däremot, menar professor Rudnicka, skulle fynden eventuellt kunna användas inom sjukvården för att se om patienter är på väg att utveckla olika hjärt-kärlsjukdomar.

Forskningsteamets nästa steg är att med hjälp av samma biobank studera om de här indikatorerna kan leda till sjukdomar inom en tioårsperiod.

Tidigare studier har visat på ett förhållande mellan ögonförändringar och hypertoni hos vuxna, och förändringar på näthinnan och högt blodtryck hos barn. Sedan tidigare är det också känt att diabetes kan orsaka kärlförändringar på näthinnan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här