I studien jämförde forskarna från Yale University 281 patienter som valt alternativa behandlingar med en kontrollgrupp på 580 patienter som valt konventionell behandling.
I studien jämförde forskarna från Yale University 281 patienter som valt alternativa behandlingar med en kontrollgrupp på 580 patienter som valt konventionell behandling. Foto: Fotolia

Högre dödlighet i cancer med alternativmedicin

Den som väljer alternativmedicin i stället för konventionell behandling av sin cancer löper mycket högre risk att dö. Detta enligt en ny studie från Yale University.

– Vi hoppas att den här informationen kan användas av patienter och läkare när de diskuterar olika behandlingar, säger forskaren Skyler Johnson enligt The Independent.

Vad kan det få för konsekvenser att välja alternativmedicin i stället för den cancervård som sjukvården erbjuder? Forskare från Yale University har undersökt saken och kommit fram till att dödligheten ökar markant, skriver bland annat Dagens medicin.

I sin studie jämförde forskarna 281 patienter som valt alternativa behandlingar med en kontrollgrupp på 580 patienter som valt konventionell behandling. 

I studien som nyligen publicerades i Journal of the National cancer institute presenterar de sitt resultat.

Forskarna följde patienter som fått bröst-, prostata-, lung- eller kolorektalcancer diagnostiserad 2004 - och kunde se att de som valde alternativ behandling i snitt löpte 2,5 gånger högre risk att dö under den femåriga uppföljningsperioden, jämfört med kontrollgruppen. För patienter med bröstcancer var risken 5,7 gånger högre, för patienter med kolorektalcancer 4,6 gånger högre och för patienterna med lungcancer 2,2 gånger högre.

LÄS OCKSÅ: 18-åringens uppfinning ska upptäcka bröstcancer tidigare

"Hoppas att den här informationen kan användas av patienter och läkare"

Efter fem år var 78,3 procent av patienterna som valt konventionell cancerbehandling vid liv jämfört med 54,7 procent av patienterna som valt alternativa behandlingar.

– Nu har vi bevis för att alternativmedicin i stället för beprövad cancerbehandling ger sämre chanser för överlevnad, säger forskaren Skyler Johnson enligt The Independent och fortsätter:

– Vi hoppas att den här informationen kan användas av patienter och läkare när de diskuterar olika behandlingar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande