Alkoholmissbruk kopplas till en ökad risk för demens i en ny stor studie.
Alkoholmissbruk kopplas till en ökad risk för demens i en ny stor studie. Foto: Fotolia.

Studie: Alkoholmissbruk kopplas till tidig demens

Den som har ett alkoholmissbruk har också en högre risk att drabbas av tidig demens. 

Det menar forskare i Frankrike, som studerat 57 000 fall av tidig demens, demens som drabbar personer som inte fyllt 65 år. 

Den som missbrukar alkohol har en trefaldigt så stor risk att drabbas av någon form av demens, och över hälften av fallen med tidig demens kunde kopplas till något alkoholrelaterad missbruk. 

Studien är publicerad i Lancet Public Health, skriver Independent. 

LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Så föryngrar du hjärnan med träning

Alkoholmissbruk leder till förändringar i hjärnan

Forskaren Michaël Schwarzinger vid Translational Health Economics Network i Frankrike förklarar kopplingen mellan demens och alkoholmissbruk med att alkohol leder till permanenta strukturförändringar i hjärnan, och på så sätt skadar hjärnan. 

– Alkoholmissbruk ökar också risken för högt blodtryck, diabetes, stroke, förmaksflimmer och hjärtsvikt, vilket i sin tur kan öka risken för demens. 

LÄS OCKSÅ: Paulún: Därför behöver du INTE räkna kalorier

"Kopplingen starkare än vad man tidigare trott"

– Våra studier visar att kopplingen mellan alkoholmissbruk och demens är mycket starkare än vad vi tidigare trott, och det betyder att alkoholmissbruk ska vara en stor riskfaktor för alla typ av demens, säger Michaël Schwarzinger. 

Det som forskarna definierade som ett alkoholmissbruk i studien var om man konsumerade mer än 60 gram ren alkohol om dagen för män och 40 gram för kvinnor. Det motsvarar ungefär sex glas alkohol för män och fyra för kvinnor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!