Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
2017 anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, och det är en ökning med 64 procent från 2016.2017 anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, och det är en ökning med 64 procent från 2016.2017 anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, och det är en ökning med 64 procent från 2016.
Fästingar är vanligaste i södra och mellersta Sverige, men har spridit sig till stora delar av landet.Fästingar är vanligaste i södra och mellersta Sverige, men har spridit sig till stora delar av landet.Fästingar är vanligaste i södra och mellersta Sverige, men har spridit sig till stora delar av landet.
1 AV 3
Fästingar blir allt mer vanliga. Här är 5 bra tips att ha med dig i sommar!
2 AV 3
2017 anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, och det är en ökning med 64 procent från 2016.
Foto: Shutterstock.
3 AV 3
Fästingar är vanligaste i södra och mellersta Sverige, men har spridit sig till stora delar av landet.
Foto: Shutterstock.

Fästingburna smittan TBE har ökat – så skyddar du dig i år

2017 anmäldes 391 fall av TBE i Sverige – en ökning på över 60 procent jämfört med året innan.

Förra året anmäldes 385 fall av smittan.

Experterna menar att det är oroande, och rekommenderar att man vaccinerar sig inför årets säsong. 

Två år i följd har antalet anmälda fall av TBE varit betydligt fler än tidigare år 2018 anmäldes 385 fall av TBE i Sverige, och det är en ökning med 62 procent från 2016. 

– Det är fortfarande mycket, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vad ökningen beror på har experterna inget enkelt svar på, men troligt är att det är en kombination av väder och vegetation, och hur många smittade fästingar och värddjur som finns under den aktuella perioden. Ser man till den ökning som skett över tid verkar klimatförändringarna vara en bidragande orsak.

– Att våren kommer tidigare och hösten senare gör att det blir en längre period då folk kan bli sjuka.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar 

"Ovanligt många blev sjuka i maj"

– Det är jättesvårt att veta exakt vad det här beror på, men vädret spelar in. Förra sommaren var det jättevarmt. Med tanke på torkan tyckte vi att det var konstigt att det blev så många fall, eftersom fästingar brukar krypa ner i jorden för att skydda sig då. Men å andra sidan var folk ute jättemycket, och lättklädda. Det verkar ha tagit ut torkan, så att säga. Det var ovanligt många som blev sjuka i maj, och det var en extremt varmt då.

Fästingar är vanligaste i södra och mellersta Sverige, men har spridit sig till stora delar av landet. I Sverige finns TBE främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt tre fjärdedelar av alla rapporterade fall av TBE kommer härifrån, skriver Vårdguiden 1177.se

Juli och augusti är när de första fallen brukar upptäckas, men redan nu är det bra att vara uppmärksam på om man har fått en fästing på sig. 

Det här är TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. 

De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställd. 

Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan. Ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit brukar då följande nya symtom komma:

- Hög feber.

- Svår huvudvärk

- Kräkningar.

- Ljuskänslighet och ljudkänslighet.

- Förvirring.

– Koncentrationssvårigheter.

 

Källa: Vårdguiden 1177.se 

LÄS OCKSÅ: Många stannar inne av rädsla för borrelia och TBE

Hur ser det ut 2019? Det är en fråga som är svårt att svara på i dagsläget. 

– Det går inte att säga eftersom det går ganska mycket upp och ner. Vädret kommer påverka mycket hur det blir. Men det verkar som att det ökar generellt och det finns inget som talar för att trenden skulle gå neråt, säger Marika Hjertqvist.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man vaccinerar sig, och särskilt viktigt är det om man bor i högriskområdena. 

Det finns inget botemedel mot TBE, då det orsakas av ett virus, därav vikten av vaccination. 

– Vissa som smittas märker det knappt, medan andra kan bli väldigt sjuka. Därför är det viktigt att man går och vaccinerar sig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, till SVT nyheter. 

Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot fästingarna.