God kondition i medelåldern minskar risken för demens, enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin.
1 av 2: God kondition i medelåldern minskar risken för demens, enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin. Foto: Fotolia.
De kvinnor som var vältränade men som ändå fick demens, fick det i genomsnitt elva år senare än de kvinnor som inte var vältränade.
2 av 2: De kvinnor som var vältränade men som ändå fick demens, fick det i genomsnitt elva år senare än de kvinnor som inte var vältränade. Foto: Fotolia.

Studie: Kvinnor i bra form minskar risken för demens med 90 procent

Att det är bra för vår hälsa att träna vet vi.  

En ny svensk studie kan möjligen öka träningsmotivationen ytterligare. 

Forskarnas resultat visar på stora hälsofördelar när det kommer till minskad risk för demenssjukdomar. 

Överläkare Anders Hansen har i en tidigare intervju berättat hur fysisk aktivitet kan föryngra hjärnan och minska stress, oro och ångest. 

Nu kommer en ny svensk studie genomförd på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Forskarna har under 44 år har följt 191 kvinnor som alla var i 50-årsåldern. 

Kvinnorna fick träna spinning och deras kondition mättes av forskarna.  

LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Så kan du träna dig till en yngre hjärna

Häften av kvinnorna som inte hade god kondition utvecklade demens 

Fyrtio år senare så visade det sig att de kvinnor som hade mycket bra kondition löpte upp till 90 procents mindre risk att drabbas av demens, jämfört med de som inte var i god fysisk form, skriver Sahlgrenska akademin. 

40 av de drygt 200 kvinnorna hade en "mycket god kondition" och av dessa hade bara en av 20 diagnostiserats med demens efter 44 år. 

92 av kvinnorna hade "god kondition" och en av fyra av dessa kvinnor hade fått demens efter 44 år. 

Häften av de kvinnor som var tvungna att avbryta testet på grund av högt blodtryck, bröstsmärtor eller andra problem utvecklade också demens senare i livet. 

De kvinnor som var vältränade men som ändå fick demens, fick det i genomsnitt elva år senare än de kvinnor som inte var vältränade. 

Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Agecap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet säger till Sveriges Radio att han är förvånad. 

– Jag är förvånad att fynden är så starka, att bra kondition skyddar mot alzheimer och demenssjukdomar det var inte så förvånande men att det var så starka fynd det är jag förvånad över, säger han till Sveriges Radio. 

LÄS OCKSÅ: Träna rätt – minska din stress och oro 

Huvudförfattaren Helena Hörder: "Spännande resultat"

Helena Hörder, studiens huvudförfattare, menar att kopplingen mellan bra kondition och demens är intressant. 

– Resultaten är spännande på grund av möjligheterna att förbättra kardiovaskulär kondition i medelåldern, vilket skulle kunna skjuta upp eller till och med skydda från demens. Men det behövs mer forskning, även för att undersöka när under en livstid det är som viktigast att vara i bra fysisk kondition, säger hon till Sahlgrenska akademin. 

Här kan du läsa hela studien. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!