Dietisten avråder från socker i kaffet.
1 av 3: Dietisten avråder från socker i kaffet. Foto: Getty Images
Dietisten Sofia Antonsson svarar på läsarnas frågor.
2 av 3: Dietisten Sofia Antonsson svarar på läsarnas frågor. Foto: Christian Örnberg
Tre bitar socker i kaffet – en sockerbomb!
3 av 3: Tre bitar socker i kaffet – en sockerbomb! Foto: Getty Images

Sockerfällan: Bra med sötningsmedel i kaffe?

Min man tar tre sockerbitar per kaffekopp och jag har nu fått honom att ta tre Hermesetasbitar i stället. Men det är en fråga om vad som är ”bäst” – han tänker inte sluta med detta tyvärr. 

Undrar

Svar från dietisten Sofia Antonsson: Tre sockerbitar per kopp låter ju lite mycket, framför allt om man dricker flera koppar om dagen! Då är det förmodligen bättre med Hermesetas vilket också beror lite på om din man har några andra sjukdomar som diabetes eller högt blodtryck. Då är det ännu viktigare att undvika socker.

Det har under en period varit diskussioner om sötningsmedel och hur de påverkar kroppen. Man har tittat på om hungerkänslorna ökar när kroppen inte får det riktiga socker som den söta smaken signalerar och att man då äter mer vid ett annat tillfälle. Man har också tittat på hur sötningsmedel påverkar tarmfloran, men det är än så länge bara studier på råttor.

Jag tycker att det bästa är att dricka utan både socker och sötningsmedel och att det är bra att stegvis minska mängden. Kroppen vänjer sig vid den söta smaken och det är lättare att minska på intaget överlag om man också får bort den söta smaken från kaffet.

Sedan handlar allting som vanligt om mängd och balans så ni får väga in alla delar.

LÄS MER: Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt

LÄS MER: 9 myter och sanningar om urinvägsinfektion

LÄS MER: Halsont kan vara en hjärtinfarkt

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor. Mejla till: dietist@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!