Största mässlingsutbrottet i Europa på ett sekel
Debatten om mässlingvaccin fortsätter.
Har det en koppling till autism eller ska man fortsätta vaccinera?
Hur det än är så har vi just nu det största utbrottet av mässling i modern tid.
– Det här är en onödig och oacceptabel tragedi när vi har ett säkert och effektivt vaccin, berättar Dr Mark Muscat, från WHO.
Senaste åren har det debatterats hejvilt huruvida man ska vaccinera sina barn mot mässling eller inte. Nu rapporterar CNN att antalet mässlingsfall har nått ett rekord i Europa i år, med mer fall de första sex månaderna 2018 än någon 12-månadersperiod det här seklet, enligt WHO.
LÄS MER: Varning: Risk för mässling om du åker på Europa-semester
"Onödig och oacceptabel tragedi"
Mer än 41 000 barn och vuxna har fått mässling i Europa från januari-juni - nästan dubbelt så mycket som 2017.
- Det nuvarande mässlingsutbrottet hotar både barnen och de vuxnas liv och även de framsteg vi har gjort hittills. Det här är en onödig och oacceptabel tragedi när vi har ett säkert och effektivt vaccin, berättar Dr Mark Muscat, från WHO.
Symtom på mässling
Källa: www.1177.se
LÄS MER: Läkaren svarar på 10 frågor om mässlingen
Semesterländer extra drabbade
Värst drabbat är Ukraina, men även Italien, Grekland, Ryssland, Serbien och Frankrike. Och dessa länder är länder dit många svenskar åker på semester. Och det skulle potentiellt ha konsekvenser även i Sverige, där det redan nu är mer mässlingfall än tidigare. För att förhindra utbrott måste 95% vara vaccinerade och även om faktiskt det vaccinerades mer 2017 än tidigare finns det fortfarande länder där man på grund av olika orsaker inte vaccinerar.
– De flesta vaccinerar sig, men det finns de som inte gör det. Vi måste våga ställa frågan varför man väljer att inte göra det.
Hur farligt är mässling?
källa: www.folkhalsomyndigheten.se
LÄS MER: Många saknar skydd mot mässling - utan att veta
Fortfarande motstånd mot vaccin
I Frankrike, Rumänien och Italien tror ungefär 20% på att man inte ska vaccinera sig. En av anledningarna är the Wakefield Study som kom redan 1998 med tesen att vaccin möjligen hade en koppling med autism. Det väckte stort eftertryck och kort därefter las flera studier fram som visade motsatsen. Resultaten visade sig vara felaktiga, enligt CNN och Andrew Wakefield, en av författarna till studien, fick indragen läkarlicens.
Trots detta finns det fortfarande ett motstånd mot att vaccinera. WHO är dock fortfarande hoppfulla att människor vill stoppa mässlingsutbrott som kan vara potentiellt livshotande för små barn genom att fortsätta vaccinera.
- Vaccin fungerar. Om vi ska kunna utrota mässlingen så måste vi vara tydligare med att ge vetenskaplig och effektiv information om att det är den enda vägen att gå.