Studie: Då är risken störst att drabbas av tinnitus
Tänk dig att ha ett konstant tjutande, susande, pysande, brummande, brusande eller metalliskt ljud i öronen.
Det är livet för de som lider av svår tinnitus.
En ny studie visar att så många som 14,4 procent av jordens befolkning har problem med tinnitus i olika omfattning.
– Det här är verkligen ett globalt problem som vi verkligen måste börja ta på allvar, säger Christopher Cederroth, docent vid Karolinska institutet (KI) samt medförfattare till studien.
Tinnitus, ett besvärande ljud i öronen som andra inte kan höra, drabbar personer i alla åldrar. Tyvärr finns det ingen universallösning för att bli av med besvären.
Som drabbad är du dock långt ifrån ensam. Enligt en ny studie, som publicerats i den medicinska tidskriften JAMA Neurology, lider 14,4 procent av jordens befolkning av tinnitus.
Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial
– Syftet med den här studien var att bevisa att tinnitus är ett globalt problem som förtjänar mer uppmärksamhet än det får i dag. Förhoppningen nu är att WHO ska se lika allvarligt på tinnitus som andra neurologiska sjukdomar, säger Christopher Cederroth.
Han förklarar att studien genomfördes genom att man samlade ihop och analyserade all tillgänglig tinnitusforskning:
– Vi tog ett medvetet beslut att endast välja den högkvalitativa datan och hittade ungefär 83 artiklar som vi kunde använda för att göra en global bedömning av hur vanligt tinnitus är.



De delade in tinnitus i två grupper. I den grupp på 14,4 procent ingår de som haft tinnitus endast någon enstaka gång, de som drabbas då och då samt de som har det konstant – med mer eller mindre allvarliga besvär.
– Om vi ser till dem som har så pass svår tinnitus att de behöver vård så var siffran 2,3 procent och det är riktigt många det med, säger Christopher Cederroth.
Äldre löper 20 gånger större risk att drabbas
I den data forskarna gick igenom fanns det signaler om att män skulle vara mer utsatta än kvinnor, men det var inget forskarna kunde hitta belägg för.
– Det som var intressant var däremot att vi kunde se att den äldre delen av vår befolkning, de som är 65 år och äldre, är mest sårbara. De har 20 gånger större risk att drabbas. Det kom som en stor överraskning.
Var det även vissa länder som stack ut i studien?
– Vi saknade en del information från Latinamerika, Afrika och Oceanien, men vi kunde se att i Europa så är Östeuropa mest utsatt – Litauen, Polen, Bulgarien och Rumänien. Varför det är så vet vi inte. Det är något vi måste titta närmare på i framtiden.
Men det här är bara en av många frågor forskarna vill ha svar på. Men för att få svar krävs mer forskningsresurser. Och med tanke på hur vanligt tinnitus är, och hur mycket besvären påverkar de drabbade, så prioriteras inte tinnitusforskning tillräckligt, anser Christopher Cederroth.
– Tinnitus är lika vanligt som migrän och kronisk värk. Där tar man dock sjukdomarna på allvar och satsar på forskning.



Christopher Cederroth fortsätter:
– Jag har under de senaste åtta åren inte fått några pengar från Vetenskapsrådet i Sverige till min forskning. Min finansiering har kommit från Europa. Här i Sverige har man i stället valt att satsa på neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom. Där vill jag få till en ändring. Jag vill att regeringen beslutar om en särskild finansiering för tinnitus så att vi kan öka kunskapen i Sverige.
I dag är det i stället framför allt Tyskland, USA och England som ligger i framkant när det gäller tinnitusforskning.
– Men Sverige har potential att vara världsledande inom det här området med tanke på den data och de resurser vi har. Tyvärr har vi valt att prioritera annat vilket är beklagligt.
Det kan lindra besvären vid tinnitus
Vad kan då de 14,4 procent av befolkningen göra att för att lindra besvären vid tinnitus?
Enligt Christopher Cederroth är det en svårt att ge ett svar på den frågan eftersom alla uppfattar sin tinnitus olika.
– Och det är också något vi tittar på, varför vissa saker funkar för en del, men inte för andra.
Han förklarar att många med tinnitus till exempel har sömproblem. När man går och lägger sig, och det blir väldigt tyst runtomkring, så upplever många att deras tinnitus blir värre.
– En del känner att besvären lindras om de lyssnar på musik på låg volym medan andra upplever att det gör besvären värre.
Att sova med öppet fönster, och på så sätt ha miljöljud i bakgrunden, kan även det hjälpa vissa.
Men än en gång: Det hjälper inte alla.
– Bor du i en storstad med mycket trafikljud så kan det göra situationen värre men även om du bor på landet, i lugnare miljö, så kan även det förvärra besvären i och med att det blir för tyst ute istället, säger Christopher Cederroth.
Han forsätter:
– Alla måste försöka hitta det som funkar för just dem. Det finns tyvärr ingen universallösning.



Det man kunnat slå fast i flera stora studier är dock att kognitiv beteendeterapi, KBT, kan lindra den ångest många känner på grund av sin tinnitus.
– Att se till att minimera stressen i sitt liv är även det bra. Vi vet att stress förvärrar tinnitus. Sedan är det så klart bra att i största möjlig mån undvika högljudda miljöer som konserter till exempel.
Just prevention är det nog det bästa sättet att undvika att drabbas. Studier har visat, att ju tidigare du utsätts för höga ljud desto troligare är det att din hörsel kommer att påverkas negativt i tidigare i livet.
– Därför finns det en oro för unga som lyssnar mycket på musik och går på högljudda konserter – att de ska få mätbara skador på öronen och hörseln tidigare. Det är lite som med diabetes typ 2. Om du äter för mycket och är överviktig redan som tolvåring så ökar också risken att du ska drabbas av diabetes typ 2 redan som 25-åring.
Räcker det att utsätta sig för höga ljud ett fåtal gånger för att man ska drabbas av tinnitus eller måste det vara något man utsätts för under en längre tid?
– Det är väldigt individuellt, och där finns det även en genetisk riskfaktor. Risken är större att drabbas av tinnitus om du har det i familjen. Vissa personer har en genetisk såbarhet, så om de utsätts för höga ljud så är risken större att de ska drabbas än en person som inte har den sårbarheten.
Vad är tinnitus?
Tinnitus innebär att du hör besvärande ljud i öronen som andra inte kan höra. Det kan uppstå i alla åldrar och är ett mycket vanligt problem. Det går inte alltid att få bort tinnitus, men det finns många sätt att lindra besvären.
De vanligaste orsakerna till tinnitus är att bullerskador på grund av att du har varit i miljöer med höga ljud eller nedsatt hörsel för att du har blivit äldre. Du kan också få tinnitus på grund av vissa läkemedel, öronsjukdomar eller spänningar i nacke, käkleder och axlar. Även blodbrist, förändringar i ämnesomsättningen, depression och ångest kan göra att du får tinnitus. Ibland finns det ingen känd orsak till tinnitus.
Hur låter tinnitus?
Ljudet skiljer sig åt från person till person och kan även variera hos samma person. Det kan till exempel vara tjutande, susande, pysande, brummande, brusande eller metalliskt. Styrkan på ljudet kan variera från ett svagt bakgrundsljud som bara hörs i tyst miljö till ett starkt ljud som låter mer än yttre ljud omkring dig.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du har ett eller flera av följande besvär:
Källa: 1177, Vårdguiden